Οι The National επιστρέφουν και είναι πιο φρέσκοι από ποτέ!

Περίληψη: Ο πολυαναμενόμενος 9ος δίσκος των The National κυκλοφόρησε, και η αμερικανική alt-rock μπάντα επιβεβαιώνει πως έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην indie σκηνή.

Μια από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού μουσικόφιλου κοινού επιστρέφει δισκογραφικά και αυτό είναι πάντα ένα όμορφο νέο! Ο λόγος για τους The National, το συγκρότημα από τo Cincinnati, που έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να χτίσει μια καριέρα που δεν βασίστηκε σε διαφημιστικά τρικ, ή στην άμεση αναγνώριση, αλλά στην υπέροχη στιχουργική του frontman της, Matt Berninger και τη σκληρή δουλειά των υπόλοιπων μελών.

Το ένατο album της καριέρας τους με τίτλο First Two Pages of Frankenstein είναι γεγονός και οι φίλοι της μπάντας το έχουν ήδη «αγκαλιάσει» από τη στιγμή που κυκλοφόρησε! Πριν προχωρήσω, θα πρέπει να σε ενημερώσω, πως, αν θέλεις να αποκτήσεις τη συγκεκριμένη βινυλιάρα, καλό είναι να βιαστείς, επειδή οι κόπιες φεύγουν με πραγματικά γοργούς ρυθμούς.

Τι είναι αυτό που κάνει τους The National ξεχωριστούς;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η αμερικανική alternative rock μπάντα από το Cincinnati αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος. Το γεγονός ότι δεν «εκτοξεύτηκαν» εν μια νυκτί στην κορυφή, τους έκανε καλό. Μέχρι και τον τρίτο τους δίσκο, είχαν ακόμα πρωινές δουλειές και λειτουργούσαν ως ένα κλασικό, αμερικανικό indie γκρουπ. Με το Aligator, όμως, κατάφεραν να κάνουν το όνομά τους γνωστό εντός και εκτός των ΗΠΑ. Έκτοτε η πορεία τους είναι σταθερά ανοδική.

Η «μαγεία» τους είναι ακριβώς αυτή. Αρχικά, πως δούλεψαν σκληρά για να ανέβουν, αλλά και ότι δεν προσπάθησαν ποτέ να ταιριάξουν με την εκάστοτε μουσική μόδα, ή να ακολουθήσουν το «κύμα» που πρόσταζε η indie κοινότητα. Μέχρι και σήμερα, δίνουν την εντύπωση πως κλείνονται σε ένα studio και μεταφράζουν τα συναισθήματά τους σε στίχους και νότες.

Mistaken for Strangers: Το πιο meta μουσικό doc που έχεις δει

Video Duration
2:21

Βρισκόμαστε στο 2010, και το αριστούργημα που φέρει το όνομα High Violet, έχει μετατρέψει τους The National σε διεθνούς φήμης rockstars. O frontman της μπάντας, Matt Berninger, καλεί τον αδερφό του Tom, να τους ακολουθήσει στην περιοδεία τους ως roadie. «Χρυσή» λεπτομέρεια: ο Tom είναι ένας τεμπέλης που μένει ακόμα στο σπίτι των γονιών τους και θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Ένας χαρακτήρας βγαλμένος από ταινία του Zach Galifianakis

Χωρίς να ενημερώσει κανέναν, φέρνει μαζί του μια κάμερα και κινηματογραφεί την μπάντα στη μεγαλύτερη περιοδεία στη μέχρι τότε πορεία της. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, κάτι που μόνο ένας άνθρωπος ο οποίος τους γνωρίζει καλά θα μπορούσε να βγάλει. Ο Michael Moore ανέφερε πως πρόκειται για το καλύτερο μουσικό ντοκιμαντέρ που έχει δει, ενώ το Pitchfork έγραψε ότι είναι ένα από τα πιο meta films που έχουν γυριστεί ποτέ. Σε αυτό βλέπουμε τα δυο αδέρφια να τσακώνονται σαν μικρά παιδιά, με τον «metalhead» Tom να κάνει στα μέλη της μπάντας τις πιο metal ερωτήσεις. Το αποτέλεσμα φέρνει πιο πολύ σε buddy road movie, παρά σε μουσικό ντοκιμαντέρ -και αυτό το λέω για καλό!

The National: Η πιο «βρετανική» αμερικανική indie band

Όπως γράφω και πιο πάνω, η μουσική των The National είναι πραγματικά ξεχωριστή. Είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι και γι’αυτό οι φίλοι της μπάντας είναι πιστοί. Κάθε νέο album αποτελεί εξέλιξη του ήχου τους, ενώ, το γεγονός ότι σπάνε τα μουσικά «στεγανά» και συνεργάζονται ως παραγωγοί με pop καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift ή folk ήρωες τύπου Bon Iver, δείχνει πως είναι ανοιχτοί στον πειραματισμό και ότι δεν φοράνε μουσικές «παρωπίδες».

Από το I Need My Girl, μέχρι το Coney Island και από το Light Years ή το φετινό Alien, θα βρεις κάτι που θα σε βοηθήσει να «χαθείς» μέσα στην ομορφιά της μουσικής. Μπορεί να μην είναι συγκρότημα που γράφει bangers, και καλύτερα, επειδή δεν θα τους ταίριαζε. Όμως οι The National μπορούν να «κουνήσουν» τη ψυχή σου και πολλές φορές αυτό είναι πιο σημαντικό από έναν ρυθμό που χορεύεται με ευκολία.

the-national-public-appreciation-01

First Two Pages of Frankenstein: All killer no filler

Δεν υπάρχουν πολλοί μουσικοί εκεί έξω που να ακούγονται πιο «φρέσκοι» από ποτέ στον ένατο δίσκο τους. Με το First Two Pages of Frankenstein, οι The National δείχνουν ότι χρησιμοποίησαν τη δύσκολη περίοδο των lockdown ως χρόνο ανασύνταξης και τελικά μας χάρισαν μια από τις καλύτερες δουλειές της καριέρας τους!

Μέσα στο album θα βρεις συμμετοχές από την Taylor Swift (δηλωμένη megafan τους), την φίλη του Matt, Phoebe Bridgers, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι το απόλυτο indie darling, αλλά και τον τεράστιο καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα Sufjan Stevens (ο οποίος, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει ελληνικές ρίζες). Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν κυρίως ως backup vocalists, χωρίς να βγαίνουν μπροστά. Μια κίνηση που δεν θα έκαναν πολλοί μουσικοί εκεί έξω, που, ίσως να εκμεταλλεύονταιν στο έπακρο τη συμμετοχή μιας superstar όπως η Swift, για παράδειγμα, στον δίσκο τους.

Τραγούδια όπως το Eucalyptus, New Order T-Shirt, The Alcott, This isn’t Helping και Alien, ξεχωρίζουν. Ωστόσο, το First Two Pages of Frankenstein, ακούγεται πιο ωραία ως σύνολο, αφού η αλληλουχία των τραγουδιών είναι απολαυστική! Τη στιγμή που βρίσκεσαι ακόμη στη μέση ενός τραγουδιού, ανυπομονείς για όσα μπορεί να συμβούν στο επόμενο! Η ακρόαση του δίσκου, μάς κάνει να ευχόμαστε πως θα ανακοινωθεί εκ νέου μια ζωντανή εμφάνιση των The National στην Αθήνα! Άλλωστε, ακόμα «κλαίμε» γι’ αυτή που μας στέρησε η πανδημία το 2021!