80 χρόνια Blue Note: Το Public γιορτάζει με δώρα!

Περίληψη: Αν είσαι κι εσύ λάτρης της jazz, τότε τα ογδοηκοστά γενέθλια της Blue Note σου δίνουν την καλύτερη ευκαιρία να κάνεις ένα μουσικό δώρο στον εαυτό σου!

Για τους περισσότερους, το 2019 σηματοδοτεί απλώς το τέλος μιας ολόκληρης δεκαετίας. Για τους φίλους της jazz, όμως, η χρονιά είναι σημαντική για ακόμα έναν λόγο: φέτος η Blue Note κλείνει 80 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής. Η αμερικάνικη δισκογραφική εταιρία λειτούργησε για πρώτη φορά το 1939 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα jazz labels. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μη γιορτάσουμε μαζί της. Αντί για τη Blue Note, όμως, το δώρο θα το πάρεις εσύ! Με αγορές δίσκων της Blue Note, αξίας 25€ και πάνω, παίρνεις δώρο τη διπλή συλλογή «The Best of Blue Note». Βρες παρακάτω μερικές ιδέες jazz ακουσμάτων, για να γιορτάσεις κι εσύ τα ογδοηκοστά γενέθλια της Blue Note! 

Ξεκινάμε με τους θρυλικούς The Jazz Messengers, που δημιουργήθηκαν από τον Art Blakey. Η ιστορική jazz κολεκτίβα υπήρξε για πάνω από 35 χρόνια μια «θερμοκοιτίδα» για νεαρούς jazz μουσικούς και διαλύθηκε μόνο όταν ο ντράμερ -και ιδρυτής του γκρουπ- Art Blakey έφυγε από τη ζωή. Το «Moanin’» ήταν ένας ιστορικός δίσκος, καθώς σήμανε την επιστροφή του Art Blakey και τον Messengers στην Blue Note.

Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε και το «Blue Train» από τον John Coltrane. Ο δίσκος αυτός είναι ο μόνος, από τη Blue Note, στον οποίο ο Coltrane είναι «πρώτο όνομα». Μιλώντας για jazz δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον Miles Davis, έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του είδους. Το «Birth of the Cool» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1957 και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια της καριέρας του.

Συνεχίζουμε με έναν από τους πρωτοπόρους της bop, τον Dexter Gordon. Ο δίσκος «Go» ξεχωρίζει γιατί ηχογραφήθηκε από τον σπεσιαλίστα της jazz Rudy Van Gelder, στο θρυλικό Van Gelder Studio. Και κλείνουμε με «Midnight Blue», έναν ακόμα δίσκο για την ηχογράφηση του οποίου είναι υπεύθυνος ο Rudy Van Gelder. Ο δίσκος έρχεται από τον Kenny Burrell και έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο παράδειγμα του χαρακτηριστικού «Blue Note sound», του ιδιαίτερου, δηλαδή, ήχου που έχουν οι δίσκοι της Blue Note.

Αν είσαι κι εσύ λάτρης της jazz, τότε τα ογδοηκοστά γενέθλια της Blue Note σου δίνουν την καλύτερη ευκαιρία να κάνεις ένα μουσικό δώρο στον εαυτό σου! Βρες έναν τεράστιο κατάλογο από δίσκους της Blue Note στο Public, το μεγαλύτερο ελληνικό δισκοπωλείο!