Public Appreciation: Οι λόγοι που αγαπάμε τους Red Hot Chili Peppers

Περίληψη: Οι Red Hot Chili Peppers είναι μια από τις μεγάλες αγάπες των φίλων της rock -και όχι μόνο. Η σχέση μας με τους Αμερικανούς stars της μουσικής είναι ιδιαίτερη.

Δεν είναι πολλές οι μπάντες που έχουν την αποδοχή και την αγάπη, τόσο του ραδιοφώνου όσο και του μουσικόφιλου κοινού, στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Red Hot Chili Peppers -oι οποίοι πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το νέο τους album με τίτλο Unlimited Love. Το συγκρότημα από τo Λος Άντζελες ξεκίνησε την πορεία του εν έτει 1983 και κατάφερε με πολύ κόπο να σκαρφαλώσει την κορυφή της rock πυραμίδας.

Η Ελλάδα τους λατρεύει και αυτό το καταλαβαίνει εύκολα κανείς ακούγοντας κάποιους από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, οι οποίοι παίζουν σε heavy rotation τα κομμάτια τους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την θεότρελη τετράδα τόσο αγαπητή; Σίγουρα υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, όμως, ας δούμε τις βασικότερες!

Η μουσική των Red Hot Chili Peppers

Video Duration
4:16

Αυτή η μίξη της rock με τη funk δένει απίστευτα με τα στακάτα, πολλές φορές στα όρια του rap, φωνητικά του Anthony Kiedis. Ο τελευταίος, είναι master στις μελωδικές γραμμές όταν καλείται να τραγουδήσει τα πιο χαλαρά κομμάτια του συγκροτήματος, όπως είναι για παράδειγμα το Otherside ή το Under the Bridge. Σίγουρα δεν είναι ο πιο τεχνικός τραγουδιστής εκεί έξω, όμως, βγάζει ψυχή και αυτό αρκεί.

Μπορούν να σε ταξιδέψουν στην Καλιφόρνια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

To πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι προφανώς ο δίσκος που τους έκανε και επίσημα superstars, το Californication του 1999. Σύμφωνα με τον Anthony Kiedis: «το album λέει ιστορίες περιπλανώμενων ψυχών που έχασαν τον δρόμο τους ψάχνοντας το Αμερικανικό όνειρο στην Καλιφόρνια». Κάποιες από αυτές τις ψυχές ήταν και των μελών της μπάντας που προερχόντουσαν από την εμπορική αποτυχία του One Hot Minute, αλλά και πολλά προσωπικά προβλήματα. Οι δίσκοι των RHCP αποτελούν μικρές “χρονομηχανές”. Διαλέγεις τo έτος στο οποίο θέλεις να μεταφερθείς και σε ταξιδεύουν νοητά, έστω και για λίγες στιγμές, στην Καλιφόρνια της εποχής.

Η ιστορία τους

Video Duration
172:12

Μιλάμε για ένα σχήμα που σύντομα κλείνει αισίως 40 χρόνια καριέρας και συνεχίζει να ακούγεται φρέσκο! Η πορεία τους έχει διαστημικά ups και τρομακτικά downs. Από τη θρυλική περιοδεία με τους Nirvana, στις καταχρήσεις και την αποτοξίνωση και από το χαοτικό Woodstock του 1999 -όπου ο Flea εμφανίστηκε ολόγυμνος στη σκηνή-, μέχρι την απόκτηση του δικού τους αστεριού στο Hollywood Walk of Fame το 2022!

Είναι όλοι τους μουσικάρες

Οι Red Hot Chili Peppers έχουν αλλάξει αρκετά μέλη -κυρίως κιθαρίστες- στη σχεδόν 40χρονη πορεία τους, αλλά ποτέ δεν έπαιξε στην μπάντα κάποιος μέτριος μουσικός. Και πώς θα μπορούσε; Μιλάμε για ένα συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Flea στο μπάσο, ο Chad Smith στα τύμπανα και ξανά ο John Frusciante στην κιθάρα! Πώς να σταθείς δίπλα τους χωρίς να είσαι άψογος; Ρυθμικά σχήματα από άλλον πλανήτη και κιθάρες που δεν θα ακούσεις από καμία άλλη μπάντα εκεί έξω - ακόμα και όταν έπαιζαν με τον Dave Navarro ή τον Josh Klinghoffer.

Το χιούμορ

Video Duration
6:17

Μπορεί να είναι σοβαρή μπάντα, όμως, αποφεύγουν τη σοβαροφάνεια και αυτό είναι δείγμα ευφυίας. Θα τους δεις να συμμετέχουν με χαρά στο Carpool Karaoke του James Corden, να γράφουν κομμάτια με αστείους στίχους και να χαβαλεδιάζουν μεταξύ τους -ή και με άλλους καλλιτέχνες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το επικό drum off battle μεταξύ του Chad Smith και του Will Ferrell, οι οποίοι είναι εμφανισιακά ίδιοι; Επική στιγμή!

Τα hits

Last but not least! Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουν καλά οι καλιφορνέζοι φίλοι μας, αυτό είναι να γράφουν hits! Δεν έχει κανένα νόημα να αναφέρουμε τραγούδια εδώ, η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη! Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη μουσική τους!