4+4 tips για Καθαρά Δευτέρα με καθαρό πλανήτη!

Περίληψη: Η Καθαρά Δευτέρα και ο καθαρός πλανήτης είναι δύο έννοιες που πρέπει να συμβαδίζουν! Δες συμβουλές για να ξεκινήσεις οικολογικά τη Σαρακοστή.

Αφήνουμε πίσω μας την Τσικνοπέμπτη και ετοιμαζόμαστε φουλ για Καθαρά Δευτέρα. Όσο πλησιάζουμε στο τριήμερο τόσο οι ετοιμασίες εντείνονται. Πρώτη στάση ο φούρνος, για να τους ζητήσεις να σου κρατήσουν 2-3 λαγάνες. Σειρά έχει το ψαράδικο για να παραγγείλεις τα θαλασσινά. Έπειτα σούπερ μάρκετ για τις προμήθειες του πικνίκ. Τι λείπει από τη λίστα; Το περιβάλλον! Η φύση θα μας φιλοξενήσει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα, οπότε πρέπει να την προσέξουμε. Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε ούτε αυτές τις μέρες πόσο σημαντικός είναι ένας καθαρός πλανήτης. Ας μιλήσουμε για βιωσιμότητα την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν! Ό,τι κι αν κάνεις το τριήμερο που έρχεται, μπορείς να το κάνεις οικολογικά ακολουθώντας τα tips μας!

Green Tip #1: Φτιάξε χαρταετό, μην αγοράσεις πλαστικό!

Καθαρά Δευτέρα = χαρταετός. Και το πρώτο eco tip μας για την φετινή Καθαρά Δευτέρα «κρύβεται» στην ίδια τη λέξη. Ο αετός που θα πετάξει στον ουρανό πρέπει να είναι χάρτινος. Αντί για έναν πλαστικό (και καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον) χαρταετό, η βιώσιμη επιλογή για έναν καθαρό πλανήτη είναι να επιλέξεις έναν από ξύλο και χαρτί. Η δική μας πρόταση, όμως, είναι ακόμα πιο fun. Φέτος ο χαρταετός είναι DIY υπόθεση! Ειδικά αν έχεις παιδιά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα κάνεις να ενθουσιαστούν με την Καθαρά Δευτέρα και να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Green Tip #2: Πάρε μαζί σου σακούλες (όχι πλαστικές)!

Ακόμα κι αν δεν κάνεις πικνίκ στην εξοχή και απλά πάρεις τα βουνά μόνο για να πετάξεις χαρταετό, καλό είναι να έχεις μαζί σου μία σακούλα για τα σκουπίδια. Όλο και κάτι μπορεί να χρειαστεί να πετάξεις και μάλλον δεν θα έχεις άμεση πρόσβαση σε κάδο. Βάλε όλα τα απορρίμματα από την εξόρμησή σου σε μία σακούλα λοιπόν και πέταξέ τη γυρνώντας. Και εννοείται πως οι σακούλες είναι προτιμότερο να είναι χάρτινες ή έστω βιοδιασπώμενες.

Green Tip #3: Χρησιμοποίησε δοχεία πολλαπλών χρήσεων και θερμός

Θα κάνεις πικνίκ στην εξοχή; Τότε φρόντισε να μεταφέρεις τα τρόφιμα οικολογικά. Σίγουρα έχεις αρκετά δοχεία πολλαπλών χρήσεων (π.χ. lunchboxes) στο σπίτι, οπότε βάλε σε αυτά όλα τα τρόφιμα που θα πάρεις μαζί σου. Πάρε, επίσης, νερό σε μπουκάλι-θερμός και όχι εμφιαλωμένο μπουκάλι. Μόλις γυρίσεις σπίτι απλά πλένεις τα δοχεία σου και γεμίζεις ξανά το μπουκάλι σου. Έτσι δεν επιβαρύνεις καθόλου το περιβάλλον με το πικνίκ σου. Για τη μεταφορά των φαγητών στην εξοχή, προτείνουμε να τοποθετήσεις όλα τα δοχεία σε υφασμάτινες σακούλες. Και πιο ανθεκτικές είναι από τις πλαστικές, και επαναχρησιμοποιούμενες. 

Green Tip #4: Άσε το αμάξι παρκαρισμένο

Καθαρός πλανήτης και καυσαέρια δεν πάνε μαζί. Οπότε, αν δεν έχεις κανονίσει κάποια εξόρμηση μακριά από το σπίτι για το τριήμερο, τότε την Καθαρά Δευτέρα είναι προτιμότερο να κινηθείς χωρίς αυτοκίνητο. Πήγαινε για πέταγμα χαρταετού σε κάποιο κοντινό λόφο, πάρκο, ή βουνό της περιοχής σου με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο σπίτι θα κάνεις ένα σημαντικό βήμα προς μία net zero Καθαρά Δευτέρα!

4 συχνά περιβαλλοντικά σφάλματα που κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα

Σφάλμα 1ο: Χρήση πλαστικών πιάτων/μαχαιροπίρουνων. Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι βολικά, αλλά και εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον. Δεν έχουν θέση στο πικνίκ από τη στιγμή που ο καθαρός πλανήτης είναι ο στόχος μας! Αντί για αυτά, φέτος προτίμησε επαναχρησιμοποιούμενα ή χάρτινα σκεύη.

Σφάλμα 2ο: Χρήση μεμβράνης για αποθήκευση. Η διάφανη μεμβράνη, κατά κανόνα, δεν ανακυκλώνεται ούτε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις παραπάνω από μία φορά. Οπότε καλό είναι να επιλέξεις άλλα είδη για να σκεπάσεις τις τροφές.

Σφάλμα 3ο: Σπατάλη τροφίμων. Σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο. Μην πετάξεις ό,τι περισσέψει από το σαρακοστιανό τραπέζι λοιπόν. Κράτησέ το και κατανάλωσέ το άλλη μέρα ή φτιάξε κάτι νέο με βάση όσα τρόφιμα έχουν μείνει στο ψυγείο.

Σφάλμα 4ο: Ρίψη μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης. Πετώντας λάθος πράγματα στους μπλε κάδους, ακόμα και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν! Μην ρίξεις σε κάδους ανακύκλωσης πράγματα όπως υπολείμματα τροφών ή χαρτοπετσέτες. Για τα υπολείμματα τροφών υπάρχουν οι καφέ κάδοι, οι οποίοι είναι για βιοαπόβλητα.

Βάλε το λιθαράκι σου για έναν πιο καθαρό πλανήτη αυτήν την Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα 2023 πλησιάζει και μπορείς να την απολαύσεις βιώσιμα. Ο καθαρός πλανήτης δεν καταλαβαίνει από αργίες άλλωστε! Ακολούθησε τα tips μας για να κάνεις «πράσινα» Κούλουμα φέτος!