Σαν σήμερα: 118 χρόνια από τη γέννηση του Walt Disney

Περίληψη: Στις 5 Δεκεμβρίου ήρθε στη ζωή ένας από τους σημαντικότερους άνθρωπος του κινηματογράφου, ο Walt Disney. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τα κινούμενα σχέδια.

Αν ένα όνομα είναι συνυφασμένο με τα κινούμενα σχέδια περισσότερο από κάθε άλλο, είναι αυτό της Disney. Πριν τα θεματικά πάρκα, τις εξαγορές και τις τεράστιες παραγωγές, όμως, η εταιρία είχε ταπεινό ξεκίνημα. Η μεγάλη επιτυχία του σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες του Walt Disney, που αν ήταν ακόμα στη ζωή θα έκλεινε σήμερα 118 χρόνια ζωής.

Ο Walt Disney ήταν ένα από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους του κινηματογράφου, και ειδικότερα των κινουμένων σχεδίων. Η πιο γνωστή του δημιουργία είναι ο Mickey Mouse, το διάσημο ποντίκι με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενικές και γενιές.

Η ενασχόλησή του με την ζωγραφική ξεκίνησε από το λύκειο κιόλας, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο για να ενταχθεί στο στρατό. Απέτυχε, όμως, να καταταχθεί λόγω της μικρής του ηλικίας. Ο νεαρός Walt δεν αποθαρρύνθηκε, αντ’ αυτού εντάχθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και βρέθηκε για ένα χρόνο στη Γαλλία ως οδηγός ασθενοφόρου.

Η επιστροφή του στην Αμερική το 1919 τον βρήκε να ψάχνει για δουλειά. Ο αδερφός του Roy Disney του εξασφάλισε μία θέση σε Studio της εποχής και αργότερα μετακινήθηκε σε μία διαφημιστική του Κάνσας. Την ίδια περίοδο άρχισε να πειραματίζεται με τη χρήση κάμερας για τη δημιουργία animation. Η νέα του δημιουργία ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του για να δημιουργήσει τη δική του εταιρία animation.

Αυτό μπορεί να νομίζεις ότι ήταν το ξεκίνημα της Disney, αλλά, δεν είναι έτσι. Η πρώτη εταιρία του Walt Disney κήρυξε πτώχευση το 1923. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να ήταν μία αποτυχία, αλλά, ήταν απαραίτητη για να γίνει η Disney η εταιρία που ξέρουμε όλοι. Ο Walt μαζί με τον αδερφό του Roy και τον Ub Iwerks μετακόμισαν στο Hollywood όπου και ίδρυσαν την Disney Brothers' Cartoon Studio, η οποία πολύ σύντομα μετονομάστηκε σε Walt Disney Studios.

Τα πρώτα βήματα στο κινηματογράφο έγιναν με ιστορίες από γνωστά παραμύθια όπως τα τρία γουρουνάκια. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία με νέους χαρακτήρες ήρθε με τη μορφή του Mickey Mouse. Ο αγαπημένος ποντικός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην ταινία μικρού μήκους «Steamboat Willie» το 1928 και η επιτυχία ήταν άμεση. Από τότε οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν να έρχονται. Ταινίες όπως η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι είναι αγαπημένες ακόμα και σήμερα. Η επιτυχία του Studio επέτρεψε στον Walt να κυνηγήσει ακόμα πιο «τρελά» όνειρα όπως τα θεματικά πάρκα της Disney.

Ο Walt Disney έφυγε από τη ζωή σε σχετικά νεαρή ηλικία, ήταν μόλις 65 χρονών όταν πέθανε. Η κληρονομία που άφησε πίσω του, όμως, ήταν τεράστια. Χωρίς αυτόν τα κινούμενα σχέδια μπορεί να μην είχαν δημιουργηθεί ποτέ.