Παγκόσμια Ημέρα Star Wars: May the Fourth be with you!

Περίληψη: Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars! Μάθε πως ξεκίνησε η σημερινή ημέρα και κάνε το quiz που ετοιμάσαμε για πραγματικούς fans!

4η Μαΐου. H ημέρα που εκατομμύρια fans του Star Wars βγάζουν lightsabers και ντύνονται Jedi γιορτάζοντας μια ημέρα αφιερωμένη στο κινηματογραφικό έπος του George Lucas. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα από τα εμβληματικότερα movie franchises που σημάδεψαν την εξέλιξη της έβδομης τέχνης. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο διάσημος κριτικός Roger Ebert, «το Star Wars είναι ένα πραγματικό ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, έχοντας επηρεάσει πολλές από τις ταινίες που ακολούθησαν».

Εκτός από την σημαντική επιρροή στο παγκόσμιο σινεμά, η διάσημη space-opera έχει αφήσει τεράστια παρακαταθήκη και στη σύγχρονη pop κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμα και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τον «Πόλεμο των Άστρων», έχουν σίγουρα ακούσει για τη «Δύναμη», τους Jedi, τον Darth Vader, τον Yoda και πολλά άλλα από τα στοιχεία που απαρτίζουν τον κόσμο του Star Wars.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Star Wars

Από τη στιγμή που η πρώτη ταινία της original τριλογίας έκανε πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη το μακρινό 1977, κατάφερε να αλλάξει το ρου της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Μάλιστα, η συνολική αξία του franchise που περιλαμβάνει επίσης σειρές, βιβλία, παιχνίδια, video games κ.α., ξεπερνά τα 70 δισ. δολάρια! Το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Star Wars, δε θα μπορούσε παρά να έχει τη δική του παγκόσμια ημέρα.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Star Wars ξεκινάει το 2008, όταν άρχισαν να εμφανίζονται μαζικά στο Facebook δεκάδες ομάδες με σλόγκαν τη φράση “May the Fourth be with you”. Η φράση, η οποία έμελλε στη συνέχεια να ταυτιστεί με την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars, είναι μια παραλλαγή του πασίγνωστου catchphrase “May the Force be with you”. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι εκτός από την πρώτη ταινία Star Wars, πηγή έμπνευσης για το μότο της σημερινής ημέρας στάθηκε η… Margaret Thatcher. Μετά τη νίκη της στις εκλογές της 4ης Μαΐου του 1979, οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας έδιναν συγχαρητήρια στην νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό με τη φράση “May the Fourth be with you”.

 Το πρώτο επίσημο event για την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars έλαβε χώρα το 2011 στο Toronto Underground Cinema. Εκτός από τον καθιερωμένο μαραθώνιο, οι εορτασμοί περιλάμβαναν διαγωνισμό κοστουμιών, fan-made παρωδίες και αρκετά viral mash-ups. Έκτοτε κάθε χρόνο στις 4 Μαΐου, οι απανταχού φίλοι του Star Wars συγκεντρώνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη για να γιορτάσουν με θεματική τον φαντασμαγορικό κόσμο που έπλασε ο George Lucas.

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars

Η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνεις, έναν ακόμη μαραθώνιο ταινιών. Φυσικά, μιλάμε για όλες τις ταινίες. Original trilogy, prequels, sequels τα πάντα. Εννοείται, επίσης πως στο μαραθώνιο μπαίνουν και τα εξαιρετικά anthology films “Rogue One” και “Solo”. Ένας Star Wars μαραθώνιος είναι ιδανικός για να ξαναζήσεις παρέα με τους φίλους την απόλυτη sci-fi περιπέτεια, υπό τους ήχους του αριστουργηματικού John Williams. Οι ταινίες Star Wars που έχουμε δει είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι από τον «πολύ, πολύ μακρινό γαλαξία» του Lucas. Με την βραβευμένη σειρά βιβλίων “Star Wars Legends Epic Collection” θα χαθείς στον μαγικό κόσμο του Star Wars, μαθαίνοντας ακόμα περισσότερα για τον Luke, τον Vader, τον Yoda τον Palpatine και όλους τους πολυαγαπημένους μας χαρακτήρες. Εκτός από τα βιβλία και τις ταινίες, τα παιχνίδια Star Wars Jedi: Fallen Order και Star Wars: Squadrons υπόσχονται μια καθηλωτική immersive εμπειρία και σκληρές μάχες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το κλείσιμο της ημέρας. Και επειδή Lego και Star Wars πάνε χέρι-χέρι δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα επικά μοντέλα και φιγούρες της Lego, τα οποία αναπαριστούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μερικές από τις πιο iconic στιγμές του επιτυχημένου franchise.

Star Wars Quiz: Πόσο fan είσαι;

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Star Wars, ετοιμάσαμε ένα μικρό quiz για να ξεχωρίσουν οι Padawans από τους Masters. Τέσταρε λοιπόν τον εαυτό σου απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις και δες αν οι γνώσεις σου είναι επιπέδου Jedi Council. Εμείς σου ευχόμαστε καλή Παγκόσμια Ημέρα Star Wars και “May the Fourth be with you”!