Ακρόπολη, Κολοσσαίο, Machu Picchu: Ταξίδεψε στον χώρο και τον χρόνο με την οθόνη σου!

Περίληψη: Σου αρέσουν τα ταξίδια σε μέρη ιστορικά και μνημεία μεγαλειώδη; Δες τα από... κοντά χωρίς να κουνηθείς από το σπίτι σου!

Η Ιστορία δεν είναι απλώς ημερομηνίες, τοπωνύμια και ονόματα - πολλές φορές ξεχνάμε αυτή τη «μικρή» λεπτομέρεια. Η ιστορία αφορά πραγματικούς ανθρώπους: ανθρώπους που έζησαν στο παρελθόν, που ανέπνεαν, που ξυπνούσαν κάθε μέρα, που γέλαγαν, που έκλαιγαν, που ερωτεύονταν, που (ενίοτε) μεγαλουργούσαν. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλεις την Ιστορία στη σωστή προοπτική, όταν βλέπεις τα μέρη που έζησαν αλλά και τα δημιουργήματά τους παρά αποστηθίζοντας μερικές γραμμές από ένα βιβλίο.

Πολλές είναι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο που έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν βάλει την τεχνολογία στην υπηρεσία όλης της ανθρωπότητας – ειδικά τώρα, που το να ταξιδέψουμε σε αυτά τα μέρη είναι δύσκολο. Μπορείς κι εσύ να μπεις στα αντίστοιχα sites και να δεις από κοντά πλήθος μνημείων και τοποθεσιών ιστορικού ενδιαφέροντος. Εμείς διαλέξαμε μερικά:

Ακρόπολη Αθηνών

Πώς γίνεται να μη ξεκινήσουμε από εδώ; Η κορωνίδα της αρχαίας Ελλάδας, ο Παρθενώνας, αλλά και τα υπόλοιπα μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών βρίσκονται στο site και μπορείς να τα δεις από κοντά ανακαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν ήξερες.

The Terra Cotta Warriors

Κάνουμε ένα τεράστιο άλμα στον χώρο αλλά όχι στον χρόνο ούτε στην προέλευση! Ο διάσημος πήλινος στρατός της Κίνας βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα ονόματι Τσιν Σι Χουάνγκ. Η «προέλευση», που αναφέραμε πιο πάνω, τι σχέση έχει με την Ακρόπολη; Οι κινέζοι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η τεχνοτροπία του πήλινου στρατού είναι... ελληνικής προελεύσεως, είτε μέσω επαφής των Κινέζων με έλληνες γλύπτες, είτε ότι έχει σχεδιαστεί απευθείας από έλληνες γλύπτες, λόγω της επαφής των δύο πολιτισμών στα δυτικά άκρα της αυτοκρατορίας τον 3ο αιώνα π.Χ. Και αυτά τα λένε οι ίδιοι οι κινέζοι αρχαιολόγοι προς αποφυγή... παρεξηγήσεων!

The Tomb of Queen Meresankh III

Κάνουμε ακόμα ένα άλμα σε έναν πολιτισμό στενά συνυφασμένο με τον δικό μας και τον τάφο της βασίλισσας Μερεσάνκ της 3ης της Αιγύπτου. Ο τάφος είναι εκπληκτικής ομορφιάς και μπορείς να δεις από πολύ κοντά όλα τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μέσα αλλά και μια πιστή αναπαράσταση του πώς έμοιαζε όταν κατασκευάστηκε.

The Colosseum

Επόμενο άλμα και προσγειωνόμαστε σε ακόμη έναν πολιτισμό στενά συσχετισμένο με τον Ελληνικό: το Κολοσσαίο της Ρώμης – ορθώς αποκαλούμενο Φλάβειο Αμφιθέατρο – είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία παγκοσμίως. Δες το από κοντά, μάθε λεπτομέρειες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του και επισκέψου άλλα σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία, όπως το Πάνθεον ή την... ορίτζιναλ Ρωμαϊκή Αγορά!

Machu Picchu

Τελευταίο άλμα για σήμερα και, ναι, βρήκαμε κάτι που δεν έχει σχέση με την Αρχαία Ελλάδα (απ’ όσο ξέρουμε τουλάχιστον): το Μάτσου Πίτσου, μια πόλη σε υψίπεδο των Άνδεων του Περού, στη Νότιο Αμερική. Κατασκευάστηκε, εικάζεται, τον 15ο αιώνα, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αστερισμούς και ουράνια φαινόμενα και εγκαταλείφθηκε ελάχιστες δεκαετίες αργότερα για άγνωστο λόγο. Η μοναδική κατασκευή των κτηρίων έχει γίνει χωρίς τσιμέντο ή άλλο συνδετικό υλικό! Η θέα, δε, κόβει την ανάσα! Δες από κοντά το Μάτσου Πίτσου και γνώρισε τους Ίνκας!