What's new.
Σκανδιναβική λογοτεχνία. Γιατί σαρώνει σε όλο τον κόσμο;
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Σκανδιναβική λογοτεχνία. Γιατί σαρώνει σε όλο τον κόσμο;
> Σκανδιναβική λογοτεχνία. Γιατί σαρώνει σε όλο τον κόσμο;
06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σκανδιναβική λογοτεχνία. Γιατί σαρώνει σε όλο τον κόσμο;

Αν υπάρχει ένα brand το οποίο έχουν φτιάξει οι Σκανδιναβοί και το εξάγουν σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι η λογοτεχνία τους! Τα τελευταία χρόνια οι Σκανδιναβοί συγγραφείς σημειώνουν πωλήσεις ρεκόρ στην ιστορία της λογοτεχνίας, και δη του αστυνομικού βιβλίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τριλογία του Millenium του Στιγκ Λάρσον που πούλησε πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα κι ενέπνευσε και τον κινηματογράφο. Εκτός του Λάρσον, πολλοί άλλοι σκανδιναβοί συγγραφείς, ανάμεσα τους ο Νορβηγός Τζο Νέσμπο και οι Σουηδοί Καμίλα Λάκμπεργκ (Σουηδία) και Άρνε Νταλ, έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και τα βιβλία τους έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 40 γλώσσες.

 

“Η επόμενη μεγάλη επιτυχία μπορεί να έρθει από το πιο απρόσμενο μέρος. Η Σκανδιναβία είναι ίσως η περιοχή με τη μικρότερη εγκληματικότητα και διαφθορά στον κόσμο”

 

Στο φαινόμενο έκανε αναφορά και το Economist επισημαίνοντας ότι  «η επόμενη μεγάλη επιτυχία μπορεί να έρθει από το πιο απρόσμενο μέρος. Η Σκανδιναβία είναι ίσως η περιοχή με τη μικρότερη εγκληματικότητα και διαφθορά στον κόσμο». Και παρ όλη την παραπάνω επισήμανση, οι Σκανδιναβοί διαπρέπουν ιδιαίτερα στην αστυνομική λογοτεχνία, ασχολούμενοι κυρίως όχι τόσο με το έγκλημα αλλά την ατμόσφαιρα και το μυστήριο γύρω από αυτό και τους χαρακτήρες του.

Ίσως τελικά οι πολλές παγωμένες ημέρες και η έλλειψη ήλιου αρκετές μέρες μέσα στο χρόνο να συμβάλουν σε μια πιο μελαγχολική διάθεση και τελικώς να δίνουν έμπνευση για πιο «θανατηφόρες» συγγραφικές ιδέες.

Εμείς σας προτείνουμε Σκανδιναβικές αναγνωστικές «εξορμήσεις» με κάποια πολύ αξιόλογα βιβλία:

 

0004722_195                               PUBLIC BLOG_SCANDI

 

Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ, JO NESBO  (το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα!)

Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων του Όσλο στο Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση ενός φόνου. Ο Χάρι μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του αλλά έχει ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Το θύμα είναι μια εικοσιτριάχρονη Νορβηγίδα που είναι διάσημη στην πατρίδα της. Φυσικά, ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής και συνδέεται φιλικά με τον επιθεωρητή που είναι επικεφαλής της έρευνας καθώς και με έναν από τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναμεμειγμένος με την έρευνα. Οι τρεις άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως η δολοφονία της κοπέλας είναι μόνο ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων.

 

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤ ΒΑΛΑΝΤΕΡ,  ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚ 

Κάποια μέρα του χειμώνα του 2008, ο Χάκαν φον Ένκε, ένας απόστρατος, υψηλόβαθμος αξιωματικός του ναυτικού εξαφανίζεται ενώ απολαμβάνει τον καθημερινό του περίπατο σε ένα δάσος κοντά στη Στοκχόλμη. Η έρευνα για τον εντοπισμό του δρομολογείται από την αστυνομία της Στοκχόλμης και δεν έχει καμιά σχέση με τον επιθεωρητή Βαλάντερ – τουλάχιστον, όχι επίσημα. Διότι, ο φον Ένκε δεν είναι άλλος από τον μέλλοντα πεθερό της Λίζα Βαλάντερ. Έτσι, κοιτώντας το μέλλον με τέλεια αβεβαιότητα, ο επιθεωρητής Βαλάντερ δεν έχει άλλη επιλογή από το να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πιο σκληρό αντίπαλο: τον ίδιο τον εαυτό του.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog