5 Οκτωβρίου / Η ημέρα του James Bond

Περίληψη: Η κινηματογραφική πρεμιέρα του James Bond συνέβη στις 5 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο η ημερομηνία αυτή είναι πλέον αφιερωμένη στον πράκτορα 007!

Ο διασημότερος πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δεν είναι άλλος από τον James Bond. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ian Fleming, ο οποίος έγραψε 12 μυθιστορήματα και 2 σύντομες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον 007. Αδιαμφισβήτητα, όμως, η δημοτικότητα του James Bond πολλαπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια χάρη στις κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον πράκτορα που εμπνεύστηκε ο Fleming. Η πρώτη από αυτές, το «Dr. No», έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1962, και γι’ αυτό η ημέρα έχει καθιερωθεί ως James Bond Day.

Για να περάσει ο James Bond στον κινηματογράφο χρειάστηκε το όραμα των Albert Broccoli και Harry Saltzman - οι πρώτοι που επεδίωξαν να μεταφέρουν τον μυστικό πράκτορα στη μεγάλη οθόνη. Το μεγαλύτερο ζήτημα κατά την παραγωγή ήταν αυτό της επιλογής του ηθοποιού. Η τελική απόφαση της παραγωγής αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη, καθώς στο «Dr. No» του 1962 είδαμε τον Sean Connery στο ρόλο του πράκτορα της MI6! Η ερμηνεία του μνημονεύεται ακόμα και σήμερα ως μία από τις κορυφαίες ενώ το ίδιο εικονική είναι και η εμφάνιση της Ursula Andress στην ταινία.

Από το 1962 και μέχρι σήμερα έχουν γυριστεί 27 ταινίες, με τελευταία το «No Time To Die», που αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους τον Απρίλιο του 2021.

Video Duration
2:35

 

Πριν από λίγες ημέρες η Universal και οι παραγωγοί της ταινίας, Michael Gregg και Barbara Broccoli, ανακοίνωσαν ότι η διανομή της ταινίας θα καθυστερήσει μέχρι τις 2 Απριλίου 2021, ώστε οι λάτρεις του διάσημου πράκτορα ανά τον κόσμο να την απολαύσουν στους κινηματογράφους.

Τον ρόλο του ταλαντούχου πράκτορα έχουν αναλάβει να απεικονίσουν 7 ηθοποιοί. Ο Sean Connery εμφανίστηκε σε 7 ταινίες με τη «θητεία» του να κρατά 11 χρόνια. Οι έξι ηθοποιοί που τον διαδέχτηκαν είναι οι: George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan και Daniel Craig.

Ο τελευταίος Bond είναι και ο μακροβιότερος, καθώς ο Daniel Craig ανέλαβε το ρόλο του 007 στην ταινία «Casino Royale» του 2005. Η τελευταία του εμφάνιση θα είναι αυτή στο «No Time To Die», η οποία -αν πραγματοποιηθεί το 2021- θα κλείσει έναν κύκλο 16 ετών του άγγλου ηθοποιού στο ρόλο.

Δίπλα στον θρυλικό πράκτορα γνωρίσαμε και μια σειρά από αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Η «M» είναι η επικεφαλής της MI6 ενώ ο «Q» είναι αυτός που αναλαμβάνει να φτιάξει τα φανταστικά gadget του Bond. Όποιος ηθοποιός κι αν τον έχει ενσαρκώσει, οι ιστορίες του James Bond χαρακτηρίζονται πάντα από γρήγορα αμάξια, μάχες σώμα με σώμα, αρκετό «πιστολίδι», κοσμοπολίτικες περιπέτειες και όμορφες γυναίκες στο πλάι του 007.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία ή βιβλίο με πρωταγωνιστή τον James Bond;

Με αυτή την αφορμή, η ομάδα μουσικής του Public ετοίμασε μια ξεχωριστή λίστα με τα ωραιότερα Bond τραγούδια όλων των εποχών!