«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου»: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Περίληψη: Η 19η Μαΐου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης με ειδικό βάρος, δεδομένου πως σηματοδοτεί την 100η...

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης με ειδικό βάρος, δεδομένου πως σηματοδοτεί την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων της Ελλάδας. Η τραγική κατάληξη μιας ακμάζουσας κοινότητας που είχε τις ρίζες της στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το 1919 οι Νεότουρκοι επιδίδονται σε αυτό που έγινε γνωστό ως Ποντιακή Γενοκτονία. Ως το 1992 είχαν χάσει τη ζωή τους περί τα 200.000 άτομα, ενώ όσοι επέζησαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία και περίπου 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Τελικά, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εν όψει, λοιπόν, της τραγικής επετείου κυκλοφορεί σε σκληρόδετη συλλεκτική έκδοση των 2.000 αριθμημένων & ενυπόγραφων αντίτυπων το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου», το οποίο αποτυπώνει με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο την ψυχή και τις αγωνίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η δράση του βιβλίου εκτυλίσσεται το 1915 στην Τραπεζούντα, ενώ εξελίσσεται ο εκτοπισμός των Αρμενίων από την περιοχή και οι Πόντιοι επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες. Ένα κορίτσι αρμενικής καταγωγής φυγαδεύεται στο σπίτι ενός νέου άντρα, του Γαληνού Φιλονίδη, ο οποίος είναι έτοιμος να παντρευτεί μια άλλη κοπέλα από το Ορντού. Ο Γαληνός θα βρεθεί μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλημμα, που θα δοκιμάσει τις αρχές του.

Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνει πληθώρα χαρακτήρων, ενώ περιγράφεται με αδρά χρώματα και κινηματογραφική δράση ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι εθνικές και θρησκευτικές διαμάχες, ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές. Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, τις διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν, αλλά και τους πόθους, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα αυτά συνδέονται μοναδικά με το πάθος και τον παλμό του ποντιακού χορού Σέρρα, του πολεμικού χορού της φωτιάς, που αποτελεί ταυτόχρονα στάση ζωής και έκφραση ενός ολόκληρου λαού και της ηρωικής του πορείας μέσα στην ιστορία.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, χαρίζουν σε δύο (2) τυχερούς δύο (2) αντίτυπα της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» και σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα της κανονικής έκδοσης του βιβλίου. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τρίτη 14 Μαΐου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Λουτέρη

Κώστας Παρίνος

Μάριος Πάλλης

Δημήτρης Παλιφός

Στέλλα Κοντού