Μια βουτιά στην ιστορία της K-Pop

Περίληψη: Η K-Pop είναι ίσως η πιο σταθερά αναπτυσσόμενη μουσική σκηνή παγκοσμίως! Ποια είναι όμως η ιστορία του είδους και πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Τα τελευταία χρόνια η K-Pop έχει κατακτήσει ένα σωρό μουσικές κορυφές. Μια μουσική υποκατηγορία που αγαπήθηκε από τους νέους και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία της διασκέδασης. Συγκροτήματα όπως οι τεράστιοι BTS, οι Blackpink και οι NCT έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των fans σε όλο τον κόσμο. 

Η Κορεατική pop είναι εδώ για να μείνει και εμείς κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία της, αλλά και σε κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που έχουν συμβάλει στο να χτιστεί αυτό το τεράστιο εμπορικό οικοδόμημα. 

Οι «ρίζες» της K-Pop 

Όπως κάθε μουσική ταμπέλα εκεί έξω, έχει μια ιστορία που ξεκινάει δεκαετίες πριν από την ουσιαστική εμφάνισή της. Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα με αρκετά κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά σκαμπανεβάσματα. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 υπήρχε μια άρνηση στην εισαγωγή της μοντέρνας μουσικής, όμως, με την πρώτη οικονομική άνοδο της χώρας έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισαν να εμφανίζονται δειλά–δειλά οι πρώτοι pop καλλιτέχνες, τραγουδώντας κυρίως μπαλάντες. 

To 1988 η χώρα αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και καταργεί τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλε μέχρι τότε στους πολίτες της. Νέες επιρροές εισέρχονται στη χώρα και έτσι φτάνουμε στο μακρινό 1992 και την εμφάνιση του γκρουπ Seo Taiji and Boys. Για πρώτη φορά βλέπουμε ένα συγκρότημα από την Ν. Κορέα να τραγουδάει κομμάτια με Αγγλόφωνο Hip-Hop στίχο και pop ρεφρέν στα κορεατικά

Video Duration
3:25

Η πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε σε ένα talent show, με τις βαθμολογίες των κριτών να στέλνουν τον Seo Taiji και τα αγόρια στον πάτο της βαθμολογίας, αλλά το τραγούδι τους με τίτλο I Know στην κορυφή των τοπικών charts για 17 εβδομάδες! Η K-Pop είχε μόλις βγει απ’ το αυγό! 

Το Idol Culture 

Η «ζύμωση» του είδους πραγματοποιήθηκε από τα μέσα μέχρι τα τέλη των ’90s και ο επικρατέστερος όρος για να την περιγράψουμε είναι το Idol Culture. Μια πρακτική που θέλει κάποιες εταιρείες management να ξεκινούν camps μέσω των οποίων «χτίζουν» το επόμενο μεγάλο είδωλο και το πλαισιώσουν με εξίσου ταλαντούχα άτομα. 

Έφηβοι μαζεύονται στις εν λόγω ακαδημίες και έπειτα από ατελείωτες ώρες μαθημάτων χορού, performance και φωνητικής, οι λίγοι τυχεροί υπογράφουν ένα όχι και τόσο ιδανικό συμβόλαιο με την εκάστοτε εταιρεία. Οι τρεις μεγάλοι παίκτες αυτής της βιομηχανίας ήταν οι SM Entertainment (γνωστή και ως SM Town), YG Entertainment, και JYP Entertainment. Συγκροτήματα όπως οι H.O.T. γνώρισαν τεράστια επιτυχία καθώς ο κόσμος πλησίαζε προς το Millennium. 

Η K-Pop των ’00s

Σε μια περίοδο που τα boybands και τα girlbands έκαναν πάταγο παγκοσμίως, η Κορέα γνώρισε την πρώτη γυναίκα superstar του είδους. Η ΒοΑ εμφανίστηκε το 2000 και γνώρισε τεράστια επιτυχία στην τοπική αγορά αλλά και στις διπλανές χώρες -Ιαπωνία και Κίνα. Πλέον, η K-Pop έκανε άνοιγμα σε νέες αγορές και αυτό ώθησε τις δισκογραφικές να ψάχνουν για group που είχαν ως leaders αγγλόφωνους τραγουδιστές. Κάτι που σήμερα είναι η νόρμα.

Από τότε μέχρι και σήμερα 

Τα επόμενα χρόνια ανήκαν στα girl groups με ονόματα όπως οι Girls' Generation, Red Velvet, Blackpink και Wonder Girls να ανοίγονται στην Αμερικανική αγορά και όχι μόνο. Στη συνέχεια μπήκαν ξανά στο παιχνίδι και τα Boy Bands. Πλέον η Korean Pop κινείται σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί μια δυνατή παρουσία στον χώρο της mainstream μουσικής. 

Video Duration
3:58

Τα υπόλοιπα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτή η μίξη δυτικών και ανατολίτικων ήχων -από Hip Hop και Pop μέχρι Rock και Ασιατικής μουσικής- κατέκτησε τις καρδιές όλων και έτσι φτάσαμε στο 2019, όταν το Forbes αποκάλεσε την K-Pop «Βασικό παίκτη της μουσικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η σημασία της ποσότητας 

Μια από τις βασικές αρχές της εν λόγω σκηνής είναι το «πολύ». Πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μέλη, πολλά γκρουπ, πολλές κυκλοφορίες, πολλές διαφορετικές εκδόσεις και πολύ merch. 

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εμφάνιση των Seo Taiji and Boys και το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο περιμένουμε το ντεμπούτο τουλάχιστον 55 νέων K-Pop συγκροτημάτων δείχνει πολλά για την εξέλιξη της K-Pop!  

Οι χορογραφίες και το απαραίτητο virality 

Οι χορογραφίες αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον κόσμο της Korean Pop. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή του το TikTok, οι χορογραφίες γινόντουσαν viral με κάθε δυνατό τρόπο. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές που τις διδάσκουν, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιείται και ένας σχετικός παγκόσμιος διαγωνισμός. 

Το φαινόμενο BTS 

Video Duration
3:44

Οι true fans σίγουρα αναρωτήθηκαν γιατί δεν τους είχαμε αναφέρει μέχρι στιγμής στο κείμενο, όμως, αυτό συνέβη επειδή οι BTS αξίζουν το δικό τους κεφάλαιο. Οι Bulletproof Boy Scouts δημιουργήθηκαν το 2010 και έκαναν το ντεμπούτο τους τρία χρόνια αργότερα.

Στην πραγματικότητα δεν είχαν τη στήριξη κάποιου management–κολοσσού και αυτό τους κάνει να διαφέρουν. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην ιστορία τους, είναι ότι δεν πέτυχαν με τη μία αλλά δούλεψαν σκληρά για να φτάσουν στην κορυφή. Τελικά, τα κατάφεραν. Σήμερα θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό τους και όλη τη μουσική βιομηχανία να τους κυνηγάει για μια συνεργασία.

Η ιστορία συνεχίζεται

Με την εύρεση νέων star και τη σύσταση των group να έχει μετατραπεί σε επιστήμη του marketing, η K-Pop συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή και να προσφέρει αυτό που θέλουν οι fans. Πολλή μουσική (ανεξαρτήτως είδους) και νέους popstars. Μια σκηνή που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και την οποία παρακολουθούμε με θαυμασμό και ανυπομονησία για το επόμενο βήμα της. Η πληροφορία ότι οι νέοι media darlings του είδους, Stray Kids, σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους λέει πολλά!

Όπως και το γεγονός ότι οι BTS επιστρέφουν με νέο album, το οποίο κυκλοφορεί στις 10/6 και φυσικά μπορείς να προπαραγγείλεις στα Public! Ο λόγος για το Proof, μια χορταστική κυκλοφορία που καταγράφει το χρονικό της πορείας τους από το 2013, όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, μέχρι σήμερα. Όλη η σκληρή προσπάθεια που κατέβαλαν για να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή, στην κορυφή του κόσμου!