Where are we now: 4 χρόνια χωρίς τον David Bowie

Περίληψη: Ο «Λεπτός Λευκός Δούκας» έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο η φωνή που ήρθε από τον ουρανό θα ζει για πάντα!

«Πάντα είχα την αποκρουστική ανάγκη να είμαι κάτι περισσότερο από άνθρωπος», είχε δηλώσει στο Rolling Stone ο David Bowie - και αυτό ακριβώς έκανε σε όλη του τη ζωή και καριέρα. Πήρε το όνομα David Robert Jones από τους γονείς του αλλά δεν τον συνόδευσε και πολύ. Πριν ξεκινήσει την τεράστια πορεία του στις τέχνες θα έδινε στον εαυτό του το επώνυμο Bowie. Ούτε αυτό κράτησε για πάντα όμως. Το άλμπουμ «The Rise and Fall of Ziggy Stardust», που κυκλοφόρησε το 1972 και τον καθιέρωσε ως super star, σύστησε τον κόσμο στον Ziggy Stardust, ένα μουσικό alter ego του Bowie.

Το ντεμπούτο του Bowie είχε γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1969, με την κυκλοφορία του single «Space Oddity», το οποίο ήταν μέρος του πρώτο του δίσκου «David Bowie». Πριν φτάσουμε στον Ziggy κυκλοφόρησαν ακόμα το «The Man Who Sold the World» του 1970 και το «Hukny Dory» του 1971. Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου album του ως Ziggy, ακολούθησε ακόμα μία μετεξέλιξη της περσόνας αυτής, με το «Alladin Sane» του 1973.

Οι μεταλλάξεις δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο της εμφάνισής του αλλά και την μουσικής του. Ο δίσκος «Young Americans», που κυκλοφόρησε το 1975, σηματοδότησε  στροφή προς την plastic soul, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Bowie, ο ήχος του. Σε αυτό το σημείο είχε αφήσει πίσω του την glam rock αισθητική των προηγούμενων δίσκων αλλά όχι και την αγάπη του για την pop. Από τα μέσα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70 ο ήχος του άλλαξε πάρα πολύ, με το «Heroes», ωστόσο, επέστρεψε σε πιο pop μονοπάτια, αυτή τη φορά με πιο πειραματική διάθεση.

Όλοι οι δίσκοι για τους οποίους μιλήσαμε μέχρι τώρα ήρθαν μέσα στη δεκαετία του 1970, αλλά ο Bowie συνέχισε να παράγει μουσική σε όλη του τη ζωή. Ένα από τους σημαντικότερους δίσκους του, το «Let’s Dance», μας ήρθε το 1983. Περιλαμβάνει το ομώνυμο τραγούδι και μερικά από τα διασημότερα κομμάτια του όπως το «Modern Love» και το «China Girl».

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο «Λεπτός Λευκός Δούκας», όπως συνήθως τον αποκαλούσαν, συνέχισε να ηχογραφεί νέα τραγούδια. Το 2016 κυκλοφόρησε το «Blackstar», το τελευταίο του album. Αν θες να κάνεις μια πλήρη αναδρομή στο μουσικό έργο του Ziggy, σου προτείνουμε επίσης το «Legacy», το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια της καριέρας του Bowie, και το «A New Career In A New Town», μια συλλογή 11 εκ των σπουδαιότερων δίσκων του.

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 2016, το είδωλο της pop και rock μουσικής άφηνε την τελευταία του πνοή. Μετά από σιωπηλή μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο, νικήθηκε τελικά λίγες ημέρες μετά τα 69α γενέθλιά του. Αν και «η φωνή που ήρθε από τον ουρανό» θα ζει για πάντα!