Βενετία / Όπερα La Fenice: H μουσική «νικάει» τον κορονοϊό

Περίληψη: Τα τελευταία 24ωρα η Βενετία, όπως και όλη η Ιταλία, περνά σκοτεινές ώρες. Ωστόσο ένα κουαρτέτο από την Όπερα La Fenice έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα: the show must go on!

Δυστυχώς για όλους μας ο κορονοϊός έχει περάσει για τα καλά το κατώφλι της Ευρώπης: οι αριθμοί των θυμάτων και όσων νοσούν είναι αποκαρδιωτικοί. Ειδικά η Ιταλία περνά μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν μικρά, αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα, που φτάνουν σε ανύποπτο χρόνο. Όπως για παράδειγμα αυτό που διαδραματίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Όπερα La Fenice της Βενετίας, σε μια περίοδο που τα μέτρα προστασίας για την υγεία των πολιτών είναι αυστηρότατα.

Αφενός η Όπερα δεν θα μπορούσε να αψηφήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα, αφετέρου το πρόγραμμά της έπρεπε να ανέβει κανονικά. Με τι θεατές όμως; Ο τρόπος με τον οποίο οι ιθύνοντες σκέφτηκαν να «γεμίσουν» το θέατρο είναι τόσο απλός και παράλληλα τόσο ιδιαίτερος. Στις αρχές του Μαρτίου, λοιπόν, το κουαρτέτο Dafne ανέβηκε στη σκηνή για να παίξει μπροστά σε άδεια καθίσματα...

Video Duration
56:51


Και όμως χιλιάδες άκουσαν τις συνθέσεις του Ludwig Van Beethoven, καθώς το κονσέρτο τους μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube Live! Η ζωντανή μετάδοση μπορεί να μην είναι κάτι πρωτόγνωρο για το YouTube, πρώτη φορά όμως προσφέρει κάτι τόσο σπάνιο όσο μια συναυλία κλασικής μουσικής, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από live chat γεμάτο με ψηφιακές επευφημίες και emoji!

Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, κάπως σουρεαλιστικό, αλλά σίγουρα πολύ όμορφο! Οι συνθέσεις του Beethoven έφτασαν στα αυτιά του κοινού χάρη σε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο και δεν αξίζει περά ένα τεράστιο χειροκρότημα στα μέλη του κουαρτέτου που επέλεξαν, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, να υπηρετήσουν την τέχνη τους.