«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Περίληψη: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπη. Δίπλα του η Μαρία Πρωτόπαππα και μαζί ενσαρκώνουν τους θρυλικούς πλέον ρόλους του, Τζορτζ και της Μάρθα...

Μια από τις εμβληματικές παραστάσεις του σύγχρονου θεάτρου ανεβαίνει σύντομα στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπη «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Δίπλα του η Μαρία Πρωτόπαππα και μαζί ενσαρκώνουν τους θρυλικούς πλέον ρόλους του, Τζορτζ και της Μάρθα.

Ο Τζορτζ και η Μάρθα είναι ένα δυσλειτουργικό ζευγάρι μεσηλίκων, που αποφασίζει ένα βράδυ να καλέσει στο σπίτι τους για ποτό ένα φιλικό ζευγάρι, τον Νικ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος) και τη Χάνι (Ντάνη Γιαννακοπούλου). Το ένα ποτήρι διαδέχεται το άλλο και το αλκοόλ φέρνει στην επιφάνεια ιστορίες άβολες, που όσο περνάει η ώρα γίνονται όλο και πιο σκοτεινές.

Τα δύο ζευγάρια εμπλέκονται σε μια σειρά παιχνιδιών, που ξεσκεπάζουν με ωμό τρόπο την αδυναμία του ενός ζευγαριού να επικοινωνήσει. Ο Τζορτζ και η Μάρθα είναι παντρεμένοι για πάνω από 20 χρόνια και τα γεγονότα μια επεισοδιακής νύχτας θα τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός δεσμός μεταξύ τους. Και για τον Νικ και τη Χάνι, όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Το ξημέρωμα θα βρει και τους τέσσερεις πολύ διαφορετικούς από το ξεκίνημα της βραδιάς.

Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» αποδομεί με μεγάλη επιτυχία την εικόνα μιας τέλειας οικογένειας, που πολλές φορές προβάλλεται προς τα έξω - κάτι που στην ουσία αποτελεί ψευδαίσθηση. Ο θεσμός της οικογένειας προσεγγίζεται εδώ με ρεαλισμό και έξω από τις συμβάσεις, που η κοινωνία συνήθως επιτάσσει.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1962 και από την πρώτη χρονιά κιόλας απέσπασε σημαντικά βραβεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε και η κινηματογραφική μεταφορά του με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ελίζαμπεθ Τέιλορ να πρωταγωνιστούν. Η παράσταση ανεβαίνει ακόμα σε όλα τον κόσμο, και μέσα από την σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη έρχεται και πάλι σε κεντρική σκηνή της πρωτεύουσας.