Eurovision 2022: Το απόλυτο κουίζ για superfans!

Περίληψη: Η Eurovision 2022 είναι εδώ! Οι ημιτελικοί ολοκληρώθηκαν, η Ελλάδα προκρίθηκε και μία ανάσα πριν τον μεγάλο τελικό ετοιμάσαμε ένα Eurovision super quiz!

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 22:00 ξεκινά στο Τορίνο ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision! Μετά από δύο ημιτελικούς και την αυτόματη συμμετοχή των Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) ξέρουμε τις 25 χώρες που θα λάβουν μέρος στον μεγάλο τελικό. Η μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού τραγουδιού ταξιδεύει φέτος στην Ιταλία γιατί πέρσι κέρδισε το διαγωνισμό η ιταλική μπάντα Måneskin με το τραγούδι “Zitti e buoni”.

Τι θα δούμε στη Eurovision 2022

Φέτος η χώρα μας ταξιδεύει στη Eurovision με υψηλές φιλοδοξίες! Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στο μεγάλο τελικό με το “Die Together” το οποίο ερμηνεύει η Αμάντα Γεωργιάδη-Τένφγιορντ! Η πρόκρισή μας στον τελικό ήρθε μέσα από τον πρώτο ημιτελικό και, αν πιστέψουμε τις αποδόσεις των διάφορων στοιχηματικών εταιριών η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σίγουρα στην πρώτη 10άδα, έχοντας μεγάλες πιθανότητες για ακόμα υψηλότερη θέση!

Video Duration
3:20

Η Κύπρος διαγωνίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό της φετινής Eurovision, με την Ανδρομάχη να τραγουδά το “Ela”. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό και έτσι θα αναγκαστούμε να δώσουμε αλλού το 12άρι μας φέτος!

Ο μεγάλος τελικός του Σαββάτου θα ξεκινήσει με την Τσεχία και θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της Εσθονίας, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το διαγωνιστικό κομμάτι καθώς μετά ακολουθεί η ψηφοφορία και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στον τελικό της Eurovision 2022 η Ελλάδα θα εμφανιστεί 17η στη σκηνή. Αναλυτικά, η τελική 25άδα του τελικού, ταξινομημένη με τη σειρά εμφάνισης, έχει ως εξής:

  1. Τσεχία: We Are Domi – Lights Off
  2. Ρουμανία: WRS – Llámame
  3. Πορτογαλία: MARO – Saudade, Saudade
  4. Φινλανδία: The Rasmus – Jezebel
  5. Ελβετία: Marius Bear – Boys Do Cry
  6. Γαλλία: Alvan & Ahez – Fulenn
  7. Νορβηγία: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana
  8. Αρμενία: Rosa Linn – Snap
  9. Ιταλία: Mahmood & Blanco – Brividi
  10. Ισπανία: Chanel – SloMo
  11. Ολλανδία: S10 – De Diepte
  12. Ουκρανία: Kalush Orchestra – Stefania
  13. Γερμανία: Malik Harris – Rockstars
  14. Λιθουανία: Monika Liu – Sentimentai
  15. Αζερμπαϊτζάν: Nadir Rustamli – Fade To Black
  16. Βέλγιο: Jérémie Makiese – Miss You
  17. Ελλάδα: Αμάντα Γεωργιάδη-Τένφγιορντ – Die Together
  18. Ισλανδία: Systur – Með Hækkandi Sól
  19. Μολδαβία: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul
  20. Σουηδία: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
  21. Αυστραλία: Sheldon Riley – Not The Same
  22. Ηνωμένο Βασίλειο: Sam Ryder – SPACE MAN
  23. Πολωνία: Ochman – River
  24. Σερβία: Konstrakta – In Corpore Sano
  25. Εσθονία: Stefan – Hope

Η μεγάλη ιστορία του θεσμού

Η Eurovision είναι ο μακροβιότερος ετήσιος διαγωνισμός τραγουδιού, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness του 2015. Μέχρι το 2020 διοργανωνόταν χωρίς διακοπή για 64 συνεχόμενα έτη. Ο 65ος διαγωνισμός, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για το Μάιο του 2020 στο Rotterdam, ακυρώθηκε, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Μετά από διάλειμμα ενός έτους, όμως, το 2021 η Eurovision επέστρεψε κανονικά και βρήκε τους Måneskin να βγαίνουν νικητές και να φέρουν τη διοργάνωση στην Ιταλία για το 2022.

Η πρώτη Eurovision διεξήχθη στις 24 Μαΐου 1956 στην Ελβετία (κράτα την αυτή την πληροφορία για αργότερα 😉). Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού έγινε με τη συμμετοχή 7 μόλις χωρών και την πρώτη θέση κατέκτησε η διοργανώτρια χώρα. Το νικητήριο τραγούδι ήταν το “Refrain”, το οποίο ερμήνευσε η Lys Assia.

Η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά μέρος στη Eurovision το 1974. Μέχρι τις αρχές των ʼ00s το ενδιαφέρον δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και η καλύτερη θέση που είχαμε κατακτήσει μέχρι τότε ήταν η 5η, το 1977 με το “Μάθημα σολφέζ ” και το 1992 με το “Όλου του κόσμου η Ελπίδα”. Μέχρι που ήρθαν οι Antique, δηλαδή η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης, που τραγούδησαν το “Die For You” και πήραν «χάλκινο μετάλλιο». Από τότε και έως σήμερα το ενδιαφέρον στη χώρα μας για τη Eurovision είναι τεράστιο! Η πρώτη νίκη ήταν θέμα χρόνου και ήρθε τελικά στις 21 Μαΐου 2005. Η Έλενα Παπαρίζου τραγούδησε το προφητικό, όπως αποδείχθηκε, “My Number One” και έφερε στην Ελλάδα τη μόνη νίκη της στο θεσμό μέχρι σήμερα. Μακάρι η Αμάντα Γεωργιάδη-Τένφγιορντ να φέρει τη δεύτερη νίκη της Ελλάδας, στη Eurovision 2022!

Πόσο μεγάλος fan της Eurovision είσαι;

Κι επειδή όπως είπαμε το ενδιαφέρον για την Eurovision είναι πλέον τεράστιο, έφτασε η ώρα να τεστάρουμε τις γνώσεις σου επάνω στη διοργάνωση! Καιρός να αποδείξεις πόσο Eurovision superfan είσαι! Θα κερδίσεις άραγε douze points;