Στον Abdulrazak Gurnah το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021!

Περίληψη: Η Σουηδική Ακαδημία μόλις ανακοίνωσε πως το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον συγγραφέα Abdulrazak Gurnah!

Πριν από λίγα λεπτά η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τον μεγάλο νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021. Το βραβείο απονέμεται φέτος στον Abdulrazak Gurnah από την Ζανζιβάρη! Οι λόγοι που οδήγησαν την επιτροπή σε αυτή την επιλογή συνοψίζονται στα λόγια της ανακοίνωσης. Η Σουηδική Ακαδημία ξεχώρισε τον Abdulrazak Gurnah «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων.»

Who is who: Ο Abdulrazak Gurnah γεννήθηκε το 1948 στη Ζανζιβάρη, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά της Τανζανίας. Εκεί μεγάλωσε, μέχρι που στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μετανάστευσε στην Αγγλία. Ο Gurnah συγγράφει στα αγγλικά και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 10 μυθιστορήματα και αρκετές σύντομες ιστορίες. Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι το «Memory of Departure» του 1987. Νεότερο έργο του το «Afterlives», το οποίο κυκλοφόρησε το 2020.

Τα βιβλία του Abdulrazak Gurnah, καθώς επίσης και οι σπουδές του, εστίασαν και εστιάζουν ακόμα και σήμερα στην αποικιοκρατία στην Αφρικής και τις επιπτώσεις της στην ήπειρο. Για δύο από τα έργα του, «Paradise» και «Desertion», έχει βρεθεί στη shortlist και την longlist του βραβείου Booker, χωρίς όμως να καταφέρει να το κερδίσει. Η ανάδειξή του σε νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αναγνώριση της λογοτεχνικής του καριέρας.

Λίγα λόγια για το Βραβείο Νόμπελ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ένα από τα πέντε βραβεία που όρισε στη διαθήκη του ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Άλφρεντ Νομπέλ. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1901 με πέντε βραβεία, Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας, και Ειρήνης, ενώ το 1968 προστέθηκε και το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο «στο άτομο που έχει παράξει το πιο εξαιρετικό έργο στον τομέα της λογοτεχνίας προς μια ιδεολογική κατεύθυνση», σύμφωνα με την επιθυμία του Άλφρεντ Νομπέλ.

Για την μεγάλη του νίκη, ο Abdulrazak Gurnah θα λάβει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και το χρηματικό ποσό των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 985.000€. Οι βραβευθέντες ανακοινώνονται κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς πραγματοποιείται η τελετή απονομής των βραβείων. Φέτος, η τελετή δεν θα διεξαχθεί, λόγω της πανδημίας.

Ο Abdulrazak Gurnah γίνεται ο 118ος νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και ένας από τους λίγους Αφρικανούς που τιμώνται με Νόμπελ, στα 120 χρόνια του θεσμού.