Public Βιβλιοθήκη: Οι πρόσφατες μεγάλες αφίξεις

Περίληψη: Στo Public έχουμε αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζουμε την γκάμα μας συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους,...

Στo Public έχουμε αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζουμε την γκάμα μας συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους, και στήνουμε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, θέλοντας να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στους βιβλιόφιλους, είτε στα καταστήματα είτε μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου του public.gr.

Και πειραματιζόμαστε ασταμάτητα – η πιο πρόσφατη μεγάλη πρωτοβουλία είναι η Public Βιβλιοθήκη, μια νέα εκδοτική προσπάθεια βασισμένη στην αδυναμία που έχουμε στη λογοτεχνία, που αποτελείται από τρεις σειρές: τα Public Classics, τη σειρά Public Modern Classics και τη σειρά Classics Illustrated, με τα αγαπημένα όλων κλασσικά εικονογραφημένα.

Τελευταίες αφίξεις αποτελούν τρία σπουδαία βιβλία, που είχαν συνεπάρει κοινό και κριτικούς όταν είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά. Το «Βιβλιομυστήρια: Εγκλήματα στον κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοπωλείων», μια συλλογική δουλειά όπου διαφορετικοί συγγραφείς γράφουν και εξυφαίνουν πλοκές που έχουν στο επίκεντρο εγκλήματα στις οποίες τα βιβλία παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τη σκυτάλη παίρνει το «Τζέην Εϋρ» της Charlotte Brontë, μια ιστορία έρωτα και τραγωδίας, που αναδίδει απόκοσμη ατμόσφαιρα μυστηρίου. Και η κλασική νουβέλα «Ψυχώ» του Robert Bloch, ένα ιδιαίτερο έργο που έγινε διάσημο όταν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ (1960).

Πριν από τα παραπάνω βιβλία, είχαμε τις μεγάλες αφίξεις της σειράς Noir, με κλασικά αστυνομικά βιβλία που προσέφεραν στο παρελθόν αλλελάπηλες συγκινήσεις και ανατροπές, όπως το «Pulp Fiction», το «Ρέκβιεμ για ένα Γκάνγκστερ» και το «Τοπ Καπί» με τα οποία έγινε η αρχή το περασμένο φθινόπωρο.

Στα πρώτα δύο, αυτό που τραβάει αμέσως την προσοχή είναι το όνομα του πατριάρχη του ελληνικού hardboiled, του Τζίμμυ Κορίνη, που έγραψε το πρώτο και μετέφρασε το δεύτερο, ενώ το τρίτο αποτελεί ένα από τα γνωστότερα βιβλία στην Ελλάδα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη Μελίνα Μερκούρη σε ρόλο femme fatale.

Συνεχίζοντας την αναδρομή μας στο πρόσφατο παρελθόν της Public Βιβλιοθήκης, μια στάση στη σειρά Public Classics και το βιβλίο «Ο άνθρωπος που λεγόταν Πέμπτη», του βρετανού Γκίλμπερτ Κιθ Τσέστερτον, έργο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1908 και αψηφά μέχρι σήμερα κάθε είδους λογοτεχνική σύμβαση. Ακολούθησε η «Ουτοπία» του Τόμας Μορ, ένα βιβλίο που καταπιάνεται με το αιώνιο φιλοσοφικό ζήτημα της ιδανικής πολιτείας, με στοιχεία από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον στωικισμό και τον επικουρισμό. 

Τη σκυτάλη πήρε ύστερα «Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μάζοχ, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πραγματείες περί έρωτος, που κάνει ακόμαι και τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» να μοιάζουν άτολμες, άχρωμες και αδιάφορες. 

Τη μέχρι τώρα δραστηριότητα της σειράς Public Βιβλιοθήκη ολοκληρώνουν τρία κλασικά - δεν θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς - βιβλία: το «Γκέρτρουντ Μπελ: Μια γυναίκα στην Αραβία», ένα βιβλίο που γράφτηκε πάνω από εκατό χρόνια πριν και διαβάζεται άνετα σήμερα από τον αναγνώστη του 21ου αιώνα, το «Οι κλέφτες», που αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο της σειράς Public Modern Classics και αποτελεί ένα βιβλίο που ανατρέπει τον συμβατικό διαχωρισμό ανάμεσα στους «καλούς» και τους «κακούς», και το «Μυστήριο του κόκκινου σπιτιού», «μια από τις τρεις ωραιότερες ιστορίες μυστηρίου όλων των εποχών», σύμφωνα με τον αμερικανό κριτικό του περιοδικού The New Yorker, Alexander Woollcott.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.