#RealConvo: Το Instagram στη μάχη για την ψυχική υγεία

Περίληψη: Ο Μάιος, μεταξύ άλλων, είναι και μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία - τουλάχιστον στις...

Ο Μάιος, μεταξύ άλλων, είναι και μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία - τουλάχιστον στις ΗΠΑ- και έτσι το Instagram αποφάσισε να στήσει μια καμπάνια αλλιώτικη από τις συνηθισμένες για τον σκοπό αυτό.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με το Αμερικανικό Ίδρυμα Πρόληψης Αυτοκτονιών (AFSP) δημιουργήθηκε το hashtag #RealConvo, που αποτελεί το κεντρικό μήνυμα.

Μέσα από το #RealConvo, λοιπόν, οι χρήστες παροτρύνονται να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες μιλώντας ανοιχτά για ό,τι τους προβληματίζει. Για την προώθηση αυτής της ενέργειας οι δύο συνδιοργανωτές, Instagram και AFSP, επέλεξαν 9 άτομα, τα οποία μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες μέσω βίντεο στην σελίδα του AFSP.

Η Sasha Pieterse, η γνωστή ηθοποιός από τησειρά Pretty Little Liars, εξηγεί πως μέσα από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, συγκρίνουμε συνέχεια τους εαυτούς μας με πιο επιτυχημένα άτομα. Κάθε εικόνα, όμως, δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα - γι’ αυτό και δεν είναι υγιές να συγκρίνουμε τις φωτογραφίες ενός account με την πραγματική ζωή μας.

Αυτό είναι και ένα από τα βασικά κίνητρα πίσω από την καμπάνια. Το Instagram προσπαθεί να εξαλείψει την εικόνα πως η πλατφόρμα είναι μόνο για τον διαμοιρασμό «τέλειων» στιγμών και υπερβολικά «ψεύτικων» φωτογραφιών. Ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η πιθανή απόκρυψη του αριθμού των like από τις φωτογραφίες.

Ένας ακόμα στόχος της καμπάνιας είναι να εξαλειφθεί το στίγμα γύρω από τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης.

Μπορείς να εξερευνήσεις την καμπάνια μέσα από το hashtag #RealConvo στο Instagram και, αν θες, να πάρεις μέρος στησυζήτηση!