What's new. Παιδί.
Sumo: Συνέντευξη με τους παλαιστές ρομπότ!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Sumo: Συνέντευξη με τους παλαιστές ρομπότ!
> Sumo: Συνέντευξη με τους παλαιστές ρομπότ!
19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Sumo: Συνέντευξη με τους παλαιστές ρομπότ!

Το sumo είναι μια Γιαπωνέζικη παραδοσιακή μορφή πάλης, που καθιερώθηκε με τη μορφή επίσημων πρωταθλημάτων τον 16ο αιώνα. Σκοπός του παλαιστή του sumo είναι να σπρώξει τον αντίπαλό του έξω από ένα κυκλικό ρινγκ ή να τον αναγκάσει να ακουμπήσει το έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός του εκτός από τα πέλματα των ποδιών. Το ιδιαίτερο αυτό άθλημα, τέσσερις αιώνες μετά, μετασχηματίζεται και γίνεται θεσμός της ρομποτικής, ως αγώνισμα δύναμης και στρατηγικής, όπου ρομπότ-παλαιστές διαγωνίζονται ανά δύο για το ποιο θα σπρώξει τον αντίπαλό του εκτός του sumo ρινγκ.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το robot sumo διέπεται από διεθνείς κανονισμούς, που, πέρα από το να διασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό, καθιστούν το συγκεκριμένο άθλημα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά, γύρω από το σύνολο των πυλώνων του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics).

Από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και δύο φορές το μήνα, τα Public, σε συνεργασία με την blast (build and learn art • science • technology) φέρνουν τη μαγεία των αγώνων robot sumo στην Ελλάδα!

Στην κατηγορία LEGO® MINDSTORMS® sumo, που είναι και η πρώτη που θα αρχίσουμε να εξελίσσουμε μέσα από τα blast robot sumo sessions, τα sumobots αγωνίζονται πάνω σε μια μαύρη, επίπεδη, κυκλική επιφάνεια, διαμέτρου 77 εκατοστών, που ονομάζεται dohyō. Στην άκρη της επιφάνειας υπάρχει ένας λευκός δακτύλιος, πλάτους 2,5 εκατοστών, ώστε τα ρομπότ να μπορούν να αναγνωρίσουν τα όρια του dohyō.

Αλλά για να γνωρίσουμε καλύτερα το άθλημα καλύτερα να μιλήσουμε με τους πρωταγωνιστές του! Τα ρομπότ παλαιστές ή αλλιώς sumobots!

Γνώρισε το sumobot BooYo!

blast robot sumo IV

Πριν τον αγώνα, εμείς τα LEGO® sumobots, δεν πρέπει να ζυγίζουμε περισσότερο από 1000 γραμμάρια!

Ο BooYO, σχεδιασμένος στο moraitis blast lab, είναι ένα από τα sumobots που θα επιδεικνύουν στους συμμετέχοντες των blast robot sumo sessions τα μυστικά του αθλήματος. Στο sumo, μόνο οι παλιοί παλαιστές έχουν δικαίωμα να εκπαιδεύουν τους νέους, και ο BooYO ξέρει καλά τις παραδόσεις. Με εμφάνιση στα χρώματα της blast, κόκκινο και μαύρο, μας αποκαλύπτει με καμάρι: “Κατά τη διάρκεια του αγώνα δρούμε εντελώς αυτόνομα! Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπέρηχων ή υπέρυθρων, πρέπει να εντοπίσουμε τον αντίπαλό μας και στη συνέχεια να βάλουμε τα δυνατά μας για να τον εκτοπίσουμε εκτός του ρινγκ. Επιβάλλεται όμως και να προσέχουμε διαρκώς τις μετρήσεις των αισθητήρων μας, φωτός ή χρώματος, αλλά και αυτές των μοτέρ μας, για να μην βγούμε εμείς έξω από αυτό. Δεν είναι απλό! Θέλει τεχνική και στρατηγική!” λέει και συνεχίζει: “Πρώτα απ’ όλα, είμαστε αυστηροί με τη δίαιτά μας! Δεν τρώμε πρωινό, τρώμε ένα μεγάλο γεύμα το μεσημέρι και αμέσως μετά απολαμβάνουμε έναν χαλαρό ύπνο, ώστε να μαζέψουμε το απαραίτητο βάρος. Πριν τον αγώνα, εμείς τα LEGO® sumobots, δεν πρέπει να ζυγίζουμε περισσότερο από 1000 γραμμάρια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνάμε συγκεκριμένες διαστάσεις. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος και πλάτος είναι τα 15,2 εκατοστά! Κάτι όμως ιδιαίτερα σημαντικό για τον σχεδιασμό μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το ύψος μας.”

Μάθε τον συναθλητή του BooYo, τον XOR!

Ο XOR, συναθλητής από παλιά του BooYO, φοράει το χρώμα των Public, πορτοκαλί, και ζυγίζει 998 γραμμάρια, μόλις κάτω από το όριο. Μας εξηγεί πως, μέσα από τους περιορισμούς, υπάρχουν άπειρες δυνατότητες δημιουργικότητας και εφευρετικότητας: “Με το που θα μπούμε στο ρινγκ και ξεκινήσει ο αγώνας, είμαστε ελεύθεροι ν’ αλλάξουμε αυτόνομα το μέγεθός μας ή το σχέδιασμό μας, με στόχο να δυσκολέψουμε τους αντιπάλους μας. Υπάρχουν sumobots που εκμεταλλεύονται το ύψος τους και πέφτουν στο πλάι, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλάτος στον αγώνα. Κάποια άλλα sumobots εμφανίζουν μεγάλα φτερά στα πλαινά τους προκειμένου να μπερδέψουν τους αισθητήρες των άλλων ρομπότ.

Στόχος των sumobots είναι να εκτοπίσουν τον αντίπαλό τους εκτός του ρινγκ και όχι να τον καταστρέψουν. 

blast robot sumo II

Η πρόσφυση είναι από τους βασικότερους παράγοντες για να κερδίσεις έναν αγώνα!” συμπληρώνει ο ελαφρύτερος κατά 40 γραμμάρια BooYO. “Στόχος των sumobots είναι να εκτοπίσουν τον αντίπαλό τους εκτός του ρινγκ και όχι να τον καταστρέψουν. Δεν επιτρέπονται σφυριά ή άλλα εργαλεία που θα βλάψουν τα άλλα ρομπότ. Άρα, προκειμένου να νικήσουμε, πρέπει να πατάμε γερά στο ρινγκ. Sumobots που είναι πολύ ελαφριά, που ανατρέπονται εύκολα ή που έχουν μικρού προφίλ, φθαρμένα ή σκονισμένα ελαστικά δεν έχουν καμία τύχη. Οι δυνάμεις της φυσικής, όπως το βάρος, η τριβή, η ροπή, είναι σύμμαχοι που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να τιθασεύσουμε κατά τον σχεδιασμό και την προετοιμασία μας.

blast robot sumo III

Όμως, δεν αρκεί μόνο ο σωστός μηχανικός σχεδιασμός για να δημιουργήσεις τον απόλυτο νικητή. Ο XOR επιμένει ότι η στρατηγική είναι το άλφα και το ωμέγα των αγώνων sumo! Όπως μας λέει: “Όποιος πάρει πρώτος δύο νίκες έναντι του αντιπάλου του προκρίνεται στον επόμενο αγώνα. Πρέπει να είσαι ικανός να αποφασίζεις γρήγορα και έξυπνα στη διάρκεια του κάθε τρίλεπτου γύρου! Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει στρατηγικές για να έχουμε την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση μέσα στο ρινγκ αλλά και να δημιουργήσουμε σύγχιση στους αντιπάλους μας.

Μερικές απρόσμενες κινήσεις, αντιπερισπασμοί, ελιγμοί αλλά και επιθέσεις την κατάλληλη στιγμή, μαζί με λίγη τύχη, φέρνουν τη νίκη!!!

“Μην μπερδευόμαστε όμως! Η νίκη δίνει ικανοποίηση στο άθλημά μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός” τον διακόπτει με αυστηρότητα ο BooYO και διευκρινίζει: “Η πραγματική αξία των αγώνων robot sumo κρύβεται σε όσα μαθαίνεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των sumobots αλλά και στη διασκέδαση και τη χαρά που λαμβάνεις όταν συμμετέχεις στο παιχνίδι! Ανυπομονούμε να βρεθούμε μαζί με την ομάδα της blast στο Public στο Μαρούσι, για να αποκαλύψουμε στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τα blast robot sumo sessions όλα μας τα μυστικά. Ανυπομονούμε να τα δούμε να δημιουργούν μαζί μας τους δικούς τους παλαιστές sumo, ώστε να μεγαλώσει η παρέα μας!”

Τα εργαστήρια blast robot sumo ξεκινούν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο κατάστημα Public στο Μαρούσι! Μαζί με τον BooYO και τον XΟR, σας περιμένουμε να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε αυτόνομα αλλά και τηλεκατευθυνόμενα, για τα μικρότερα παιδιά, LEGO® MINDSTORMS® sumobots! Η πρόσκληση είναι ανοικτή! Στους αγώνες μπορείτε να συμμετάσχετε και με τα δικά σας sumobots, που θα ετοιμάσετε μόνοι σας ή με τους φίλους σας! To Ελληνικό πρωτάθλημα robot sumo ξεκινά αποκλειστικά από τα Public και την blast!

Δηλώστε συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!

About Blast

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της blast αναπτύσσονται γύρω από τα γνωστικά πεδία του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Στόχοι τους είναι η κατάκτηση γνώσεων και εμπειριών μέσα από πρακτικά παραδείγματα, η αξιοποίηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας, της επικοινωνίας, της κριτικής και μεθοδικής σκέψης, της φαντασίας, καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων και η εύρεση λύσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog