«Στα σκαριά» ο πρώτος παγκόσμιος κανονισμός για Drones

Περίληψη: Καθώς η αγορά των drones εξακολουθεί να αναπτύσσεται με διψήφιους αριθμούς, η ανάγκη τυποποίησης των...

Καθώς η αγορά των drones εξακολουθεί να αναπτύσσεται με διψήφιους αριθμούς, η ανάγκη τυποποίησης των κανονισμών που αφορούν τη χρήση τους γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί διάφορες τοπικές νομοθεσίες και οδηγίες, όμως λείπει ένας παγκόσμιος κανονισμός, που θα βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Αυτή την ανάγκη θέλει να καλύψει ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποιήσεων (ISO), ο οποίος έχει φέρει προς δημόσια διαβούλευση το πρώτο draft ενός Προτύπου για την Τυποποίηση της Χρήσης των Μη Eπανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones).

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 21η Ιανουαρίου του 2019, χρονικό διάστημα στο οποίο επαγγελματίες του κλάδου, ακαδημαϊκοί, επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους προς τον ISO, ώστε να γίνει η πλήρης υιοθέτηση του προτύπου σε παγκόσμια κλίμακα εντός του έτους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Robert Garbett, συμβούλου του ISO working group για τα διεθνή πρότυπα των drones, «Οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν είναι ικανοί να επιτρέψουν τη βιομηχανία (σ.σ. των drones) να αναπτυχθεί. Όλοι οι παράγοντες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι τα drones μπορούν να είναι ασφαλή και επωφελή για την ανθρωπότητα… Μια βιομηχανία που κινείται τόσο γρήγορα πρέπει να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση προτύπων, όχι κανονισμών».

Εσύ, συμφωνείς ότι χρειάζεται διεθνής τυποποίηση για τα drones; Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ drone;