Unboxing στο «Κουτί» των Camilla Lackberg και Henrik Fexeus

Περίληψη: Η διάσημη Σουηδή συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Camilla Lackberg και ο πνευματιστής Henrik Fexeus μιλούν αποκλειστικά στο Public Blog για το βιβλίο «Το Κουτί» των Εκδόσεων Μεταίχμιο.

Γνωρίστηκαν πριν από 14 χρόνια. Εκείνη «έκανε τα δικά της πράγματα» και εκείνος «τα δικά του» ώσπου ήρθε το καλοκαίρι του 2019. Όταν, για πρώτη φορά σκέφτηκαν ότι ίσως είχε έρθει η ώρα να γράψουν κάτι μαζί. Ο Henrik ήθελε να γράψει για την ιστορία ενός πνευματιστή (που θα είχε αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία) και τι πιο λογικό από το να συζητήσει αυτήν του την επιθυμία με την πολύ καλή του φίλη Camilla η οποία τύγχανε να είναι ταυτόχρονα και μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Η πρότασή του ξεκίνησε με ένα δικό του «θα μπορούσες να με βοηθήσεις να στήσω το χαρακτήρα μου;» και κάπως έτσι ένα «workshop» -όπως θα το αποκαλέσουν οι ίδιοι- ανταλλαγής ιδεών ξεκίνησε.

«Λίγες ώρες αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε μόλις δημιουργήσει την πρώτη μας κοινή ιστορία. Άρα ο μόνος τρόπος να προχωρήσει σωστά όλο αυτό θα ήταν να το κάνουμε μαζί». Ο διεθνούς φήμης πνευματιστής Henrik Fexeus βρίσκεται στην άλλη μεριά της οθόνης. Έχει ήδη ξεκινήσει να μιλάει για τη δημιουργία του βιβλίου «Το Κουτί», του πρώτου από την τριλογία της πρώτης «συγγραφικής» συνάντησής του με την Camilla Lackberg η οποία θα κλείσει την πρότασή του με ένα: «Αμέσως μόλις συνειδητοποιήσαμε τι είχαμε μόλις ξεκινήσει, τότε τρομοκρατηθήκαμε». Με ένα στόμα μια φωνή, θα εξηγήσουν -αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο- ότι δεν τους αρέσει να δουλεύουν παρέα με άλλο κόσμο.

«Γι αυτό και αφού πήραμε την απόφαση ότι θα το γράψουμε μαζί συμφωνήσαμε ότι αν δούμε πως μια τέτοια συνθήκη μπορεί να επηρεάσει τη φιλία μας, τότε θα σταματούσαμε αμέσως το γράψιμο», συνεχίζει ο Henrik. Τελικά, τα κατάφεραν και το γράψιμο δεν σταμάτησε. Ή όπως θα επισημάνει και η Camilla «Για την ώρα, τα καταφέραμε. Έχουμε ένα ακόμη βιβλίο να γράψουμε για να κλείσει η τριλογία».

Η συνέχεια από «Το Κουτί» έρχεται και έχει και σπόιλερ

Κάθονταν σε έναν διθέσιο καναπέ ο ένας δίπλα στον άλλο. Εκείνη ντυμένη με ένα σκούρο πράσινο μπλουζάκι γεμάτο ανάγλυφα λουλούδια και εκείνος με μάλλινο γιλέκο και ένα πουκάμισο χρώματος μπλε ανοιχτό. Και οι δύο χαμογελούσαν. Και οι δύο δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν πολλές πληροφορίες για το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας τους (το οποίο θα βγει πολύ κοντά στα τέλη του 2022). Προηγήθηκε η στιχομυθία:

(Henrik): «Είσαι σίγουρη ότι θέλεις να το κάνουμε αυτό;»
(Camilla): «Ναι, γιατί όχι ας τους πούμε».

Και στη συνέχεια η ίδια πήρε τη σκυτάλη για να μας πει ότι το δεύτερο βιβλίο θα είναι στη λογική του -σουηδικού για την ώρα- τίτλου του που είναι το «Kult», δηλαδή βωμός. «Στο δεύτερο βιβλίο μπαίνουμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ψυχολογικό κομμάτι. Αν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι το “Κουτί” ήταν περισσότερο η ιστορία του Βίνσεντ Βάλντερ τότε το δεύτερο βιβλίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Μίνα Νταμπίρι». Ο Henrik σε αυτό το σημείο θα συμπληρώσει: «Έτσι ώστε να έρθει το τρίτο βιβλίο και να τα ενώσει όλα».

Η Μίνα, ο Henrik, η Camilla και ο Βίνσεντ

Στην ερώτηση αν ο Βίνσεντ και η Μίνα είναι τα αντίστοιχα alter egos του Henrik και της Camilla η τελευταία θα πάρει πρώτη το λόγο: «Σίγουρα ο Βίνσεντ έχει πολλά χαρακτηριστικά του Henrik παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά πιο κοινωνικός ως χαρακτήρας». Γελούν και οι δύο και έπειτα συνεχίζει για τον εαυτό της: «Σίγουρα και η Μίνα μπορεί να εκφράσει κάποια κομμάτια μου αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό». Ο Henrik θα πάρει το λόγο για να την «πειράξει» λέγοντας ότι: «Και οι δύο είστε αρκετά περίεργες». Η ίδια θα συμφωνήσει αμέσως. «Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους χάρη στους οποίους είμαστε φίλοι τόσα χρόνια με τον Henrik και καταφέραμε να γράψουμε αυτό το βιβλίο είναι γιατί όπως ο Βίνσεντ και η Μίνα και οι δύο μεγαλώσαμε χωρίς να είμαστε ο “κουλ τύπος” ή αντίστοιχα το “όμορφο, στυλάτο κορίτσι” του σχολείου. Μου ήταν πάντοτε δύσκολο να κοινωνικοποιηθώ. Ήμουν πάντα το μοναχικό κορίτσι που ήθελε να κάνει πράγματα μόνο του».  Κάπως έτσι ήταν και ο Henrik: «Για αυτό και καταλαβαίνουμε τόσο ο ένας τον άλλο». Όταν λοιπόν και οι δύο συμφωνούν ότι η Μίνα είναι «περίεργη» εκείνο που ουσιαστικά θέλουν να πουν είναι ότι: «Αγαπάμε τους περίεργους ανθρώπους γιατί είμαστε σαν και αυτούς».

Τώρα είναι η εποχή των «περίεργων αυτών τύπων». Η Camilla θα θυμηθεί τους πρωταγωνιστές σειρών όπως το Big Bang Theory και θα συμφωνήσει. Η «περίεργη» Μίνα έχει άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και τρομακτικά επίκαιρο χαρακτηριστικό: Κουβαλά μαζί της παντού ένα αντισηπτικό, πλένει τα χέρια της άπειρες φορές την ημέρα. Η Camilla καταλαβαίνει προς τα πού πάει η συζήτηση και παίρνει το λόγο: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι τον χαρακτήρα της Μίνα τον φτιάξαμε πριν τον κορωνοϊό και νομίζαμε ότι το παρακάναμε που την κάναμε τόσο επίμονη με το κομμάτι της καθαριότητας». Ο Henrik θα συνεχίσει λέγοντας ότι αμέσως μόλις ήρθε το κύμα του covid-19, η Μίνα έγινε ξαφνικά «μία από εμάς».

Για κάποιον λόγο -κάθε άλλο παρά ανεξήγητο- η συζήτηση πήρε το δρόμο προς την πανδημία. Ο κορωνοϊός, τουλάχιστον από την πλευρά της έμπνευσης και εξέλιξης της τριλογίας τους, θα παραδεχτούν ότι τους έκανε πολύ μεγάλο καλό. «Είχαμε χρόνο να γράψουμε. Ο Henrik είχε πολλές παραστάσεις που ακυρώθηκαν, εγώ αντίστοιχα πολλά tours στα οποία θα ήμουν ομιλήτρια που αναβλήθηκαν» θα πει η Camilla.

Ο Henrik δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο θα την κοιτάξει τόσο επίμονα που θα δώσει την πιο δυνατή πάσα για την ερώτηση που έπρεπε να γίνει από την αρχή αυτής της συνέντευξης: «Camilla, πώς ένιωσες την πρώτη φορά που συνειδητοποίησες ότι ο Henrik, ως γνωστός πνευματιστής, μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου

Εκείνη γέλασε. «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που σκέφτομαι από μέσα μου δυνατά “καφέ, καφέ, καφέ” μήπως και μου φέρει». Αλλά δεν της φέρνει θα συμφωνήσουν και οι δύο γελώντας. «Μάλλον δεν είναι τόσο καλός τελικά», θα πει αστειευόμενη.

Όταν ο Henrik ξεκίνησε να διαβάζει το μυαλό

Ωστόσο ο Henrik από πολύ μικρός, στην προσπάθειά του να αναπτύξει την ισχνή του ικανότητα για κοινωνικοποίηση «αναγκάστηκα να βρω έναν τρόπο να μου διδάξω την γλώσσα του σώματος και γενικότερα να ανακαλύψω τρόπους επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο». Με αυτόν τον τρόπο άρχισε να καταλαβαίνει πώς μπορεί να επηρεάσει μια ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. «Με καθημερινή μαγεία άρχισα να καταλαβαίνω ότι μπορώ μέσω “παραισθήσεων” να καταλάβω τι σκέφτεται ένα μυαλό. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι μέχρι να μπορώ μετέπειτα να το εκφράσω και να το ελέγξω».

Όταν η Camilla ξεκίνησε να διαβάζεται

Φυσικά, το μυαλό της Camilla που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μπει μέσα στη λίστα με τους top συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμο. Το 2003, έγραψε το πρώτο της βιβλίο, ένα βιβλίο που όπως λέει και η ίδια ήταν ακριβώς αυτό που θα ήθελε να διαβάσει ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνία. «Νομίζω ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του και δικής μου ως συγγραφέα ήταν ότι αναπτύσσω πολύ τους χαρακτήρες των ιστοριών μου». Με background τις σπουδές και την εργασία στο marketing ξέρει πολύ καλά πώς μπορεί να στηθεί αυτό το «χτίσιμο».

Video Duration
0:21

Χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να γράψουν το πρώτο βιβλίο. «Για το δεύτερο που μόλις τελείωσε, μας πήρε πολύ λιγότερο, σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα» θα πει η Camilla. «Έχουμε βρει πλέον τους ρυθμούς μας» θα συνεχίσει ο Henrik.

«Το Κουτί» στο Netflix;

Μιλώντας για ρυθμούς και επιτυχία, η ερώτηση σχετικά με το αν θα ήθελαν να δουν την τριλογία -που ήδη έχει δώσει παγκοσμίως ένα πολύ δυνατό feedback- να γίνεται σειρά ή ταινία, το σχόλιο της Camilla ήταν αποστομωτικό: «Ας αφήσουμε το χρόνο να δείξει πώς θα εξελιχθεί. Αν σου πω τώρα τα σχέδια μας σχετικά με το αν θα δούμε τα βιβλία να γίνονται σειρά στο Netflix, θα πρέπει μετά να σε σκοτώσω».

Για να αποφύγουμε τα αίματα, περάσαμε στο πιο ασφαλές θέμα του μέλλοντος των βιβλίων. Ποια είναι άραγε η «πρόβλεψη» του Henrik; «Ελπίζω ότι πάντα θα υπάρχει το βιβλίο σε χαρτί. Ακόμη και αν πλέον ειδικά εδώ στη Σουηδία τα πράγματα είναι 50-50. Κάποιος σου λέει “διάβασα ένα βιβλίο” και το έχει ακούσει ή το έχει κάνει σκρολάροντας στο tablet του». Το ίδιο ελπίζει και η Camilla μιας και δηλώνει μεγάλη λάτρης των βιβλίων και του διαβάσματος.

Camilla, Henrik τι διαβάζετε όταν δεν γράφετε τη συνέχεια από «Το Κουτί»;

Συγκεκριμένα -και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτήν την απάντηση- της αρέσει να διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία. «Μου αρέσουν παραδοσιακοί συγγραφείς όπως ο Piter Robinson ή η Elisabeth Georges. Αγαπώ την Gillian Flynn και ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία το τελευταίο διάστημα είναι το “Lullaby” της Leila Slimani». Για τον Henrik από την άλλη, οι αγαπημένοι του συγγραφείς ασχολούνται περισσότερο με την πνευματικότητα: «Alan Moore και Neil Gaiman είναι στη λίστα με τους αγαπημένους μου, ωστόσο έχω αρχίσει να κολλάω το μικρόβιο της Camilla οπότε αυτήν την περίοδο έχω κολλήσει με αυτήν την κατηγορία».

Hobby: Μια άγνωστη λέξη

Το διάβασμα είναι ένα από λίγα πράγματα που καταφέρνουν και οι δύο να βρίσκουν χρόνο παρότι ο τελευταίος τους είναι δυσεύρετος. Όπως θα συμφωνήσουν: «Τι θα πει ελεύθερος χρόνος; Δεν μας λέει κάτι η λέξη». Αν υπάρχει κάτι που θα ονόμαζαν ως χόμπι αν και δεν έχουν τη δυνατότητα να το ασκούν πολύ συχνά τότε για την Camilla αυτό θα ήταν το μαγείρεμα και ο χορός. «Λατρεύω να χορεύω latin». Την ίδια ώρα ο Henrik θα αποκαλύψει ότι έχει μια μπάντα. «Κανείς δεν το γνωρίζει αλλά έχουμε και προφίλ στο Spotify, έχουμε t-shirts, κούπες». Το όνομά της ωστόσο θέλησε να το κρατήσουμε κρυφό -για τους δυνατούς λύτες αστυνομικών εγκλημάτων, αυτό μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα.

Υγ1: Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο Henrik έβαλε ένα θέμα προς σκέψη για όλους μας: «Να προσπαθήσουμε να είμαστε καλοί». Η Camilla συμπλήρωσε: «Πιστεύω στην ανταπόδοση, είναι καλό να δίνουμε για να μπορούμε και να πάρουμε».

Υγ2: Κοντά στο τέλος του 2022 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το best seller του Henrik Fexeus «The Art of Reading Minds» -ένας οδηγός για να «διαβάζετε τη σκέψη» επηρεάζοντας τους γύρω σας μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Γι αυτό προετοιμαστείτε για πολύ διάβασμα.