Ginger Baker: Έφυγε από τη ζωή ο drummer των θρυλικών Cream

Περίληψη: Το πρώτο μουσικό supergroup και ο πρώτος superstar drummer. Και τα δύο αυτά επιτεύγματα ανήκουν στον Ginger Baker, που δεν είναι πια μαζί μας...

Ένας από τους σημαντικότερους drummer της rock και της jazz δεν είναι πια στη ζωή. Ο θρυλικός Ginger Baker έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο και σημαντικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα - τόσο από την πλευρά της solo καριέρας του, όσο και από την συνύπαρξη με μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής του σε πολύ επιτυχημένα συγκροτήματα.

 

Μα πρώτα λίγη ιστορία: Ο Ginger Baker ήταν ιδρυτικό μέλος των Cream, που συναποτελούνταν από τον Jack Bruce στο μπάσο και τον Eric Clapton στην κιθάρα. Και οι τρεις είχαν ήδη πολύ επιτυχημένη solo καριέρα, οπότε η δημιουργία της μπάντας, to 1966, απογείωσε. Η επιτυχία των Cream ανέδειξε τον Ginger Baker ως τον πρώτο superstar drummer της rock, ενώ η συνεργασία τους μας χάρισε 4 δίσκους, θρυλικές περιοδείες και αξέχαστες live εμφανίσεις, όπως αυτή στην Στοκχόλμη το 1967.

Η εμπορική τους επιτυχία αναμφισβήτητη, καθώς το συγκρότημα κατόρθωσε να πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους. Ωστόσο οι ισχυρές προσωπικότητες και των τριών, σε συνδυασμό με τον άστατο και συχνά οξύθυμο χαρακτήρα του Baker, έκαναν τη συνύπαρξη και τη συνεργασία τους αρκετά δύσκολη. Οι εντάσεις οδήγησαν, τελικά, σε διάλυση κατά τη διάρκεια περιοδείας τους το 1968. Πριν βάλουν, όμως, οριστικό τέλος στην κοινή τους καλλιτεχνική πορεία, κυκλοφόρησαν έναν... αποχαιρετιστήριο δίσκο με τίτλο «Goodbye».

Η διάσπασή τους οδήγησε τον Baker στην Αφρική, και συγκεκριμένα τη Νιγηρία, όπου έστησε το δικό του στούντιο ηχογράφησης. Το Batakota Studios, όπως ονομάστηκε, αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού του Λάγος και τη δεκαετία του 1970 υπήρξε σημείο αναφοράς, τόσο για τοπικούς καλλιτέχνες όσο και για μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Paul McCartney. Το 1971 ο Baker συνεργάστηκε με τον πρωτοπόρο της αφρικανικής μουσικής Fela Kuti για την ζωντανή ηχογράφηση του «Live!», ενώ ο Kuti συμμετείχε και στον solo δίσκο του Baker με τίτλο «Stratavarious».

Η άφιξή τους στο Rock & Roll Hall of Fame ένωσε ξανά τους Cream για μια ιστορική συναυλία, σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διάλυσή τους. Το 1993, λοιπόν, αποφάσισαν να θυμίσουν, για αυτή την ειδική περίσταση, μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Η εκδήλωση ωστόσο δεν έφερε το επίσημο reunion - αυτό έγινε το 2005, με μια σειρά από live εμφανίσεις.

Ο Ginger Baker συνέχιζε να παίζει μουσική, έστω και σποραδικά, μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Αφήνει πίσω του αναμφίβολα ένα τεράστιο μουσικό έργο.