Record Store Day: Τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτήν!

Περίληψη: Είναι μια παλιά παράδοση για εμάς τους μουσικόφιλους: Σάββατο πρωί, πάμε για δίσκους! Το τρίτο...

Είναι μια παλιά παράδοση για εμάς τους μουσικόφιλους: Σάββατο πρωί, πάμε για δίσκους! Το τρίτο Σάββατο κάθε Απρίλη, όμως, όπως αυτό που έρχεται τώρα στις 18 του μήνα, η Record Store Day, που μας δίνει έναν λόγο παραπάνω…Παρ’ ότι οι αφορμές που σπρώχνουν τον κόσμο προς το βινύλιο δεν λείπουν τελευταία (φεστιβάλ στην Τεχνόπολη, αποκλειστικές κυκλοφορίες, special offers), η Record Store Day είναι η κύρια μέρα, η μεγάλη γιορτή. Ας δούμε λοιπόν κάποια key facts για αυτήν, για να είμαστε ενημερωμένοι: 
  • Ξεκίνησε ως απόπειρα μίμησης του Free Comic Book Day. To ημερολόγιο έδειχνε 2007 και μια συνάντηση ιδιοκτητών δισκοπωλείων στη Βαλτιμόρη, έθεσε τη βάση για το θεσμό. Εντάξει, δεν ανακάλυψαν και τον τροχό, όμως πολύ σύντομα ο sales manager της Universal, Marc Fayd’Herbe, αποκάλεσε τη Record Store Day «το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ για τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία».
  • Μπορεί για τον πολύ κόσμο να είναι  μονάχα μία μέρα στο ημερολόγιο, ωστόσο ο οργανισμός Record Store Day δίνει προτάσεις marketing, promotion και άλλες ευκαιρίες στα δισκοπωλεία όλο το χρόνο, ενώ το site του δεν σταματάει να ανανεώνεται. Κάπως σαν το καρναβάλι του Ρίο: Mια μέρα συμβαίνει - όλο το χρόνο σιγοψήνεται!
  Am (Limited Vinyl)  Iggy Pop - Kiss My Blood  
  • Αν δεις τους καλλιτέχνες που το έχουν στηρίξει, είτε ως επίσημοι πρεσβευτές, είτε κυκλοφορώντας υλικό ειδικά για την περίσταση, θα πάθεις πλάκα. Είναι όλοι τους εδώ: από τους Arctic Monkeys μέχρι τον Iggy Pop και από την Katy Perry μέχρι τον Εnrique Iglesias. Εκατοντάδες, πλέον – και όλοι πρώτης κλάσεως ονόματα!
  • Το Record Store Day έχει δεχτεί και αρνητική κριτική: Ότι απευθύνεται σε συλλέκτες και όχι σε μουσικόφιλους, ότι καθυστερεί τις κυκλοφορίες άλλων καλλιτεχνών που δεν συμμετέχουν, ότι αναγκάζει τα μαγαζιά να αγοράζουν δίσκους χωρίς δυνατότητα επιστροφής και ότι με το που εξαντλείται από τα δισκοπωλεία ένα βινύλιο, πωλείται στη μαύρη αγορά του διαδικτύου σε αστρονομικές τιμές. Συμβαίνουν αυτά…
  • H Eλλάδα συμμετέχει ενεργά. Η δισκογραφική Ιnner-Ear θα κυκλοφορήσει ένα μοναδικό 7ιντσο του Παύλου Παυλίδη ειδικά για την ημέρα και το Public περιμένει τους φίλους του με συλλεκτικές εκδόσεις, μια μεγάλη γκάμα βινυλίων αλλά και live DJ sets από τους παραγωγούς του Red Fm και En Lefko! Επίσης μόνο για εκείνη τη μέρα 23% έκπτωση στα βινύλια! 
Save the Date!    Διαβάστε επίσης στο Public Blog

Round and round: Αυτό είναι το πιο cool πικάπ της αγοράς!