Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Prince

Περίληψη: Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο κόσμος θα αποχαιρετούσε τον Prince. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης άφησε το στίγμα του στα 80s και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς του 20ου αιώνα.

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια από την ημέρα που ο Prince έφυγε από τη ζωή. Στις 21 Απριλίου 2016, στο σπίτι του στη Minnesota, θα άφηνε την τελευταία του πνοή. Ο εμβληματικός καλλιτέχνης, που σημάδεψε τα 80s και απόλαυσε καριέρα 4 δεκαετιών, έφυγε μόλις στα 57 του. Η συμβολή του στη μουσική ήταν τέτοια που ο θάνατός του προκάλεσε σοκ. Σήμερα, που συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το χαμό του, θυμόμαστε την πορεία του Prince Rogers Nelson.

Ο Prince γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1958 στο Chanhassen της Minnesota. Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παιδί-θαύμα» καθώς από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ξεχωρίζει η μουσική του ιδιοφυΐα. Σε ηλικία 7 ετών θα έγραφε το πρώτο του τραγούδι, ενώ ο Prince ήταν αυτοδίδακτος σε πάνω από 10 διαφορετικά όργανα. Ο οικογενειακός και φιλικός του κύκλος ήταν γεμάτος μουσικές επιρροές, οπότε η ανακάλυψή του από κάποιον παραγωγό ήταν θέμα χρόνου. Αυτό έγινε το 1977, όταν ο Prince υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο, σε ηλικία 19 ετών.

Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου ήρθε ένα χρόνο αργότερα, με το «For You» του 1978. Ακολούθησαν ακόμα τρία άλμπουμ, τα «Prince» (1979), «Dirty Mind» (1980) και «Controversy» (1981). Στους 4 αυτούς δίσκους είναι προφανές ότι ο Prince ψάχνει ακόμα να βρει τη μουσική του ταυτότητα. Όλα άλλαξαν το 1982 με την επόμενη κυκλοφορία. Το «1999» ήταν η πραγματική άφιξη του Prince, ο οποίος θα εξελισσόταν σε μία από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της δεκαετίας.

Η επιτυχία του «1999» θα άναβε το πράσινο φως και για ένα διαφορετικό project. Ο Prince κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Warner Bros για τη δημιουργία της ταινίας «Purple Rain», πραγματοποιώντας έτσι και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Το σενάριο και οι ερμηνείες δεν έχουν πολλά να μας «πουν» σήμερα, η ταινία ευθύνεται όμως για μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της καριέρας του Prince. Για τη μουσική του έργου μάλιστα, ο Prince πήρε το βραβείο Όσκαρ το 1985.

Prince Death Anniversary - 02


Για τους επόμενους δίσκους ο Prince θα συνέχιζε να αψηφά τις προσδοκίες του κοινού. Οι φαν περίμεναν περισσότερους ροκ δίσκους, εκείνος θα ηχογραφούσε ψυχεδελική ποπ, funk αλλά και τον δίσκο «Sign O The Times» ο οποίος αποτελούσε μία κοινωνική κριτική. Θα συνέχιζε επίσης και την κινηματογραφική του πορεία, με περιορισμένη επιτυχία όμως. Παρόλα αυτά οι επιτυχίες συνέχιζαν να έρχονται, ακόμα και μέσα από τον έντονο πειραματισμό.

Μία μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του θα ερχόταν το 1993, όταν ο Prince ανακοίνωσε πως θα αποσυρόταν. Η απόσυρση συνοδεύτηκε με την αλλαγή του ονόματός του σε ένα σύμβολο χωρίς συγκεκριμένη ονομασία ή προφορά. Αυτό οδήγησε το κοινό στο να τον αποκαλεί με το όνομα «The Artist Formerly Known As Prince». Μέχρι τις αρχές τις επόμενης δεκαετίας θα αποσυρόταν και αυτό, με τον Prince να επιστρέφει στο αρχικό του όνομα.

Η ποιότητα των δίσκων του ποτέ δεν επέστρεψε στο απόγειο των ‘80s, αυτό όμως δεν πτόησε ποτέ των Prince ο οποίος ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες του βεληνεκούς του. Στην καριέρα του θα κυκλοφορούσε συνολικά 39 άλμπουμ, με τις πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στα τελευταία στάδια της πορείας του συνέχιζε να δουλεύει επάνω σε νέο υλικό, να οργανώνει περιοδείες, ενώ ξεκίνησε να συντάσσει και την αυτοβιογραφία του.

Παρότι όλα αυτά ήρθαν σε ένα ξαφνικό τέλος, μετά τον απρόσμενο θάνατο του, ο Prince άφησε πίσω του μεγάλο όγκο ακυκλοφόρητου υλικού, το οποίο δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του έστω και μετά θάνατον. Επιπλέον, η αυτοβιογραφία του δεν έμεινε στη μέση. Το «The Beautiful Ones» κυκλοφόρησε το 2019 καθώς ο Dan Piepenbring συνέχισε να εργάζεται σε αυτή.

Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη σε εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι εξέφρασαν με κάθε τρόπο τα συλλυπητήριά τους, μόλις η είδηση έγινε γνωστή. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα για τη ζωή του Prince Rogers Nelson τότε σου προτείνουμε να διαβάσεις τη αυτοβιογραφία του και να θυμηθείς την καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα μέσα από το πλούσιο έργο του.