Χρυσές Σφαίρες 2020: Θρίαμβος για Tarantino, Mendes, Zellweger και Phoenix!

Περίληψη: Οι 77ες Χρυσές Σφαίρες απονεμέθηκαν τη νύχτα της Κυριακής και ήδη έβαλαν κάποιους σε τροχιά φαβορί εν όψει Oscar!

Η χρονιά ξεκίνησε με βραβεία, λάμψη και έμπνευση. Οι 77ες Χρυσές Σφαίρες, με τις οποίες η Ενωση Ανταποκριτών του Hollywood τιμά τους κορυφαίους στο σινεμά και στην τηλεόραση, απονεμέθηκαν τη νύχτα της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) και ήδη έβαλαν κάποιους σε τροχιά φαβορί εν όψει Oscar.

Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της βραδιάς ο Quentin Tarantino αλλά και ο Sam Mendes -αμφότεροι έφυγαν με δύο βραβεία. Η ταινία «Once Upon a Time... in Hollywood» του Tarantino και το «1917», το ιστορικό δράμα Mendes, ήταν οι θριαμβευτές.

Θρίαμβος και για τον Joaquin Phoenix, που απέσπασε Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου για το «Joker».

Σειρές και ταινίες του Netflix, αν και είχαν ισχυρή παρουσία στις υποψηφιότητες (φτάνοντας τις 34) δεν τα πήγαν και τόσο καλά τη βραδιά της τελετής - μόνο η Olivia Colman (για το «The Crown») και η Laura Dern (β’ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία για τo «Marriage Story», η οποία θεωρούνταν φαβορί με συνολικά έξι υποψηφιότητες) βραβεύτηκαν. Ο Tarantino απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία «κωμωδία-μιούζικαλ», αλλά και το βραβείο σεναρίου για το «Once Upon a Time... in Hollywood». Για την ερμηνεία του στην ταινία ο Brad Pitt τιμήθηκε με το βραβείο «β’ ανδρικού ρόλου».

O Taron Egerton κέρδισε το βραβείο «α’ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία» για την ταινία «Rocketman» στην οποία ενσαρκώνει τον Elton John, νικώντας τον Leonardo DiCaprioπου είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο για την ταινία του Tarantino.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το «1917» του Mendes, ένα ιστορικό δράμα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας. «Είναι μεγάλη έκπληξη», σχολίασε ο ίδιος, ο οποίος δεν πίστευε ότι θα κερδίσει στην κατηγορία αυτή, στην οποία είχε αντίπαλο τον Martin Scorsese με το περιβόητο «Irishman».

Και συνεχίζουμε με τις μεγάλες γυναικείες νίκες: η Renée Zellweger απέσπασε το βραβείο «α’ γυναικείου ρόλου» για την αισθαντική ερμηνεία της στη βιογραφική ταινία «Judy». Στην κατηγορία κωμωδία/ μιούζικαλ νικήτρια ήταν η ασιατικής καταγωγής αμερικανίδα ηθοποιός Awkwafina για τον ρόλο της στην ταινία «The farewell».

Video Duration
5:25


Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας κέρδισαν τα «Παράσιτα», που είχαν κερδίσει και τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τον περασμένο Μάιο. Χρυσές Σφαίρες όμως δεν είναι μόνο σινεμά. Είναι και τηλεόραση. Ετσι, η δραματική σειρά «Succession» του HBO νίκησε το «The Crown» του Netflix. Καλύτερη κωμική σειρά αναδείχθηκε η βρετανική «Fleabag», με τη δημιουργό της, Phoebe Mary Waller-Bridgeνα τιμάται και για την ερμηνεία της.

Βραβείο καλύτερης μίνι σειράς της χρονιάς απέσπασε το εκπληκτικό «Chernobyl», ενώ με βραβείο για το σύνολο της καριέρας της τιμήθηκε η κωμικός Ellen DeGeneres.