The Lord of the Rings Trilogy / 20 χρόνια από την κινηματογραφική πρεμιέρα

Περίληψη: Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που η επική ταινία φαντασίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» έκανε πρεμιέρα.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2001, στον κινηματογράφο Odeon Luxe Leicester Square του Λονδίνου κάνει πρεμιέρα μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Πριν από ακριβώς 20 χρόνια παίζει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική αίθουσα η ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» του Peter Jackson. Εννιά μέρες αργότερα, όταν η ταινία θα άνοιγε στις αίθουσες όλου του κόσμου, στη γεμάτη αίθουσα του κινηματογράφου «Φοίβος» στο Περιστέρι θα έβλεπα και εγώ την αριστουργηματική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της σειράς μυθιστορημάτων του J.R.R. Tolkien στη μεγάλη οθόνη. 2 ώρες και 58 λεπτά αργότερα θα έβγαινα από την αίθουσα με μία αίσθηση δέους για αυτό που μόλις παρακολούθησα, αλλά και ανυπομονησίας για να δω όσο πιο σύντομα γίνεται τη συνέχεια.

Και η αντίδρασή μου δεν ήταν μοναδική. Κοινό και κριτικοί χάρισαν διθυραμβικά σχόλια στην πρώτη ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Λάτρεψαν την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων στην οθόνη, αναγνωρίζοντας πόσο πιστή είναι στο πρωτότυπο υλικό και επαινώντας παράλληλα τα οπτικά εφέ, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες. Η επική ιστορία, οι τόποι και οι χαρακτήρες που εμπνεύστηκε ο Tolkien μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με τρόπο μαγευτικό. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά και τα τοπία της Νέας Ζηλανδίας, εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία, τα οποία κόβουν την ανάσα, και οι εξαιρετικές ερμηνείες από το cast, που περιλαμβάνει σπουδαία ονόματα όπως οι Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Orlando Bloom, Christopher Lee, Sean Bean και αρκετοί ακόμα.

Αν και μάλλον δεν το χρειάζεσαι, νομίζω πως αξίζει να θυμηθούμε την πλοκή της ταινίας. Στην πρώτη ταινία, λοιπόν, μαθαίνουμε για τον Σάουρον, τον Άρχοντα του Σκότους που έχει δημιουργήσει το Ένα Δαχτυλίδι της Δύναμης για να κατακτήσει τη Μέση Γη. Η συμμαχία Ξωτικών και Ανθρώπων καταφέρει να νικήσει τον Σάουρον, όχι όμως και να καταστρέψει το Δαχτυλίδι. Χιλιάδες χρόνια μετά, το Δαχτυλίδι περνάει στην κατοχή ενός Χόμπιτ, του Φρόντο. Μόλις ο Μάγος Γκάνταλφ συνειδητοποιήσει πως το δαχτυλίδι που έχει ο Φρόντο είναι το Ένα Δαχτυλίδι της Δύναμης, θα ψάξει τρόπο να το καταστρέψει. Εκπρόσωποι των Ανθρώπων, των Ξωτικών, των Χόμπιτ και των Νάνων θα συγκεντρωθούν στο Ρίβεντελ για να αποφασίσουν πως θα καταφέρουν να σταματήσουν την επάνοδο του Σάρουμαν και να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι. Αυτό οδηγεί στην απόφαση να σχηματιστεί η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, με τον Φρόντο να επωμίζεται το βάρος της μεταφοράς του στο Βουνό του Χαμού, το μόνο σημείο όπου το Ένα Δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί.

Και μόνο που γράφω αυτή την πολύ σύντομη σύνοψη, μπήκα σε mood για The Lord of the Rings Trilogy movie marathon το σαββατοκύριακο να ξέρεις – τις extended versions φυσικά!

Όμως, όσο κι αν λατρεύουμε την τριλογία σήμερα, οι πιθανότητες να κατέληγε το εγχείρημα της New Line Cinema σε αποτυχία ήταν αρκετά μεγάλες. Η τριλογία του Peter Jackson ήταν μία εξαιρετικά ακριβή παραγωγή για τα δεδομένα του Hollywood εκείνη την εποχή. Ένας από τους λόγους που το budget ήταν αυξημένο ήταν γιατί αποφασίστηκε να γυριστούν και οι τρεις ταινίες παράλληλα. Το σύνηθες ήταν να εγκρίνεται ένα sequel μόνο αφότου η πρώτη ταινία ήταν εμπορική επιτυχία. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και το γεγονός πως ο Peter Jackson ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ένας σκηνοθέτης που δεν είχε ποτέ διαχειριστεί τόσο μεγάλα projects, καταλαβαίνουμε πως τα ρίσκα ήταν τεράστια.

Κάθε αμφιβολία διαψεύστηκε όμως, όταν «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» έπαιξε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία του Peter Jackson, και η τριλογία γενικότερα, έβαλε το είδος του fantasy στο επίκεντρο και δημιούργησε μία ολόκληρη τάση στη βιομηχανία του σινεμά που κρατάει ακόμα και σήμερα. Το fantasy δεν είναι πια για λίγους φανατικούς του είδους, αλλά για όλους. Η επιτυχία της τριλογίας ενέπνευσε την τηλεοπτική και κινηματογραφική μεταφορά δεκάδων έργων φαντασίας τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών και το «Χόμπιτ» του J.R.R. Tolkien, και πάλι από τον Peter Jackson, με λιγότερη επιτυχία αυτή τη φορά. Επίσης, μην ξεχνάς πως μέσα στο 2022 περιμένουμε και την τηλεοπτική σειρά Lord of the Rings από το Amazon.

Από όλες τις παραγωγές του 2001, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» ήταν η δεύτερη πιο επιτυχημένη, φέρνοντας εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Λίγους μήνες αργότερα η ταινία θα ήταν υποψήφια για 13 Όσκαρ, κερδίζοντας τα 4 από αυτά. Η δεύτερη ταινία, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι», κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου 2002, ενώ η τριλογία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2003, με την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» στους κινηματογράφους. Συνολικά, η τριλογία του Άρχοντα του Δαχτυλιδιών έφερε εισπράξεις σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «σάρωσε» τα Όσκαρ, καθώς βραβεύθηκε με 17 χρυσά αγαλματίδια. Η τελευταία ταινία, μάλιστα, τιμήθηκε με 11 Όσκαρ (αριθμός ρεκόρ), κερδίζοντας σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια!

Τώρα που συμπληρώνεται 20 χρόνια από το κινηματογραφικό ντεμπούτο της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών λοιπόν, σκέφτεσαι κι εσύ τίποτα καλύτερο από movie marathon αυτό το ΣΚ;