Η μηχανή του χρόνου υπάρχει και λέγεται Radioooooo…

Περίληψη: Ταξίδεψε στον χώρο και τον χρόνο με το ράδιο που θα σε πάει σε όποια χώρα του πλανήτη θέλεις, και σε όποια χρονιά προτιμάς, για να ακούσεις μουσικές που δεν έχεις ξανακούσει!

Θυμάσαι εκείνη την ταινία στην οποία ο πρωταγωνιστής επικοινωνεί με τον πεθαμένο πατέρα του, μέσα από έναν ερασιτεχνικό ραδιοπομπό; Εντάξει, το Radiooooo δεν είναι ΤΟΟΟΟΟΣΟ καλό, αλλά είναι το αμέσως καλύτερο. Δεν θα σου επιτρέψει να επικοινωνήσεις με το… υπερπέραν, αλλά είναι σαν να έχεις ένα ραδιόφωνο το οποίο μπορεί να λαμβάνει σήματα από το παρελθόν και από χώρες μακρινές κι… ονειρεμένες.

Ακόμη κι ο μεγάλος Γιώργος Νταλάρας, στο εσώφυλλο του εκπληκτικού “Latin”, αναφέρεται με νοσταλγία στην παιδική του ηλικία, όταν, στο παλιό ραδιόφωνο των “μεσαίων” με τις λυχνίες, άκουγε μακρινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με εξωτικές μουσικές και ονειρώδεις ρυθμούς, ως την πηγή της έμπνευσής του! Από εκεί και μόνο καταλαβαίνεις την αξία αυτού του εγχειρήματος.

Το Radiooooo (5 όμικρον) είναι ένα project το οποίο ξεκίνησε από το Indiegogo ως crowdfunded πλατφόρμα, όπου ο εμπνευστής του και μερικοί φίλοι του ανέβασαν μια αρκετά μεγάλη συλλογή μουσικής, την οποία είχαν συγκεντρώσει πριν λίγα χρόνια, όταν ασχολούνταν με την ανακαίνιση ενός παριζιάνικου club, του “Le Baron”.

Μπαίνοντας στο site ή ανοίγοντας το app, βλέπεις έναν παγκόσμιο χάρτη και μια χρονική κλίμακα. Διαλέγοντας χώρα και δεκαετία, μπορείς να ταξιδέψεις στον χώρο και τον χρόνο και να ακούσεις μερικά από τα τραγούδια εκείνης της εποχής και εκείνης της περιοχής.

Ο λόγος που ονομάζεται “Radio” (με περισσότερα ‘ο’) είναι πως το “interaction” του χρήστη περιορίζεται, όπως και στο ραδιόφωνο: ο ακροατής δεν έχει έλεγχο του τι ακούει· το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάξει σταθμό. Στο Radiooooo, βέβαια, έχει και έναν επιπλέον βαθμό ελευθερίας: εκτός του χώρου και του χρόνου, μπορείς να διαλέξεις και αν θέλεις να ακούσεις κάτι με γρήγορο ή αργό ρυθμό, ενώ υπάρχει και η επιλογή “περίεργο” (“weird”), αν θες να ακούσεις κάτι που δεν εμπίπτει στην πεπατημένη των μουσικών περιπλανήσεων.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στο Radiooooo είναι το ότι όλοι οι (εγγεγραμμένοι) χρήστες μπορούν να ανεβάσουν μουσική, αν κρίνουν πως έχουν κάτι που δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τον κατάλογο. Επίσης, εκτός των γεωγραφικών περιοχών, υπάρχουν και μουσικές συλλογές οι οποίες δεν εμπίπτουν ακριβώς σε αυτόν τον προσδιορισμό, όπως η playlist της μουσικής που έπαιζε στον… Τιτανικό! Επίσης μπορείς να πατήσεις το “shuffle”· το ενδιαφέρον εδώ είναι πως δεν θα ακούσεις τυχαία κομμάτια, αλλά διαλεγμένα κομμάτια από “curators”, δηλαδή ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει “ψευδοτυχαίες” λίστες από διάφορες χώρες και χρονολογίες. Επίσης, υπάρχει και το “Fornication Island”, το οποίο είναι κάτι σαν “easter egg”, αν μπορείς να το εντοπίσεις στο χάρτη! Καλές ακροάσεις!