Black Sabbath / 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου metal album!

Περίληψη: Το πρώτο heavy metal άλμπουμ της ιστορίας κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια: τον Φεβρουάριο του 1970 έφτασε στα αγγλικά δισκοπωλεία το Black Sabbath από την ομώνυμη μπάντα!

Όνομα μπάντας; Black Sabbath. Τίτλος άλμπουμ; Black Sabbath. Πρώτο κομμάτι του δίσκου; Black Sabbath... Σε πρώτη ματιά μοιάζει λίγο υπερβολικό να χρησιμοποιείται παντού το ίδιο όνομα - δεν νομίζεις; Αυτό το όνομα, όμως, έμελλε να είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της μουσικής. 50 χρόνια πριν το ντεμπούτο άλμπουμ της ροκ μπάντας από το Birmingham σήμανε την αρχή ενός ολόκληρου μουσικού είδους, της heavy metal. Παντού Black Sabbath, λοιπόν, και η ιστορία τους δικαίωσε.

Η ιστορία του Black Sabbath ξεκίνησε από την Αγγλία, τη χώρα από όπου προέρχονται τα μέλη του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα το πρώτο άλμπουμ της βρετανικής μπάντας ξεκίνησε να πωλείται στα δισκοπωλεία στις 13 Φεβρουαρίου 1970. Μερικούς μήνες αργότερα, την 1η Ιουνίου 1970, θα «προσγειωνόταν» και στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 8 των chart ενώ στην Αμερική «σκαρφάλωσε» μέχρι τη θέση 23 του Billboard. Από τον δίσκο ξεχωρίζει φυσικά το πρώτο κομμάτι, καθώς και αυτό άφησε ξεχωριστή κληρονομιά. Το πρώτο τραγούδι του δίσκου, που, όπως είπαμε, τιτλοφορείται και αυτό Black Sabbath, θεωρείται ευρέως ως το πρώτο doom metal τραγούδι.

Με έναν τόσο επιδραστικό πρώτο δίσκο, θα περίμενε κάποιος ότι υπήρξε τεράστια προετοιμασία πίσω από αυτόν. Παραδόξως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα της μπάντας, Tony Iommi, η ηχογράφηση του δίσκου κράτησε μία μόνο μέρα! Ένα μόνο session 12 ωρών χρειάστηκε, στις 16 Οκτωβρίου 1969, και η μπάντα είχε ολοκληρώσει την ηχογράφηση του πρώτου της άλμπουμ.

Όπως πολλές φορές συμβαίνει με κάτι νέο, όμως, το Black Sabbath δεν είχε και πολύ θερμή υποδοχή από τους κριτικούς όταν κυκλοφόρησε. Ίσως ο διαφορετικός ήχος να ξένισε τους σύγχρονους ακροατές του, καθώς πολλοί κριτικοί της εποχής βιάστηκαν να απορρίψουν τον δίσκο. Μεταγενέστερα φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς, εδώ είμαστε, 50 χρόνια αργότερα, και συζητάμε ακόμα για τον πρώτο δίσκο των Black Sabbath.

Black Sabbath Debut Album 50Y - 02


Στην πρώτη τους μορφή οι Black Sabbath αποτελούνταν από 4 μέλη. Μαζί με τον Tony Iommi, το συγκρότημα συνέθεταν επίσης ο Geezer Butler στο μπάσο, ο Bill Ward στα ντραμς και ο Ozzy Osbourne στο τραγούδι. Η αρχική σύνθεση, όμως, άλλαξε αρκετά μέσα στα χρόνια, μετά την αποχώρηση του Ozzy Osbourne το 1979. Η μόνη σταθερά στο lineup του συγκροτήματος ήταν ο Tony Iommi.

Όποια κι αν ήταν η σύνθεσή τους μέσα στο χρόνια, η επιρροή του πρώτου δίσκου στη μουσική είναι ξεκάθαρη ακόμα και σήμερα. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να υποστηρίξουν ότι έχουν επηρεάσει την τέχνη τους όσο οι Black Sabbath επηρέασαν τη rock. Πολλά είδη μουσικής έχουν θολό παρελθόν, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η ιστορία τους, όχι όμως και η heavy metal. Η heavy metal γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια, στις 13 Φεβρουαρίου 1970, με την κυκλοφορία του Black Sabbath!