«Reigen, Δέκα διάλογοι για το Σεξ»: Γιώργος Χρανιώτης και Θεοδώρα Τζήμου στο θέατρο Θησείον

Περίληψη: Τα σκανδαλώδη - για την εποχή τους - έργα του Άρτουρ Σνίτσλερ προσφέρουν ακόμα και σήμερα μια κριτική ματιά γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Το «Reigen - Δέκα δεκάλογοι για το Σεξ» έρχεται στην ελληνική θεατρική σκηνή στις 16 Οκτωβρίου.

«Τα πάντα στον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ – εκτός από το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία». Η διάσημη αυτή φράση αποδίδεται στον Όσκαρ Ουάιλντ και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ειπωθεί, για να συνοψίσει το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen». Η θεατρική παράσταση του αυστριακού συγγραφέα γράφτηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και χρειάστηκαν δεκαετίες για να ανέβει πρώτη φορά στη σκηνή.

Η παράσταση του Σνίτσλερ ήταν από την πρώτη στιγμή αμφιλεγόμενη. Εξετάζει λεπτομερώς τη σεξουαλική ηθική και την ταξική ιδεολογία γύρω από το σεξ σε μια κοινωνία αρκετά πιο συντηρητική από τη σημερινή. Οι ιστορίες δέκα ζευγαριών, από κάθε κοινωνικό στρώμα της Βιέννης του 1890, διαδέχονται η μία την άλλη και αλληλοσυνδέονται.

Τα ζευγάρια είναι 10 - το ίδιο και οι χαρακτήρες. Κάθε ιστορία συνδέεται με την επόμενη μέσα από έναν χαρακτήρα και εξερευνά το πώς η σεξουαλική επαφή υπερβαίνει τα ταξικά όρια. Καθένας από τους χαρακτήρες είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή. Από τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας μέχρι και την αριστοκρατία, η δυναμική κάθε επαφής αλλάζει μορφή με κάθε συνεύρεση.

Περισσότερα από 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του, ήρθε η ώρα το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ να ζωντανέψει και στην ελληνική θεατρική σκηνή. Στις 16 Οκτωβρίου στο Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες κάνει πρεμιέρα το «Reigen - Δέκα διάλογοι για το Σεξ» σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen. Θεοδώρα Τζήμου και Γιώργος Χρανιώτης αναλαμβάνουν όλους τους ρόλους της παράστασης. Μέσα από συνεχείς μεταμφιέσεις παίζουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παιχνίδι ρόλων, που προσπαθεί να βρει το βαθύτερο νόημα των διαπροσωπικών σχέσεων, πέρα από στερεότυπα και κλισέ.

Εισιτήρια θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Public και στο tickets.public.gr.