Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μάστερ του σασπένς Alfred Hitchcock

Περίληψη: Ο εμβληματικός Βρετανός σκηνοθέτης Alfred Hitchcock γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 122 χρόνια. Ας θυμηθούμε μαζί τους λόγους που έμεινε στην ιστορία.

Είτε λατρεύεις τα θρίλερ, είτε όχι, το όνομα Alfred Hitchcock το γνωρίζεις σίγουρα. Για την ακρίβεια, το όνομα αυτό το γνωρίζουν σχεδόν όλοι καθώς ο Hitchcock είναι μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Άγγλος σκηνοθέτης εδραίωσε το horror είδος και οι τεχνικές του παραμένουν διαχρονικές. Σαν σήμερα πριν από 122 χρόνια ο σπουδαίος κινηματογραφιστής γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ας γιορτάσουμε την ημέρα της γέννησής του κάνοντας μίας αναδρομή στη ζωή και την τεράστια καριέρα του.

Ο Alfred Hitchcock γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 και ήταν ο νεότερος γιός του William και της Emma Jane Hitchcock. Η παιδική του ηλικία ήταν δύσκολη, καθώς οι γονείς του τον κακομεταχειρίζονταν. Αυτή η συμπεριφορά θα του άφηνε σημάδια που θα τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή, με τον Hitchcock όμως να καταφέρνει να χρησιμοποιήσει αυτά τα γεγονότα ως πηγή έμπνευσης στο έργο του αργότερα.

Η καριέρα τους στις τέχνες ξεκίνησε από τη διαφήμιση, όπου έγραφε κείμενα και δημιουργούσε γραφικά. Νωρίτερα, στο πανεπιστήμιο είχε κάνει αρκετά μαθήματα γύρω από διάφορες τέχνες. Ένα ακόμα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του Hitchcock ήταν η φωτογραφία, κάτι που στα 1920s τον οδήγησε στη βιομηχανία του σινεμά του Λονδίνου. Μία από τις πρώτες του δουλειές εκεί ήταν να σχεδιάζει κάρτες για βουβές ταινίες, ενώ γρήγορα προάχθηκε στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε επίσημα το 1925, με την ταινία «The Pleasure Garden». Δύο χρόνια αργότερα, «The Lodger: A Story of the London Fog» θα γινόταν η πρώτη επιτυχία της καριέρας του. Και οι δύο αυτές ταινίες ήταν βουβές. Αυτό άλλαξε το 1929, με τον Hitchcock να σκηνοθετεί την ταινία «Blackmail» η οποία ήταν η πρώτη ταινία με ομιλία στη Βρετανία.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην κινηματογραφική πορεία του Alfred Hitchcock ήταν η μετάβαση στο Hollywood. Αυτό έγινε το 1939. Στο Los Angeles, η ανοδική πορεία της καριέρας του συνεχίστηκε. Η πρώτη του ταινία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, το «Rebecca» του 1940, θα κέρδιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Έπειτα ακολούθησε μία περίοδος με λιγότερη επιτυχία. Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς του, όμως, δεν είχε έρθει ακόμα. Στα 1960s ο Alfred Hitchcock δημιούργησε τα κλασικότερα έργα του, το «Psycho» το 1960 και το «The Birds» το 1963.

Το βιογραφικό του Alfred Hitchcock περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ταινίες. Το πρωτότυπο για την εποχή του στυλ απέκτησε το δικό του όνομα, «Χιτσκοκικό», και θα γινόταν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές σκηνοθετών. Παραδόξως, η τεράστια επιρροή του Hitchcock στην βιομηχανία του σινεμά δεν του απέφερε ποτέ το Όσκαρ σκηνοθεσίας, παρότι είχε προταθεί 5 φορές για το συγκεκριμένο βραβείο. Μία από τις μεγαλύτερες τιμές στη ζωή του ήταν η ανακήρυξή του σε Sir το Δεκέμβριο του 1979.

Στην προσωπική του ζωή, ο Alfred Hitchcock ήταν παντρεμένος με την Alma Reville από το 1926 και απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Patricia. Λίγους μήνες αφότου έγινε ιππότης, στις 29 Απριλίου 1980, σε ηλικία 80 χρονών θα έφευγε από τη ζωή στο Los Angeles.

Ανακάλυψε στο Public.gr σπουδαία έργα της φιλμογραφίας του Alfred Hitchcock που του χάρισαν τον τίτλο του «μάστερ του σασπένς», καθώς και μουσική αλλά και βιβλία για εκείνον και το έργο του.