Όσκαρ 2020/ Θρίαμβος για «Παράσιτα», Zellweger και Phoenix!

Περίληψη: Ήταν μια απονομή εν πολλοίς προβλέψιμη, που θριάμβευσαν τα φαβορί - αλλά και με σημαντικές εκπλήξεις: τα «Παράσιτα» έγραψαν ιστορία ως η πρώτη διεθνής ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο, αποσπώντας συνολικά τέσσερα Όσκαρ, τα περισσότερα της βραδιάς!

Όσο η βραδιά εξελισσόταν, τα πράγματα ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμα. Σε όλη την απονομή των φετινών (92ων) Όσκαρ τα χρυσά αγαλματάκια έδειχναν να ακολουθούν τον δρόμο που είχαν ανοίξει όλα τα σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία που προηγήθηκαν (Χρυσές Σφαίρες, SAG, BAFTA): από τα τεχνικά βραβεία για το «1917» έως τα κοστούμια για τις «Μικρές Κυρίες». Αλλά φέτος η ακαδημία φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

Και κάπως έτσι, αμέσως μετά τις κάπως αναμενόμενες βραβεύσεις των Joaquin Phoenix (Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Joker») και Renée Zellweger (Όσκαρ Α' Γυνακείου Ρόλου για το «Judy»)το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήγε στα «Παράσιτα» του Bong Joon-Ho σε μια ανατροπή που, ακόμη κι αν πολλοί περίμεναν ότι μπορεί να συμβεί, λίγοι πίστευαν ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Είναι η πρώτη φορά που ξενόγλωσση ταινία κερδίζει το σημαντικότερο Όσκαρ της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα ο Joon-Ho γίνεται ο μόλις τρίτος σκηνοθέτης που κερδίζει το Όσκαρ της κατηγορίας με μια «διεθνή» παραγωγή. Εννέα μήνες μετά την επιτυχία του στις Κάννες (απ’ όπου έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα), ο σπουδαίος ασιάτης δημιουργός «σήκωσε» το βαρύτιμο βραβείο.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των «Παρασίτων» είναι ότι νωρίτερα είχαν τιμηθεί και με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το οποίο από φέτος ονομάζεται Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. «Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται ταινία από τη Νότιο Κορέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που παίρνω το πρώτο βραβείο με τη νέα ονομασία και επικροτώ τη νέα κατεύθυνση, που συμβολίζει αυτή η αλλαγή. Θέλω να χειροκροτήσετε τους ηθοποιούς μου, που είναι όλοι εδώ απόψε. Και τώρα είμαι έτοιμος να πάμε για ποτά», είπε κατενθουσιασμένος.

Στις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες της βραδιάς, το «1917» του Sam Mendes εξασφάλισε 3 Όσκαρ (αλλά κανένα για τον ίδιο με την ιδιότητα του σκηνοθέτη) και 2 Όσκαρ το «Joker» (Α' Ανδρικού Ρόλου και Μουσικής). Ο Brad Pitt έφυγε με το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του (Β' Ανδρικού ρόλου) αλλά το πρώτο για ερμηνεία, για το φιλμ το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» και η Laura Dern με το αντίστοιχο (Β' Γυναικείου Ρόλου) για το συγκινητικό «Marriage story».

Από τις αξιοσημέιωτες στιγμές η βράβευση του «Toy Story 4», με το οποίο η Disney απέσπασε το 13ο Όσκαρ της στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Animation. Αν σκεφτεί κανείς ότι το βραβείο θεσπίστηκε το 2001 -δίνεται, δηλαδή, για μόλις 20ή φορά- το ποσοστό της Disney είναι από τη μια σαρωτικό, από την άλλη αυτονόητο!

Δείτε μερικά απολαυστικά αποσπάσματα από τον λογαριασμό του ABC στο Twitter:

Και εδώ τα πιο σημαντικά βραβεία αναλυτικά:

Καλύτερης Ταινίας:
«Παράσιτα»
(Parasite)

Α' Ανδρικού Ρόλου:
Joacquin Phoenix
(Joker)

Α' Γυναικείου Ρόλου: 
Renée Zellweger
(Judy)

Καλύτερης Σκηνοθεσίας: 
Bong Joon Ho 
(Parasite)

Β' Ανδρικού Ρόλου: 
Brad Pitt 
(Once Upon a Time in Hollywood)

Β' Γυναικείου Ρόλου: 
Laura Dern 
(Marriage Story)

Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού: 
«(I’m Gonna) Love Me Again»
(Rocketman) 

Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: 
Bong Joon Ho (Parasite)

Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου:  
Taika Waititi
(Jojo Rabbit)

Καλύτερης ταινίας animation: 
Toy Story 4

Καλύτερου ντοκιμαντέρ:  
American Factory

Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: 
«Παράσιτα»
(Parasite)