Έφυγε από τη ζωή ο Terry Jones των θρυλικών Monty Python

Περίληψη: Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή το πιο κοφτερό μυαλό της σύγχρονης κωμωδίας. «Δυναμικός, εργασιομανής, τρομερά παραγωγικός και παράλληλα ένας υπέροχος φίλος».

Ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο κοφτερά πνεύματα της κωμωδίας παγκοσμίως, αν και από το 2016 είχε αρχίσει να ταλαιπωρείται έντονα από άνοια. Ο θρυλικός Terry Jones των Monty Python έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, όπως επιβεβαίωσε στο Press Association ο ατζέντης του.

Who is who: Γεννήθηκε το 1940 στην Ουαλία. Το 1966 συναντήθηκε με τον Michael Palin, με τον οποίο υπήρξαν πολύ στενοί φίλοι για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Οι δυο τους, μαζί με τους Graham ChapmanEric Idle, Terry Gilliam και John Cleese, αποτέλεσαν τη dream team των Monty Python. «Η ζωή με τον Τέρι ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Η πρώτη μας κοινή στιγμή επί σκηνής ήταν όταν υποδηθήκαμε δύο αστυνομικούς στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Από εκεί και έπειτα γίναμε αχώριστοι. Δυναμικός και ακούραστος εργασιομανής, κατάφερνε να μας κρατά όλους σε εγρήγορση. Τρομερά παραγωγικός και παράλληλα ένας υπέροχος φίλος», είχε δηλώσει ο Palin.

Και κάπως έτσι περνάμε στο μεγάλο κεφάλαιο «Monty Python». Ο Jones, εκτός από πρωταγωνιστής και σεναριογράφος, ήταν και ο σκηνοθέτης στα τρία πιο εμβληματικά φιλμ των Monty Python: Το «Monty Python and the Holy Grail» (1975), το αιρετικό «Life of Bryan» («Ένας προφήτης, μα τι προφήτης!», 1979) και το «Νόημα της ζωής» (1983).

Οι Monty Python γεννήθηκαν σε μια περίοδο ριζοσπαστικών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, που βίωσε η Βρετανία στη δεκαετία του 1960. Τότε άρχισαν να δουλεύουν για την τηλεόραση του BBC γράφοντας και παίζοντας.

Video Duration
13:30


Το 1969 συνεργάστηκαν για το πρωτοποριακό «Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Python», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά μονόπρακτα, που ολοκληρώθηκε το 1974 και έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Με το δικό τους ξεχωριστό χιούμορ, μονίμως αντισυμβατικό ως και άσεμνο, κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κωμωδία.