22 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας με Bitcoin!

Περίληψη: Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια έγινε η πρώτη αγορά με bitcoin… και αυτό που αγοράστηκε με το άγνωστο τότε κρυπτονόμισμα ήταν… δυο πίτσες!

Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων ξεκινά μόλις το 2008, όταν ένας μυστηριώδης τύπος ονόματι Satoshi Nakamoto δημοσιεύει ένα ιστορικό paper με τίτλο "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" και υλοποιεί το απαραίτητο software ως "ανοικτού κώδικα", δημοσιεύοντάς το τον Ιανουάριο του 2009. Το μυστήριο έγκειται στο ότι κανένας δεν γνωρίζει, ακόμη και σήμερα, ποιος είναι ο Nakamoto, με πολλά σενάρια να κυκλοφορούν. Από τότε, όμως, το bitcoin αρχίζει και τραβά το ενδιαφέρον πολλών, κυρίως φανατικών της τεχνολογίας, οι οποίοι ξεκινούν την "εξόρυξη" του κρυπτονομίσματος. Στην αρχή, το bitcoin δεν είχε καν αξία, με την όποια "αξία" του να προκύπτει από ανταλλαγές με υλικά αγαθά μεταξύ χρηστών. Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2010…

Η πρώτη συναλλαγή

Στις 18 Μαΐου του 2010, ένας προγραμματιστής από τη Florida ονόματι Lazlo Hanyecz αναρτά στο forum Bitcointalk.org πως θέλει να αγοράσει πίτσα χρησιμοποιώντας bitcoin. Επειδή δεν υπήρχε πιτσαρία η οποία θα δεχόταν bitcoins ως πληρωμή, προσφέρει 10.000 bitcoins σε οποιονδήποτε θα του αγόραζε και θα του παρέδιδε πίτσες – κατά προτίμηση δύο μεγάλες – στο σπίτι του. Τότε μάλιστα κάποιος του λέει πως θα μπορούσε να ανταλλάξει αυτά τα 10.000 bitcoins με 41 δολάρια σε κάποιο ανταλλακτήριο, το οποίο τότε έδινε κάτι λιγότερο από μισό σεντ (του δολαρίου) για κάθε bitcoin. Για 3 μέρες δεν υπήρχε ανταπόκριση, μέχρι που, τελικά, ένας 19χρονος ονόματι Jeremy Sturdivant με το ψευδώνυμο "jercos" του έφερε τις πίτσες του! Ο Hanyecz ανακοίνωσε στο forum: "θέλω να αναφέρω πως αντάλλαξα επιτυχώς 10.000 bitcoins για πίτσα". Για την ιστορία, οι πίτσες προήλθαν από την αμερικάνικη αλυσίδα Papa John's.

bitcoin-pizza-day-01

Η αξία των bitcoins

Τα 10.000 bitcoins μπορεί να ακούγονται εξωφρενικά πολλά σήμερα, αλλά το 2010 η αξία τους ήταν απολύτως… μηδέν. Αν πρέπει να κάνουμε μια αναλογία, θα ήταν σαν κάποιος να προσπαθούσε να κάνει συναλλαγές με χαρτονομίσματα της… Λιμνούπολης (του Σκρουτζ Μακ Ντακ) εκτυπωμένα στο σπίτι από εκτυπωτή! Η μόνη τους αξία ήταν αυτή της… περιέργειας!

Το bitcoin, βέβαια, εκτοξεύθηκε σε αξία μέσα σε λίγο χρόνο, με το απόλυτο μέγιστο (μέχρι τώρα) να είναι 68.990 δολάρια ανά bitcoin. Αν ο Hanyecz δεν είχε αγοράσει αυτές τις δύο πίτσες αλλά είχε κρατήσει αυτά τα 10.000 bitcoins, τα οποία πούλαγε στο μέγιστο της αξίας του bitcoin, θα μπορούσε να είχε λάβει σχεδόν 690 εκατομμύρια δολάρια!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, παρ' ότι το bitcoin έχει χάσει, αυτά τα 10.000 bitcoins αντιστοιχούν σε περισσότερα από 286 εκατομμύρια δολάρια!

Bitcoin Pizza Day

Κάθε χρόνο, η παγκόσμια κοινότητα κρυπτονομισμάτων γιορτάζει την πρώτη συναλλαγή, την οποία ονομάζουν "Bitcoin Pizza Day" και η οποία, προφανώς, γιορτάζεται με… πίτσες! Αλλά λειτουργεί και ως υπενθύμιση στον Lazlo Hanyecz, ο οποίος έδωσε 10.000 bitcoins για δυο πίτσες, ενώ συνολικά ξόδεψε 100.000 bitcoins εκείνες τις πρώτες μέρες του κρυπτονομίσματος, τα οποία, αν τα είχε κρατήσει και πουλήσει μερικά χρόνια αργότερα, θα μπορούσαν να τον κάνουν μέχρι και… δισεκατομμυριούχο (μέγιστη αποτίμηση 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια)!

bitcoin-pizza-day-02

Πώς το πήρε ο Hanyecz;

Είναι προφανές το ότι ο Lazlo Hanyecz έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις από τότε. Παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να κάνει παρέα με τον Bill Gates και τον Elon Musk, ο ίδιος δεν φαίνεται να "σκάει" και πολύ – έχει δηλώσει πως δεν έχει μετανιώσει για το ότι έδωσε 100.000 bitcoins για… πίτσες και άλλα μικροπράγματα. Θεωρεί πως είναι αρκετό το ότι έχει μείνει στην ιστορία του bitcoin, αλλά και το ότι, εκτός της αγοράς πίτσας, δούλεψε και μετέφερε το πρόγραμμα του bitcoin στο MacOS, αλλά και βοήθησε στο να γίνει γνωστό το κρυπτονόμισμα στο ευρύ κοινό.

Οι δημοσιογράφοι στην Αμερική έχουν εντοπίσει και τον έτερο "υπεύθυνο" για την αγοραπωλησία, τον Jeremy Sturdivant, ο οποίος αποκάλυψε πως τα 10.000 bitcoins του Hanyecz τα ξόδεψε λίγο αργότερα, όταν άξιζαν μερικές εκατοντάδες δολάρια, για κάποιο ταξίδι!

Τα κρυπτονομίσματα σήμερα βρίσκονται σε πτώση, αλλά είναι κάτι το οποίο συνεχίζει και προκαλεί αντιπαραθέσεις. Άλλοι τα βλέπουν ως "πυραμίδες", μιας και η αξία τους δεν έχει κανένα λογικό προσδιορισμό πέραν των "ορέξεων" της αγοράς, άλλοι ως το "νόμισμα του μέλλοντος", ενώ υπάρχουν και ανησυχίες για την κολοσσιαία κατανάλωση ενέργειας που προκαλεί η "εξόρυξη" των διαφόρων κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή την συζήτηση. Απλά θα πούμε… χαρείτε την Bitcoin Pizza Day και… καλή όρεξη! 🍕