Rio 2016: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Περίληψη: Οι Ολυμπιακοί του Ρίο έρχονται, πλησιάζουν, θέμα ημερών είναι πια – κι εμείς δεν βλέπουμε...

Οι Ολυμπιακοί του Ρίο έρχονται, πλησιάζουν, θέμα ημερών είναι πια – κι εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να καρφωθούμε στις οθόνες μας και να τους χαζεύουμε σε ζωντανή μετάδοση, από τον άνετο καναπέ μας. Οι εποχές του «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» και του «κάτσε κάτω απ’ τη μπάρα» έχουν περάσει, όμως κάθε τέσσερα χρόνια το ραντεβού παραμένει ραντεβού. Μια σειρά από νέους Έλληνες αθλητές δίνουν το δικό τoυς στοίχημα στα γήπεδα της Βραζιλίας και δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, κρατούν ζωντανή τη φλόγα ενός θεσμού που ξεκίνησε από τη χώρα μας.Λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης (που θα λάβει χώρα στο Maracanã Stadium στις 5 Αυγούστου), ακολουθούν 10 πράγματα που πιθανότατα δεν ήξερες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε η ώρα να τα μάθεις:
  • Ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών ήταν 10 ετών! Ο Δημήτριος Λούνδρας κατέχτησε το χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες της Αθήνας το 1986, ως μέλος της ομάδας του δίζυγου. Οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν, καθώς στα κατοπινά χρόνια έγινε υποναύαρχος, πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας, αλλά και νομάρχης της Λέσβου. 
  • Από την άλλη, ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης είναι ο Σουηδός Oscar Swahn. Το 1908, κέρδισε μετάλλιο στη σκοποβολή στα 60 του χρόνια! Θα συνέχιζε να αγωνίζεται με επιτυχίες μέχρι τα 72 του. 
  • Οι πρώτοι αγώνες που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση ήταν οι αγώνες του Βερολίνου (1936), γνωστοί και ως οι Ολυμπιακοί των Ναζί. Μέχρι πρότινος, ο κόσμος ενημερωνόταν για την έκβαση των αγώνων από τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. 
  • Τα χρυσά μετάλλια, δεν είναι στ’ αλήθεια χρυσά. Ασημένια είναι, απλώς διαθέτουν χρυσή εξωτερική επιμετάλλωση. Αναζητώντας την τελευταία φορά που δόθηκαν στους αθλητές πραγματικά χρυσά μετάλλια, φτάνουμε στο μακρινό 1912 και τους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης. 
  • Οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ακυρωθεί τρεις φορές – και τις τρείς λόγω πολέμου. Το 1916 στο Βερολίνο (Πρώτος Παγκόσμιος), το 1940 στο Ελσίνκι (Δεύτερος Παγκόσμιος) και το 1944 στο Λονδίνο (Δεύτερος Παγκόσμιος). 
  • Στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς (Αθήνα, 1986) δεν συμμετείχε καμία γυναίκα. Ο πατέρας και αναβιωτής των αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν, ένας φωτισμένος κατά τα άλλα άνθρωπος, έκρινε πως η συμμετοχή τους θα ήταν «άσκοπη, μη ενδιαφέρουσα, αντιαισθητική και ανάρμοστη». 
  • Η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση. 
  • O αθλητής που έχει βρεθεί στις περισσότερες διοργανώσεις είναι ο Ιan Millar, με συμμετοχή σε 10 διαφορετικούς Ολυμπιακούς, στην επίδειξη ιππασίας. 
  • Κόσμος και κοσμάκης θα περάσει από τα γήπεδα της Βραζιλίας τον Αύγουστο. Πέραν των θεατών, η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει συνολικά τουλάχιστον 500 αθλητές, από 206 διαφορετικές χώρες. 
  • Θα είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της Λατινικής Αμερικής θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς. Ας είμαστε προετοιμασμένοι λοιπόν για κάτι σπέσιαλ..!
public - rio-olympics-