Νύχτες Πρεμιέρας: Η φαντασμαγορική γιορτή του σινεμά επιστρέφει!

Περίληψη: Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους και εμείς ετοιμαζόμαστε για 12 μέρες γεμάτες σινεμά (και όχι μόνο)!

Αν ο Ιούνιος είναι ο μήνας των συναυλιών και της μουσικής, τότε ο Σεπτέμβριος είναι χωρίς αμφιβολία ο μήνας του κινηματογράφου. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η καρδιά του σινεμά χτυπάει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις πολυαγαπημένες «Νύχτες Πρεμιέρας». Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο θερινό σινεμά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει πιο πλούσιο από ποτέ. Ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα και θα καταλάβεις. 142 ταινίες, δεκάδες events και κινηματογραφικά δρώμενα σε περιμένουν από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου στις κορυφαίες κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Άστορ, Άστυ, Δαναός 1&2, Ιντεάλ, Τριανόν, Village Cinemas @ The Mall, ενώ προβολές θα πραγματοποιηθούν και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής και του Παλλάς. Οπότε για τις επόμενες δύο εβδομάδες το θέμα «έξοδος» είναι 100% καλυμμένο. Φρόντισε μόνο να αφήσεις τα απογεύματά σου ανοιχτά, και ετοιμάσου να ζήσεις την απόλυτη σινεφίλ εμπειρία στην Ελλάδα.

Video Duration
0:30

Νέες ταινίες από όλο τον κόσμο στις Νύχτες Πρεμιέρας

Τι να πρωτοδεις θα μας ρωτήσεις και με το δίκιο σου. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ έχει ταινίες για όλα τα γούστα. Από πειραματικό ευρωπαϊκό σινεμά, μέχρι χολιγουντιανές παραγωγές και κλασικές ταινίες που άφησαν εποχή, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι τις επόμενες μέρες η top πρόταση ψυχαγωγίας. Για να σε βγάλουμε από τον κόπο ξεχωρίσαμε για σένα μερικά μόνο από τα highlights του φεστιβάλ.

Ξεκινάμε με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία» της Laura Poitras. Το συγκλονιστικό φιλμ της Αμερικανίδας σκηνοθέτιδος, παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη τον αγώνα που έδωσε η φωτογράφος Nan Goldin για να αποκαλύψει το σκάνδαλο πίσω από την επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ. Όπως και σε όλες τις «Νύχτες Πρεμιέρας», έτσι και φέτος το ευρωπαϊκό σινεμά βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ο βετεράνος Jerzy Skolimowski κέρδισε τις εντυπώσεις στις Κάννες με το «Eο». Η νέα ταινία του Πολωνού auteur είναι ένα εντυπωσιακό ψυχεδελικό δράμα, εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου κινηματογραφιστή Robert Bresson. Από τη Γαλλία μας έρχεται το «Astrakan» του David Depesseville. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης εξερευνά μέσα από τα μάτια ενός πληγωμένου εφήβου το θέμα της βίας, ως «αντίδοτο» απέναντι σε μια ζωή γεμάτη τραγωδίες.

Πάμε τώρα σε κάτι πιο ανάλαφρο, με το «Moonage Daydream» του Brett Morgen. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης κάνει ένα οδοιπορικό στη ζωή και το έργο του David Bowie, σε μια οπτικοακουστική εμπειρία του κόβει την ανάσα. Στο πλευρό του βρίσκεται ο παραγωγός Tony Visconti με τον οποίο ο «Ziggy» συνεργάστηκε επί σειρά ετών. Με τη ζωή ενός τιτάνα του πενταγράμμου καταπιάνεται και ο Giuseppe Tornatore. Στο «Ennio» ο Ιταλός σκηνοθέτης αποτίει φόρο τιμής στο μεγαλείο του Ennio Morricone με ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ δυόμιση ωρών. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το αφιέρωμα «Queer Britannia», με προβολές ταινιών γύρω από το queer culture της Βρετανίας στα 70s. Φυσικά, στο φεστιβάλ θα προβληθεί η νέα ταινία του Park Chan-wook «Απόφαση Φυγής» αλλά και το «Close» του Lucas Dhont. Οι δύο αυτές ταινίες θα παίξουν πολύ και μέσα στη χρονιά, οπότε είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι πιο… underground.

Από την Chinatown έως το Nosferatu

nyxtes-premieras-02

Πάντα είναι καλή στιγμή για να απολαύσεις κλασικά έργα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τη μαγευτική ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ όπως οι «Νύχτες Πρεμιέρας». Άλλωστε, η λέξη «κλασικές» δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ταινίες που άλλαξαν το ρου του σινεμά. Ταινίες που παραμένουν το ίδιο απολαυστικές ακόμα και μετά τη νιοστή τους προβολή. Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κάνει αφιέρωμα στα χολυγουντιανά 70s, με αθάνατες οσκαρικές επιτυχίες. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Το «Chinatown», είναι, όπως πιθανότατα γνωρίζεις, μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Το νέο-noir αριστούργημα του Roman Polanski σημάδεψε τη δεκαετία του ’70, με τον Jack Nicholson και τη Faye Dunaway στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ταινία-ορόσημο των 70s αλλά και του νεότερου pop culture είναι ο «Ταξιτζής» του Martin Scorsese. O χαρακτήρας του Travis Bickle, τον οποίο υποδύεται τόσο ρεαλιστικά ο Robert De Niro, παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που πέρασαν ποτέ από μεγάλη οθόνη. Αν είσαι από τους λίγους εναπομείναντες που δεν έχουν δει ακόμα το «Νονό», τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το πολυβραβευμένο έπος του Francis Ford Coppolla. Δες την και θα καταλάβεις γιατί συγκαταλέγεται στο top-5 των ταινιών ever. Για τους φίλους του horror, στις «Νύχτες Πρεμιέρας» παίζεται η απόλυτη ταινία τρόμου. Το «Nosferatu», το γοτθικό έπος του Friedrich Murnau, έρχεται σε μια επετειακή προβολή εκατό χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο. Εδώ μπορείς να βρεις το πλήρες πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για να δεις πού θα πρωτοπας.

nyxtes-premieras-01

Nύχτες Πρεμιέρας: Πολλά παραπάνω από ένα απλό φεστιβάλ

Εκτός από διοργάνωση-θεσμός στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι ένα πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό φαινόμενο. Οι 140+ προβολές του φετινού φεστιβάλ θα συνοδευτούν από workshops, παράλληλες εκδηλώσεις, dj sets και πάρτι στα πιο hot στέκια της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ομιλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Jerzy Skolimowski, η Ildiko Enyedi, ο Peter McDowell και ο γιος του Ennio Morricone, Mario.

Η ώρα για το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ έφτασε. Κλείσε τώρα τα εισιτήριά σου μέσα από το Public Tickets και αφέσου στη μαγεία του σινεμά!

Καλή διασκέδαση!