Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Steve Jobs και άλλαξε τον κόσμο μας

Περίληψη: Μάθε για τη ζωή και το έργο του Steve Jobs αλλά και για τη συνεισφορά του στην τεχνολογία εδώ!

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 γεννήθηκε μια από τις πιο επιδραστικές – αλλά και αμφιλεγόμενες – προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Steve Jobs υιοθετήθηκε από τον Paul και την Clara Jobs και πέρασε τη ζωή του στο επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου των 60s και των 70s, την πασίγνωστη Silicon Valley στην California. Ο ίδιος είχε πει πως έβλεπε τον εαυτό του να "ταιριάζει" περισσότερο στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά πως από παιδί του άρεσε η τεχνολογία! Διαβάζοντας πως ο ιδρυτής της Polaroid είχε επισημάνει τη σπουδαιότητα ανθρώπων οι οποίοι θα βρίσκονταν στο σημείο τομής των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών, ο Jobs αποφάσισε πως αυτό ήταν που ήθελε να κάνει.

Όλη του η ενήλικη ζωή, μάλιστα, είχε αυτό το θέμα! Ο Steve Jobs είχε μαγευτεί από την τεχνολογία και τους υπολογιστές, αλλά σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τους άλλους. Εκείνη την εποχή, στις αρχές των 70s, οι μόνοι που ασχολούνταν με τους υπολογιστές ήταν μηχανικοί και επιστήμονες, αλλά και φοιτητές, πολλοί από τους οποίους σχεδίαζαν κυκλώματα και δικούς τους "υπολογιστές", μιας και δεν υπήρχαν "οικιακοί υπολογιστές" ακόμη. Ο Steve Jobs ήξερε πως, αν και είχε ασχοληθεί με τη σχεδίαση κυκλωμάτων και τον προγραμματισμό, υπήρχαν πολύ πιο ταλαντούχοι γύρω του. Ένας από αυτούς ήταν ο Steve Wozniak, μαζί με τον οποίο ίδρυσαν την Apple και σχεδίασαν τους πρώτους υπολογιστές Apple και Apple II.

Apple II και η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών

Με τον Apple II, το 1977, ο Steve Jobs έκανε προφανή την "αναγκαιότητα" για υπολογιστές σε κάθε γραφείο και κάθε σπίτι. Μέχρι τότε, οι εταιρείες του χώρου θεωρούσαν πως οι υπολογιστές αφορούσαν επιστήμονες, μηχανικούς, ή μεγάλες εταιρείες. Ναι, ο Apple II αποτέλεσε σχεδίαση (κυρίως) του Wozniak, αλλά ο Steve Jobs ήταν αυτός που είχε το "όραμα" για το που και πώς θα έπρεπε να στοχεύσει. Με άλλα λόγια, στους "αδαείς" απλούς ανθρώπους, σε άκρα αντίθεση με τον (τεράστιο κατά τα άλλα) "Woz", ο οποίος ήθελε να… δώσει τα σχέδια του υπολογιστή δωρεάν σε… χομπίστες!

Apple Macintosh και τα… παιδιά

Το ποντίκι και το user interface γραφικών δεν αποτελούν "εφεύρεση" του Steve Jobs, ούτε δική του ιδέα. Υπήρχαν από παλιά, ίσως και πριν από τη θρυλική παρουσίαση του Douglas Engelbart, το 1968, η οποία έθεσε τις βάσεις και για τα δύο. Όπως και το σύστημα της Xerox, απ' όπου ο Steve Jobs, σε μια τυχαία επίσκεψη, τα είδε σε χρήση. Εκεί που οι "άλλοι" έβλεπαν λέξεις και εντολές, ο Steve Jobs είδε… το μέλλον! Τον τρόπο να φέρει τους υπολογιστές σε ακόμη περισσότερο κόσμο, και να κάνει τον χειρισμό τους τόσο απλό και προφανή που ακόμη και ένα παιδί θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει! Ο Macintosh δεν είναι καν το πρώτο μηχάνημα της Apple με GUI (graphical user interface) και ποντίκι, μιας και προηγήθηκε η Apple Lisa – άλλο ένα δημιούργημα του Steve Jobs από το project του οποίου "εκδιώχθηκε" από την διοίκηση της ίδιας του της εταιρείας! Ο Macintosh, όμως, ήταν και ο λόγος που ο Steve Jobs εκδιώχθηκε από την Apple, μιας και οι "διευθυντές" δεν μοιράζονταν το όραμά του. Ο Macintosh, όμως, ήταν αυτός που έδειξε στον κόσμο πώς να ανοίγει αρχεία με διπλό κλικ σε εικονίδια, ή να ανοίγει παράθυρα, ή να εκτυπώνει κείμενο ακριβώς όπως το βλέπει στην οθόνη!

The NeXT Step

Αφού εκδιώχθηκε από την Apple, ο Steve Jobs ήθελε διακαώς να συνεχίσει το όραμα που κόπηκε στη μέση, δηλαδή τον Macintosh. Ίδρυσε την NeXT, μια εταιρεία της οποίας το όνομα αποτελεί προφανώς λογοπαίγνιο, για να δημιουργήσει τον υπολογιστή των ονείρων του. Η NeXT σχεδίασε υπολογιστές με τεράστιες δυνατότητες για την εποχή, αλλά και πανάκριβους, με στόχο εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεγάλες εταιρείες. Το διαμάντι της NeXT, όμως, δεν ήταν οι ίδιοι οι υπολογιστές αλλά το λειτουργικό σύστημα, το NeXTStep! Πλήρως αντικειμενοστραφές περιβάλλον, τεράστια (για την εποχή) ανάλυση, εκατομμύρια χρώματα, δυνατότητα multitasking, και πάμπολλες από τις λειτουργίες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες, όπως το drag'n'drop σε… οτιδήποτε, σε έναν υπολογιστή του 1988! Τα ίδια τα Windows "δανείστηκαν" πάρα πολλές ιδέες από το NeXTStep, ενώ το World Wide Web και ο πρώτος browser δημιουργήθηκαν στο CERN πάνω σε έναν υπολογιστή NeXT.
Η κληρονομιά της NeXT δε σταματά εκεί, όμως! Η Apple εξαγόρασε τη NeXT το 1996 και το NeXTStep εξελίχθηκε στο macOS του σήμερα!

Σινεμά με γραφικά!

Το 1986 ο Steve Jobs είχε αρκετό κεφάλαιο για να… παίξει. Έτσι έδωσε 5 εκατομμύρια δολάρια και αγόρασε το τμήμα Computer Graphics της Lucasfilms, διαβλέποντας τον τεράστιο ρόλο που θα έπαιζαν τα γραφικά στον κινηματογράφο. Μετονόμασε την εταιρεία… Pixar! Η πρώτη της ταινία, το Toy Story του 1995, αποτέλεσε ορόσημο για το Hollywood και έδειξε το δρόμο του μέλλοντος για ταινίες με γραφικά από υπολογιστές. Είκοσι χρόνια μετά την αγορά της, ο Steve Jobs πούλησε την Pixar στη Disney για… 7,4 ΔΙΣεκατομμύρια δολλάρια!

Back to the… Apple

Ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρεία που ίδρυσε 11 χρόνια μετά τον διωγμό του και βρήκε μια εταιρεία στο χείλος της αβύσσου, τεράστια, αργή, χωρίς όραμα και χωρίς κατεύθυνση. Μέσα σε λίγους μήνες, αφού συμμάχησε με τον ίδιο τον… διάβολο (τον Bill Gates της Microsoft δηλαδή), ενέπνευσε στην εταιρεία μια νέα ενέργεια, ένα όραμα το οποίο μόνο αυτός θα μπορούσε. Η Apple σήμερα είναι ένας κολοσσός ο οποίος καθοδηγεί τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα της τεχνολογίας και όχι μόνο.

Let the music play

Ο θρύλος λέει πως ο Steve Jobs εκνευρίστηκε από την κακή σχεδίαση ενός φορητού CD player (ή μήπως φορητού mp3 player) και αποφάσισε να δείξει στον κόσμο "how it's done". Έβαλε στους προμηθευτές του πολύ δύσκολα αλλά τελικά κατάφερε και έφτιαξε ένα φορητό player το οποίο επαναπροσδιόρισε όλη την αγορά των φορητών players, αλλά και ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία, με το iTunes! Με άλλα λόγια… έβαλε "τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι" σε όλες τις κολοσσιαίες δισκογραφικές, και άλλαξε τον τρόπο που πωλείται η μουσική, γιατί απλά ήταν ο… Steve Jobs!

Three new products…

Αφού επαναπροσδιόρισε τα players μουσικής, είπε να κάνει το ίδιο και στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μέχρι εκείνο το σημείο ήταν… επιεικώς απαράδεκτα. Αλλά γιατί να σταματήσει στο κινητό τηλέφωνο; Αποφάσισε να επανασχεδιάσει, για μια ακόμη φορά, και τα players μουσικής με πλήρη οθόνη αφής, αλλά και τις συσκευές επικοινωνίας μέσω internet. Τρία επαναστατικά νέα προϊόντα. Κινητό τηλέφωνο… player μουσικής… internet communicator… σε ένα! Το iPhone έθεσε τις προδιαγραφές για την κατηγορία των smartphones, δείχνοντας σε όλους τους άλλους κατασκευαστές, για μια ακόμη φορά, "how it's done". Μέχρι και η Google άλλαξε εντελώς το (ακυκλοφόρητο μέχρι τότε) project "Android", βλέποντας πως αυτό που ετοίμαζε έμοιαζε… παλαιολιθικό σε σχέση με το iPhone. Ο Steve Jobs, όμως, είχε το όραμα χωρίς να το δει…

Τελικά, ποιος ήταν ο Steve Jobs; Ήταν ο "προφήτης" της τεχνολογίας, όπως λένε κάποιοι; Ήταν ο "τύραννος" στους υπαλλήλους και τις εταιρείες του, όπως λένε κάποιοι άλλοι; Ή μήπως ήταν… κλέφτης ιδεών; Όπως πάντα, η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Σίγουρα είχε τεράστιες απαιτήσεις από όσους δούλευαν γι' αυτόν. Όπως και σίγουρα δεν δίσταζε να παίρνει ιδέες που είδε από άλλους (και δεν είναι ο μόνος). Αυτό, όμως, που έκανε τον Steve Jobs να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους ήταν το όραμα. Δεν εντυπωσιαζόταν από την ίδια την τεχνολογία· εντυπωσιαζόταν και παθιαζόταν από το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, να τη βάλει στο σπίτι, στην τσέπη, στο συρτάρι του κάθε ανθρώπου! Δεν του ήταν αρκετό "απλά να δουλεύει" το κάθε τι που σχεδίαζε η εταιρεία του. Έπρεπε να δουλεύει όπως θα περίμενε κάποιος αδαής! Δεν ήθελε οι άνθρωποι να "αναγκάζονται" να μάθουν το πώς δουλεύει μια συσκευή, ένας υπολογιστής, ένα smartphone. Ήθελε αυτά τα προϊόντα να δουλεύουν όπως θα περίμενε να δουλεύουν κάποιος που δεν τα έχει ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ! Αυτό το όραμα ήταν που μας έδωσε το περιβάλλον με γραφικά, κόντρα στους υπολογιστές που δούλευαν με μυστηριώδεις εντολές σε μια μαύρη οθόνη. Αυτό το όραμα μας έδωσε παράθυρα με 16 εκατομμύρια χρώματα και με μουσική και με copy-paste των πάντων. Αυτό το όραμα μας έδωσε smartphones με οθόνες αφής και με "gestures", αντί για απλές μεταφορές των Windows σε μικρή οθόνη, με "γραφίδες" για να πατάμε τα μικροσκοπικά κουμπάκια!

Ίσως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τον Steve Jobs δεν είναι καν το ότι είχε το "χάρισμα" να γοητεύει τους γύρω του και να τους μεταδίδει το πάθος του για κάτι. Έτσι μπόρεσε και έκανε την Apple, μέσα σε λίγους μήνες, εταιρεία πολλών εκατομμυρίων, από το γκαράζ του πατέρα του. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το ότι χρησιμοποίησε αυτό το χάρισμα για να φέρει στον κόσμο προϊόντα τα οποία άλλαξαν αυτόν τον κόσμο. Έβλεπε τους υπολογιστές ως τη μεγαλύτερη εφεύρεση της ανθρωπότητας και πήρε πάνω του την "ευθύνη" να φέρει αυτή την εφεύρεση στα χέρια όλων. Και το έκανε.

Ευχαριστούμε, Steve…