The Queen’s Gambit / Γιατί όλοι μιλούν για τη mini σειρά του Netflix;

Περίληψη: Η εκπληκτική ερμηνεία της Άνια Τέιλορ-Τζόι στη σειρά του Netflix είναι μόνο ένας λόγος για να ξεκινήσεις το «The Queen’s Gambit». Οι υπόλοιποι βρίσκονται εδώ:

Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Netflix, που κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ θεαματικότητας για mini σειρές στην πλατφόρμα, είναι το The Queen’s Gambit. Πρόκειται για μια ιστορία που κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε βιβλίο με το ίδιο όνομα το 1983 από τον αμερικανό συγγραφέα Walter Tevis. 37 χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, το The Queen’s Gambit έφτασε στις τηλεοράσεις μας ως σειρά 7 επεισοδίων και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει προβληθεί πάνω από 62 εκατομμύρια φορές! Αν δεν το έχεις δει ακόμα, καιρός να μιλήσουμε για αυτό.

Το The Queen’s Gambit είναι η ιστορία της Beth Harmon, ενός κοριτσιού που συναρπάζεται από το σκάκι σε μικρή ηλικία και, όπως αποδεικνύεται, είναι ιδιοφυία του παιχνιδιού. Στο πρώτο επεισόδιο γνωρίζουμε τη Beth σε ηλικία 9 ετών. Έχεις μόλις μετακομίσει σε ένα ορφανοτροφείο, μετά τον χαμό της μητέρας της. Ο επιστάτης του σχολείου είναι αυτός που θα την εισάγει στο σκάκι και γρήγορα θα αναγνωρίσει το ταλέντο της στο παιχνίδι.

Τα γεγονότα της σειράς εκτυλίσσονται κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και μέσα από τα επτά επεισόδια ακολουθούμε την πορεία της Beth Harmon από τα τοπικά τουρνουά της πολιτείας της μέχρι και την διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, η Beth θα παλέψει όχι μόνο με άλλους κορυφαίους παίκτες αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό. Οι συνθήκες της ζωής της δεν ήταν ποτέ ιδανικές -από το ξεκίνημα κιόλας- και μέσα στα χρόνια θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει νέες αντιξοότητες.

Μετά από όλα αυτά μπορεί να σκέφτεσαι πως μια ακόμα ιστορία ενηλικίωσης, η οποία μάλιστα περιστρέφεται γύρω από το σκάκι, δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. Εμείς θα σου προτείνουμε να της δώσεις μια ευκαιρία γιατί πιστεύουμε πως θα ξαφνιαστείς ευχάριστα. Ακόμα κι αν το σκάκι σε αφήνει τελείως αδιάφορο σαν θέμα, η ιστορία της Beth Harmon είναι τόσο όμορφα δοσμένη που η γενική ιδέα δεν αρκεί για να βγάλεις συμπεράσματα.

Video Duration
2:32


Ένας από τους βασικούς λόγους που το The Queen’s Gambit έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς είναι η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Anya Taylor-Joy. Η απεικόνιση του χαρακτήρα της Beth Harmon μαγνητίζει και κρατά το θεατή κολλημένο στην οθόνη. Αναζωογονητική είναι και η παρουσίαση των δυσκολιών που έζησε η Beth κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι δημιουργοί της σειράς απέφυγαν τα πολύ εύκολα κλισέ, που συναντά κανείς σε αντίστοιχες δραματικές ιστορίες ενηλικίωσης, και παρέδωσαν μια εντελώς φρέσκια οπτική τα γεγονότα. Πολύ θετική εντύπωση κάνει και η προσοχή στις λεπτομέρειες της εποχής, με τους κριτικούς να επαινούν την εικόνα των 50s και των 60s που προβάλει η σειρά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα επαναλάβουμε αυτό που είπαμε και παραπάνω. Αξίζει να παρακολουθήσεις το The Queen’s Gambit ακόμα κι αν σε πρώτη ανάγνωση πιστεύεις ότι είναι κάτι που δεν θα σου αρέσει. Τα εγκωμιαστικά σχόλια που έχει λάβει η mini σειρά είναι 100% δικαιολογημένα!