«The Rolling Stones» / 56 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου

Περίληψη: Με ένα άλμπουμ που δεν προμήνυε με τίποτα την μετέπειτα πορεία τους, οι Rolling Stones έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο σαν σήμερα, πριν από 56 χρόνια.

Στις 16 Απριλίου του 1964 ο κόσμος θα γνώριζε τους Rolling Stones. Για την ακρίβεια, αρκετός κόσμος τους ήξερε ήδη, από τα live τους, μόνο που αυτή ήταν η ημερομηνία που ακόμα περισσότεροι μουσικόφιλοι θα μάθαιναν τη μπάντα. Αυτή ήταν η ημερομηνία κυκλοφορίας του «The Rolling Stones», του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος, ο οποίος έφερε το όνομά τους.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας ήταν μία μεταφορά στο βινύλιο της επί σκηνής παρουσίας τους. Η track list περιλαμβάνει αρκετές διασκευές μαζί με τα πρώτα original κομμάτια των Rolling Stones. Όπως και μία συναυλία, έτσι και το πρώτο τους άλμπουμ δεν χρειάστηκε πολύ για να ολοκληρωθεί. Οι ηχογραφήσεις έγιναν μόλις μέσα σε 5 ημέρες.

The Rolling Stones Debut Album - 01


Ο rock ήχος τον οποίο συνδέουμε με τους Rolling Stones δεν είναι και τόσο εμφανής στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, οι πρώτες ενδείξεις όμως είναι εκεί. Το «The Rolling Stones» παρουσιάζει κυρίως την αγάπη της μπάντας τον Rhythm & Blues ήχο. Τα δύο σημαντικότερα μέλη του συγκροτήματος, ο Mick Jagger και ο Keith Richards υπογράφουν μόνο ένα τραγούδι του δίσκου, το Tell Me (You're Coming Back).

Το debut album των Stones αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένο καθώς έφτασε πολύ γρήγορα στην κορυφή των Βρετανικών chart, όπου και έμεινε για 12 εβδομάδες. Για την αμερικάνικη κυκλοφορία το όνομα του δίσκου απέκτησε τον υπότιτλο «England's Newest Hit Makers» και είχε μία αλλαγή στη λίστα τραγουδιών. Το «Not Fade Away», που υπήρχε στην βρετανική κυκλοφορία, αντικαταστάθηκε με το «I Need You Baby» στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένο, καθώς και στην Αμερική το «The Rolling Stones» έφτασε μόλις στη θέση 11 του Billboard, αν και κατάφερε να γίνει χρυσό.

Παρά τη μέτρια υποδοχή στις ΗΠΑ όμως η αρχή είχε γίνει και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, ο κόσμος ήταν έτοιμος για ακόμα περισσότερους Rolling Stones και ήθελα να ακούσει τα δικά τους κομμάτια. Αυτό οδήγησε σε μερικές από τις σημαντικότερες rock κυκλοφορίες τις δεκαετίας του '60, οι οποίες καθιέρωσαν τους Stones στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Το αποτέλεσμα είναι η μπάντα να παραμένει ενεργή ακόμα και σήμερα. Κι όλα αυτά οφείλονται στο «The Rolling Stones», έναν κυρίως R&B δίσκο με μπόλικες διασκευές και λίγα original κομμάτια.