Samsung QLED: τηλεόραση με τη δύναμη των Quantum Dots!

Περίληψη: Η αρχή έγινε στις αρχές του έτους στη Nevada των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η...

Η αρχή έγινε στις αρχές του έτους στη Nevada των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η Samsung πρωτοπαρουσίασε την καινούρια έκφανση της τεχνολογίας κβαντικών τελειών – αγγλιστί Quantum Dotκαι τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων που τη χρησιμοποιούν. Η συνέχεια ήταν στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι όπου, προ ολίγων ημερών, έγινε και η επίσημη παρουσίαση των νέων σειρών τηλεοράσεων της Samsung, με τα νέα μοντέλα να κλέβουν την παράσταση από τη λάμψη της πόλης του φωτός. Tο Public Blog είχε βρεθεί στην παρουσίαση. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό ρόλο στην παρουσίαση των μοντέλων αποτελεί... το φως! Το ίδιο “συστατικό” που κάνει τις νέες τηλεοράσεις της Samsung να ξεχωρίζουν, καθώς και το “μυστικό μείγμα” της εταιρίας, στο οποίο ακρογωνιαίο λίθο αποτελούν τα quantum dots. Η Samsung ονομάζει την τεχνολογία της “QLED”, και όπως φαίνεται, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη για αυτή.

Τι είναι το QLED και τα quantum dots;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι οθόνες της Samsung βασίζονται στην (πολύ εξελιγμένη) γνωστή τεχνολογία υγρών κρυστάλλων LCD, η οποία απαιτεί οπίσθιο φωτισμό. Στην αρχή, ο φωτισμός αυτός γινόταν από λάμπες φθορισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνεται από συστοιχίες LEDs. Πλέον, η Samsung αντικαθιστά τον οπίσθιο φωτισμό με quantum dots.

Τα quantum dots είναι μικροσκοπικές δομές (ας τα πούμε “τελείες” ή “κουκκίδες”), οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό, με πολύ απλά λόγια, να αντανακλούν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος, αναλόγως του μεγέθους και της γεωμετρίας των dots. Έτσι, τα τρία βασικά χρώματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι οθόνες (πράσινο, κόκκινο, μπλε) παράγονται φωτίζοντας (με LEDs κατάλληλου μήκους κύματος) μια επιφάνεια με κατάλληλα τοποθετημένα quantum dots.

Η Samsung με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει, όχι μόνο να μειώσει δραστικά το μέγεθος του backlight, αλλά να αυξήσει σημαντικά τη φωτεινότητα της οθόνης, και ταυτοχρόνως να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γκάμα των χρωμάτων που μπορεί να προβληθεί. Με απλά λόγια οι νέες τηλεοράσεις της σειράς QLED της Samsung είναι σε θέση να προβάλλουν το 100% του χρωματικού φάσματος και όλες τις δυνατές διαβαθμίσεις σκιών παράγοντας εκ κατασκευής εικόνες με πραγματικό high dynamic range.

Τα μοντέλα της Samsung

Η Samsung κυκλοφορεί τρεις σειρές τηλεοράσεων, οι οποίες είναι οι Q7, Q8 και Q9, και οι οποίες διαφοροποιούνται σε κάποια καίρια σημεία, ενώ ο κοινός παρονομαστής είναι, προφανώς, η τεχνολογία QLED. Τα μοντέλα είναι τα εξής: Q9F, διαγωνίου 65 ιντσών επίπεδη, Q8C διαθέσιμη σε 75, 65 και 55 ίντσες διαγώνιο και κυρτή επιφάνεια, Q7C διαγωνίου 65 και 55 ιντσών κυρτή, και Q7F με διαγώνιο 75, 65 ή 55 ίντσες, επίπεδη.

Η πιο σημαντική από αυτές, αν και όλες οι τεχνολογίες συμβάλλουν στη συνολική ποιότητα της εικόνας, είναι η Q HDR 2000 / 1500. Ο αριθμός έχει σχέση με τη μέγιστη φωτεινότητα της κάθε οθόνης, μιας και η σειρά Q9 φτάνει τα 2000 nits ενώ οι άλλες δύο τα 1500.

Αυτό που σημαίνει, όμως, είναι πως οι τηλεοράσεις αυτές μπορούν να φτάσουν δυναμικό εύρος απλησίαστο σε παλαιότερα μοντέλα. Με απλά λόγια, το εύρος της φωτεινότητας των pixels σε μια εικόνα, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, και η εικόνα που παράγουν οι νέες Samsung να ξεπερνά κάθε σύγκριση. Ως αποτέλεσμα, τα χρώματα είναι πολύ περισσότερα, το contrast μεγαλύτερο και η λεπτομέρεια αυξημένη.

Προφανώς, όλα τα νέα μοντέλα της Samsung εμπίπτουν στην κατηγορία “Smart TVκαι τρέχουν το Tizen, το λειτουργικό σύστημα της ίδιας της Samsung, ενώ η εταιρία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος και στο γεγονός πως οι νέες τηλεοράσεις είναι πάρα πολύ λεπτές και μπορούν να κρεμαστούν από τον τοίχο, σχεδόν σαν κάδρο! Κι αν σας ανησυχούν τα καλώδια, η Samsung έχει μεταφέρει τις συνδέσεις σε εξωτερικόκουτί” που μπορεί να κρυφτεί σε κάποιο έπιπλο, με τη σύνδεση κουτιού - οθόνης να γίνεται με μια οπτική ίνα, πατέντα της Samsung η οποία το ονομάζει “Invisible Connection”.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι στο λεγόμενο "no gap wall-mount". Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο θέμα ανάρτηση σε τοίχο, όπου ουσιαστικά εξαλείφονται τα κενά ανάμεσα στην τηλεόραση και την επιφάνεια του τοίχου. Έτσι, η τηλεόραση μοιάζει με ένα κάδρο, ή για να είμαστε πιο ακριβείς με μια (τεράστια) ψηφιακή κορνίζα. Άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι της παρουσίασης στο Λούβρο που αναφέραμε στην αρχή επικεντρώθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, η Samsung διαθέτει και τρεις διαφορετικές επιλογές για stands για να διαμορφώσετε το design του χώρου σας με άποψη και κομψότητα.