«Πρώτος Άνθρωπος»: Η βιογραφία του Νιλ Άρμστρονγκ στα ελληνικά

Περίληψη: Στις 20 Ιουλίου του 1969 όλος ο πλανήτης στήθηκε μπροστά από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για...

Στις 20 Ιουλίου του 1969 όλος ο πλανήτης στήθηκε μπροστά από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να παρακολουθήσει τον 38χρονο (τότε) αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ να κάνει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στη Σελήνη. Τα λόγια του Νιλ, καθώς πατούσε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, έγιναν ίσως η πιο γνωστή φράση στην ανθρώπινη ιστορία. Στη μοναδική επίσημη βιογραφία του, με τίτλο «Πρώτος Άνθρωπος» από Τζέιμς Ρ. Χάνσεν, στην οποία βασίζεται και η ταινία «First Man» με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, επιχειρείται μια διεισδυτική εξερεύνηση της πολυσύνθετης ζωής του.

Στο βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ροπή, καταγράφεται όλη η ιστορία του: από ένα αγόρι που απλώς ονειρευόταν ότι πετάει εξελίχθηκε σε πιλότο της Ναυτικής Αεροπορίας στον πόλεμο της Κορέας, για να κατορθώσει, τελικά, διαστημικές πτήσεις ως πρωτοτόρος αστροναύτης. Αλλά και η λιγότερο γνωστή όψη της: τα ευτράπελα, oι τραγωδίες και οι προσωπικές του περιπέτειες μετά την επιστροφή στη Γη.

Μια σπάνια οικογενειακή στιγμή για την οικογένεια του Άρμστρονγκ. Από αριστερά προς τα δεξιά η Τζάνετ, ο Νιλ, ο Μαρκ και ο Ρικ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την περίοδο κατασκευής του Apollo 11.

Όπως και αν αναλύσει κανείς τον ήσυχο και ταπεινό τρόπο που έζησε τη ζωή του μετά το Apollo 11, αλλά και την επιλογή του ν’ αποφεύγει τη δημόσια προβολή και τα ΜΜΕ όλα τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύεται ότι ο Νιλ διέθετε ιδιαίτερη ευαισθησία ως πυρήνα του χαρακτήρα του. Ήταν λες και είχε προβλέψει πως αυτό που είχε βοηθήσει τη χώρα του να επιτύχει εκείνο το καλοκαίρι του 1969 –την επική προσεδάφιση των πρώτων ανθρώπων στη Σελήνη και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη– θα καταστρεφόταν ολοσχερώς από τη μαζική εμπορευματοποίηση του σύγχρονου κόσμου, τις ανούσιες ερωτήσεις και τις επιφανειακές συζητήσεις. Σ’ ένα βαθύτερο, προσωπικό επίπεδο, ο Νιλ αντιλήφθηκε και εκτίμησε όχι μόνο τη δόξα που επεφύλασσε για εκείνον η από κοινού με τον Μπαζ προσσελήνωση, όσο ο Μάικ Κόλινς αιωρούνταν από πάνω τους, αλλά και τη σημασία που είχε αυτή η στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο, για όλους εμάς.

Η μοναδική ολόσωμη φωτογραφία του Νιλ στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Μια επίσημη βιογραφία που ξεχωρίζει για την ενδελεχή της έρευνα, τα ανέκδοτα περιστατικά και την αντικειμενική ανάλυση… Συγχαρητήρια αξίζουν στον Χάνσεν, ο οποίος κατάφερε να αποκωδικοποιήσει αυτή την αινιγματική φιγούρα: ένας διαστημικός ήρωας, συνήθως λακωνικός, τον οποίο διαπνέει η ακεραιότητα του χαρακτήρα», ανέφερε ο Ντάγκλας Μπρίνκλι από το αξιόπιστο και βιβλιοφιλικό New York Times Book Review, για να προσθέσει ύστερα ο Τζέιμς Τόμπιν από το Chicago Tribune: «Η αφηγηματική επιδεξιότητα του Χάνσεν είναι φρέσκια και δραματική, οι επιστημονικές αναφορές της αποστολής Apollo σαφείς. […] Τελείωσα την ιστορία του Apollo του Χάνσεν νιώθοντας δέος για το μεγαλείο αυτού του επιτεύγματος της NASA… ένα διεισδυτικό πορτρέτο του αστροναύτη που σε μαγνητίζει».

Ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν με τον Νιλ την ημέρα που ολοκλήρωσαν την επιμέλεια του κειμένου για το βιβλίο «Πρώτος Άνθρωπος» (Ιούνιος, 2004).

Ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Όμπουρν στην Αλαμπάμα. Ως πρώην ιστορικός της NASA, έχει εκδόσει δώδεκα βιβλία για την ιστορία της αεροδιαστημικής και έχει προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Pulitzer στην κατηγορία ιστορίας. Το βιβλίο του «Spaceflight Revolution» (1995) είναι το μόνο που πρότεινε η NASA για Βραβείο Pulitzer.