Οι νότες των αρωμάτων: Εσένα ποιο σου ταιριάζει;

Περίληψη: Αν το άρωμά σου κοντεύει να τελειώσει, πριν πάρεις ξανά το ίδιο «στα τυφλά», ρίξε μια ματιά στις παρακάτω σημειώσεις και ξανασκέψου το!

Μπορεί να ακούγεται απλή υπόθεση αλλά δεν είναι. Η αναζήτηση του νέου σου αρώματος χρειάζεται έστω ένα στοιχειώδες ψάξιμο - να βρεις ποιο ταιριάζει με το δέρμα σου, ποια μυρωδιά σε κάνει να νιώθεις άνετα, να κρατάει όσο χρειάζεσαι, να είναι μεν αναγνωρίσιμο αλλά όχι έντονο - αν ανήκεις στους λεπταίσθητους.

Παρομοίως και τα αρώματα που προορίζονται για φίλους και οικείους θέλουν λίγη... δουλειά παραπάνω. Αν, λοιπόν, το άρωμά σου κοντεύει να τελειώσει, πριν πάρεις ξανά το ίδιο «στα τυφλά», ρίξε μια ματιά στις παρακάτω σημειώσεις και ξανασκέψου το!

Eau de Parfum ή Eau de Toilette;

Αρχή από τα βασικά: Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή διαβάσει τους όρους Eau de Parfum ή Eau de Toilette. Τι σημαίνουν και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις τα αρώματα που σε ενδιαφέρουν; Οι παραπάνω όροι σηματοδοτούν την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αρωματικά έλαια. Τα αρωματικά έλαια αναμειγνύονται με αλκοόλ (ή νερό), για να δημιουργηθεί το άρωμα, και, ανάλογα με την περιεκτικότητα, κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Όσο περισσότερα τα αρωματικά έλαια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διάρκεια του αρώματος.

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα συναντάται στα αρώματα «Eau Fraiche» και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1 έως 3%. Η διάρκεια του αρώματος αυτού φτάνει το πολύ μέχρι τις 2 ώρες. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει πολύ λίγο αλκοόλ (χρησιμοποιείται κυρίως νερό) οπότε είναι και ο πιο «ελαφρύς». Επόμενη κατηγορία είναι τα αρώματα «Eau de Cologne», τα οποία περιέχουν 2 με 5% αρωματικά έλαια και υψηλότερο ποσοστό αλκοόλ. Η μέγιστη διάρκεια εδώ μπορεί να φτάσει τις 3 ώρες.

Όταν η περιεκτικότητα φτάνει το 5 με 15%, τότε το άρωμα χαρακτηρίζεται ως «Eau de Toilette». Τα αρώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν για μέχρι και 7 ώρες και είναι ο καλύτερος τύπος για καθημερινή χρήση. Για κάτι που θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση και θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, πρέπει να πας στην τελευταία κατηγορία, τα «Eau de Parfum». Εδώ το ποσοστό αρώματος μπορεί να είναι μέχρι και 20% και η διάρκεια του αρώματος φτάνει -και πολλές φορές ξεπερνάει- τις 8 ώρες.

Παίζοντας με τις νότες!

Αφού ξεχωρίσαμε τους τύπους, πάμε να ξεχωρίσουμε και τις διαφορετικές οσμές του κάθε αρώματος. Συχνά θα δεις να αναφέρονται τρεις διαφορετικές «νότες» στην περιγραφή ενός αρώματος: η υψηλή, η μεσαία και η βάση.

Η υψηλή νότα αναφέρεται στο πρώτο άρωμα που θα αντιληφθείς αμέσως μόλις το ψεκάσεις και εξατμίζεται αρκετά γρήγορα. Ακολουθεί η μεσαία νότα, η οποία διαρκεί περισσότερο, και είναι αυτή που συνήθως δίνει την πρώτη εντύπωση στους γύρω σου. Η σημαντικότερη όμως είναι η βασική νότα. Είναι αυτή που διαρκεί περισσότερο και που χαρακτηρίζει το άρωμά σου. Επιλέγοντας ένα άρωμα δώσε περισσότερη σημασία στη νότα βάσης, γιατί αυτή εκπέμπει το άρωμα που γίνεται περισσότερο αντιληπτό. 

Δώσε βάση!

Οι κυριότερες οικογένειες, στις οποίες μπορούν να καταταχθούν οι νότες ενός αρώματος, είναι η ξυλώδης, η βάση ανθών και η βάση εσπεριδοειδών

Η πρώτη, όπως φαίνεται και από το όνομά της, χαρακτηρίζεται από αρώματα ξύλινα και αρκετά γήινα. Τα αρώματα με βάση ανθέων έχουν πιο γλυκιά μυρωδιά, που προέρχεται από λουλούδια. Τέλος, η βάση εσπεριδοειδών είναι πιο φρέσκια και δροσερή και πηγάζει από αρώματα εσπεριδοειδών (προφανώς), όπως το λεμόνι και το περγαμότο. Στην ίδια βάση συγκαταλέγονται και τα αρώματα με πιο υδάτινες μυρωδιές, όπως αυτές του ωκεανού.

Κράτα τις παραπάνω πληροφορίες για μια πιο... διαβασμένη επιλογή αρώματος. Τώρα, που είσαι οπλισμένος με γνώση, μπες στο public.gr και βρες το νέο σου άρωμα. Ανακάλυψε όλων των ειδών τα αρώματαγυναικεία, ανδρικά, παιδικά, ακόμα και φυτικά!