Από τις σελίδες στην οθόνη / 10 βιβλία που έγιναν σειρές ή ταινίες

Περίληψη: Αγαπήθηκαν ως λογοτεχνικά έργα και έπειτα πέρασαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διάβασε τα βιβλία για να δεις από που προήλθαν οι αγαπημένες σου σειρές και ταινίες.

Η λογοτεχνία αποτελεί μία μόνιμη πηγή έμπνευσης για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με γνωστά βιβλία να μετατρέπονται συνεχώς σε σειρές ή ταινίες. Μέσα στα χρόνια έχουν υπάρξει δεκάδες μεταφορές, που μπορεί ακόμα και να μην ήξερες ότι προέρχονται από βιβλία.

Το The Witcher, η πρόσφατη επιτυχία του Netflix για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστό ότι προέρχεται από την ομώνυμη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών της CD Projekt Red. Αυτή δεν είναι η αρχή της ιστορίας όμως. Τόσο η CDPR όσο και το Netflix, «δανείζονται» τον Γητευτή Γκέραλντ της Ρίβια από τη σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας του Andrzej Sapkowski, η οποία ξεκίνησε με το βιβλίο «Η τελευταία ευχή».

Μία ακόμα σύγχρονη τηλεοπτική επιτυχία, το The Handmaid’s Tale, οφείλει το σενάριό της σε βιβλίο. «Η ιστορία της θεραπαινίδας» της Margaret Atwood περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον όπου η οικολογική καταστροφή, ο μισογυνισμός, η χειραγώγηση των μίντια και ο ρατσισμός έχουν καταστήσει τις γυναίκες κατώτερα όντα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985 και έγινε σειρά το 2017. Παραλληλισμούς με την ιστορία της θεραπαινίδας θα μπορούσε να κάνει κάποιος και με το Little Fires Everywhere. Η αμερικάνικη μίνι σειρά κυκλοφόρησε το Μάρτιο και διερευνά την τρομερή δύναμη της μητρότητας, το βάρος των μυστικών και τη φύση της τέχνης και της ταυτότητας σε ένα σύγχρονο πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Και αυτή η σειρά προέρχεται από βιβλίο, το «Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng.

Περνώντας στον κινηματογράφο, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του είδους του, που μετατράπηκε σε εξίσου σημαντική ταινία, είναι το «2001 - Οδύσσεια του διαστήματος». Γραμμένο παράλληλα με το σενάριο της ταινίας, από το μάστερ της επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke, ακολουθεί την αποστολή του ανθρώπου στη σελήνη που σκοπό έχει να ερευνήσει έναν παράξενο μονόλιθο.

Η επιστημονική φαντασία βρίθει παραδειγμάτων μεταφοράς βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Μία ακόμα κλασική ταινία, το Blade Runner, είναι βασισμένο στο βιβλίο το Philip K. Dick «Το ηλεκτρικό πρόβατο». Η ελεύθερη βούληση τίθεται σε αμφισβήτηση σε έναν κόσμο όπου τα ανθρωποειδή συνυπάρχουν με τους ανθρώπους. Πολύ διαφορετικό είναι το μέλλον των ανθρώπων στις «Φονικές Μηχανές» του Philip Reeve το οποίο έγινε ταινία με τον ίδιο τίτλο. Εδώ, όλες οι πόλεις του κόσμου είναι πλέον κινούμενες μηχανές, και προσπαθούν να επιβιώσουν διαλύοντας ότι βρουν στο δρόμο τους, ακόμα και μικρότερες πόλεις.

Οι κινηματογραφικές μετατροπές δεν περιορίζονται μόνο στα sci-fi έργα βέβαια, η λογοτεχνία μας έχει δώσει ένα σωρό αγαπημένες ταινίες. «Το γλυκό πεπρωμένο» είναι η βάση για την ομώνυμη δραματική ταινία του Atom Egoyan, όπου ένας δικηγόρος καταφθάνει σε μία μικρή πόλη προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί ένα πρόσφατο ατύχημα. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Δραματικό, αλλά πολύ πιο τρομακτικό, είναι και το βιβλίο «Ο δολοφόνος μέσα μου». Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1952, αλλά έγινε ταινία μόλις το 2010.

Επανερχόμαστε στις τηλεοπτικές σειρές με το You του Netflix, ένα σκοτεινό, ερωτικό, ευφυές θρίλερ που καθηλώνει. Έμπνευση για τη σειρά το «Εσύ» της Caroline Kepnes. Και θα κλείσουμε την ανασκόπησή μας σε βιβλία που μετατράπηκαν σε ταινίες ή σειρές με μία μελλοντική παραγωγή, γιατί, όπως είναι φυσικό, η λογοτεχνία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με υλικό τη βιομηχανία του θεάματος. Το «Nine Perfect Strangers» της Liane Moriarty θα γίνει σειρά με τον ίδιο τίτλο και θα πρωταγωνιστεί η Nicole Kidman. Μάλιστα, αυτή δεν θα είναι η πρώτη επαφή της Moriarty με την τηλεόραση, καθώς και το Big Little Lies βασίζεται σε βιβλίο της.

Αντί για τηλεόραση λοιπόν, τώρα που #menoumspiti μπορείς να διαβάσεις τα πρωτότυπα έργα που ενέπνευσαν γνωστές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Επιλογές υπάρχουν πολλές όπως είδες.