05-10-1962 / Ο James Bond κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο

Περίληψη: Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας του θρυλικού πράκτορα 007. Για αυτό και η 5η Οκτώβριου είναι αφιερωμένη στον James Bond.

Πίσω στο 1953, ο Άγγλος συγγραφέας Ian Fleming δημιούργησε τον φανταστικό χαρακτήρα του James Bond που πρωταγωνίστησε σε 12 μυθιστορήματα του και δύο συλλογές διηγημάτων. Στις αρχές του 1960 τα βιβλία του Ian με τον περίφημο, γοητευτικό πράκτορα 007, μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη. Πιο συγκεκριμένα, στις 05 Οκτωβρίου του 1962 έκανε πρεμιέρα η πρώτη του ταινία, το «Dr No», και έκτοτε η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα του James Bond. Συνολικά έχουν γυριστεί 25 ταινίες με πιο πρόσφατο το «No time to die» που μόλις κυκλοφόρησε, με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig. Πάμε να μάθουμε μερικά μοναδικά fun facts για τον James Bond και τον δημιουργό του.

  • Ο Ian Fleming όταν ξεκίνησε τις ιστορίες, αναζητούσε ένα όνομα όσο το δυνατόν πιο «κοσμικό» και τελικά ο περίφημος πράκτορας πήρε το όνομα του από τον ορνιθολόγο Dr. James Bond.
  • Τον ήρωα του James Bond έχουν ενσαρκώσει 7 ηθοποιοί, ο πρώτος ήταν ο Sean Connery ο οποίος εμφανίστηκε σε 7 ταινίες, και κατόπιν τον διαδέχτηκαν οι George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan και Daniel Craig.

James Bond anniversary - 01

  • Ο Daniel Craig είναι ο μακροβιότερος James Bond μέχρι τώρα (16 χρόνια!), καθώς και ο πιο ακριβοπληρωμένος.
  • Για την εναρκτήρια σκηνή του «Skyfall», ο Daniel Craig ως James Bond χρειάστηκε 85 πανομοιότυπα κοστούμια Tom Ford, και το cast του Skyfall χρειάστηκε 200.000 σφαίρες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στα όπλα.
  • Το "Goldfinger" ήταν η πρώτη ταινία στην οποία χρησιμοποιήθηκε ακτίνα λέιζερ και η πρώτη ταινία στην οποία ο Bond οδήγησε Aston Martin.
  • Το όνομα της 17ης ταινίας του James Bond το «Goldeneye», προήλθε από το κτήμα του Ian Fleming στην Τζαμάικα όπου έγραψε 14 από τα μυθιστορήματά του.

James Bond anniversary - 02

  • Οι πράκτορες 00-002, 003, 004 και 009 έχουν σκοτωθεί όλοι σε διαφορετικές ταινίες. Ο υποτιθέμενος νεκρός 006 επιστρέφει ως κακός στο «Goldeneye». Ενώ οι 001 και 005 δεν έχουν αναφερθεί ποτέ, ο ανώνυμος 008 αναφέρεται σε διάφορα σημεία ως ο αντικαταστάτης του Bond σε περίπτωση θανάτου του ή απομάκρυνσής του από μια αποστολή λόγω απειθαρχίας.
  • Τα gadgets του James Bond έχουν δώσει πολλές ιδέες για νέα tech trends, όπως το Powerboard Scooter.
  • Ο Ian Fleming στην πραγματικότητα υπήρξε βοηθός του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο Βρετανικό ναυτικό, φτάνοντας στο βαθμό του Πλωτάρχη, ακριβώς όπως και ο ήρωας του.
  • Η ταινία «From Russia With Love» ήταν η τελευταία ταινία που είδε ο πρόεδρος JFK. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία του Bond, αφού το ανέφερε ως το αγαπημένο του μυθιστόρημα σε συνέντευξή του το 1961. Έκτοτε οι πωλήσεις του βιβλίου εκτοξεύτηκαν και τελικά έγινε η επόμενη ταινία που θα γυριζόταν.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Tomorrow Never Dies», καταστράφηκαν περισσότερες από 15 BMW.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία James Bond;