Πόσο μορφώνει τα παιδιά η «σπιτική» βιβλιοθήκη;

Περίληψη: Η επιστήμη απεφάνθη: Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία, θα...

Η επιστήμη απεφάνθη: Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία, θα γίνει ένας πιο μορφωμένος ενήλικας. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, θα πείτε, όμως όπως προκύπτει μια «σπιτική» βιβλιοθήκη μπορεί να προωθήσει τα αριθμητικά και γλωσσικά skills ενός ανθρώπου περισσότερο κι από το ίδιο το κολλέγιο, διαμορφώνοντας ανθρώπους που κυνηγούν τη γνώση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που είχε τίτλο "Scholarly culture: How books in adolescence enhance adult literacy, numeracy and technology skills in 31 societies”, o αριθμός βιβλίων που διαθέτει ένα μέσο αμερικανικό σπίτι ανέρχεται στα 114, νούμερο ικανοποιητικό. Αντικείμενο μελέτης υπήρξαν 160.000 ενήλικες μέσα στην περίοδο 2011-2015, από τους οποίους φάνηκε ότι η ύπαρξη 80 ή περισσότερων βιβλίων στο σπίτι οδηγεί σε ανθρώπους με σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις στη γραφή, την ανάγνωση, την αριθμητική και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας. Άνθρωποι που μεγάλωσαν σε τέτοια σπίτια και απέκτησαν γνώσεις απόφοιτου Λυκείου, αποδείχτηκαν τόσο μορφωμένοι και εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, όσο οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι με λίγα βιβλία!

Oυκ εν τω πολλώ το ευ

Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής υπήρξε η Dr. Joanna Sikora του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, έδειξε ότι ο ιδανικός αριθμός βιβλίων κυμαίνεται από τα 80 στα 350. Περισσότερα βιβλία δεν οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη – αν και η απόλαυση της ανάγνωσης είναι μια επιπλέον παράμετρος που οφείλει κανείς να συνυπολογίσει. Ασφαλώς, το πόσα βιβλία θα βρεθούν στο σπίτι που μεγαλώνεις είναι άμεσα εξαρτώμενο από τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι: To 14% των Νορβηγών και το 13% των Σουηδών διαθέτουν πάνω από 500 βιβλία. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν λιγότερα από 80 βιβλία, πλάι στη Χιλή, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη και την Τουρκία, συναντάμε, δυστυχώς, και την Ελλάδα…

Σε τι ακριβώς βοηθάει μια «σπιτική» βιβλιοθήκη;

Η έρευνα αναφέρει δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Πρώτον, την επίπτωση του να μεγαλώνεις σε ένα κοινωνικό περιβάλλον προ-γνώσης και προ-μάθησης, μιας και όπως αναφέρεται «η εφηβική έκθεση σε βιβλία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών πρακτικών που καλλιεργούν μακροπρόθεσμες γνωσιακές ικανότητες». Δεύτερον, το διάβασμα συχνά βοηθάει τα άτομα να αναπτύσσουν σχετικές επιδεξιότητες. Όπως αναφέρει η έρευνα, «τα βιβλία διευκολύνουν την αποκόμιση γνώσεων και την εύρεση αντικειμένου εργασίας, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για δραστηριότητες που ενισχύουν την έφεση στη γνώση».

Βιβλία ή δίδακτρα;

Από τη στιγμή που το report έδειξε ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μεγάλωσαν με ελάχιστα βιβλία κυμαίνονται σε χαμηλά γνωσιακά επίπεδα, το να έχεις βιβλία στο σπίτι σου είναι μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον του παιδιού σου. Όπως προκύπτει, «μια εφηβεία πλαισιωμένη από βιβλία αποτελεί εκπαιδευτικό πλεονέκτημα». Όσον αφορά την αριθμητική, το impact μιας ουσιώδους βιβλιοθήκης είναι ίδιο με πρόσθετα χρόνια εκπαίδευσης. Ασφαλώς, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Για εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο, η έρευνα δείχνει ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί μέσα σε βιβλία ίσως να είναι προαπαιτούμενο για να αντλήσεις το πλήρες όφελος της ανώτατης εκπαίδευσης. Και, φυσικά, δίνει σε ένα παιδί μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει στην ενήλικη ζωή του! Με τη σκέψη στα παραπάνω ευρήματα, ανατρέξαμε στους τίτλους του βιβλιοπωλείου μας, που δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη - βρείτε τους συγκεντρωμένους εδώ.