Το Android 11 έφτασε - Τι νέο φέρνει;

Περίληψη: Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Google για smartphone είναι εδώ. Οι προσθήκες και οι αλλαγές στο Android 11 είναι πολλές και σημαντικές - πάμε να τις γνωρίσουμε!

Χωρίς... τυμπανοκρουσίες η Google έκανε διαθέσιμη την τελική έκδοση του Android 11. Η επόμενη γενιά του λειτουργικού της για smartphone κυκλοφορεί ήδη για τις συμβατές συσκευές και αρκετές εταιρίες ετοιμάζουν τις αναγκαίες αναβαθμίσεις για τα μοντέλα τους. Τώρα, που γνωρίζουμε επίσημα τι περιλαμβάνεται στο Android 11, λοιπόν, ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που φέρνει.

Το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό, το οποίο περιμέναμε ήδη από το Android 10, είναι τα chat bubbles. Οι «φούσκες» είναι πλέον εδώ και σου επιτρέπουν να κρατήσεις τις συζητήσεις σου πάνω από κάθε εφαρμογή, για να έχεις άμεσα πρόσβαση σε αυτές, όπως δηλαδή γίνεται και στο Facebook Messenger. Τώρα δεν χρειάζεται η εφαρμογή να ενσωματώνει αυτό το χαρακτηριστικό, το προσφέρει από μόνο του το λειτουργικό. Τα chat αναβαθμίζονται και με έναν ακόμα τρόπο στο Android 11. Οι ειδοποιήσεις που προέρχονται από εφαρμογές συζητήσεων θα καταλαμβάνουν ξεχωριστή ενότητα στην κορυφή και θα ομαδοποιούνται, για να ξεχωρίζεις τα άμεσα μηνύματα από τα υπόλοιπα notifications. Η μπάρα ειδοποιήσεων χωρίζεται πλέον σε Conversations και Notifications.

Βελτιωμένα είναι και τα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας του Android 11, λόγω των ανανεωμένων αδειών για εφαρμογές. Η κύρια αλλαγή είναι οι άδειες μίας φοράς, οι οποίες επιτρέπουν στην εφαρμογή να χρησιμοποιήσει ό,τι χρειάζεται αλλά μετά το κλείσιμο του app οι άδειες αφαιρούνται. Η επόμενη αλλαγή στο σύστημα αδειών έχει να κάνει με τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά. Μπορεί να έχεις δώσει διάφορα permissions σε ένα app αλλά αν έχεις καιρό να το χρησιμοποιήσεις, τότε οι άδειες αφαιρούνται μέχρι να το χρησιμοποιήσεις ξανά. Έτσι μία εφαρμογή δεν θα έχει επ’ άπειρον πρόσβαση στο smartphone σου, αν δε την χρησιμοποιείς ενεργά και την έχεις απλά... ξεχασμένη στη λίστα εφαρμογών σου.

Εμφανισιακά οι αλλαγές δεν είναι πολλές - με τη σχεδίαση να θυμίζει αρκετά το Android 10. Μια αλλαγή που σίγουρα θα παρατηρήσεις, όμως, είναι το νέο power menu. Οι επιλογές power/restart/emergency έχουν μεταφερθεί στην κορυφή ενώ το power menu στεγάζει τώρα το Google Pay και τα πλήκτρα ελέγχου smart home για γρηγορότερη πρόσβαση σε αυτά.

Video Duration
1:41


Πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά του Android 11 ίσως να τα έχεις ήδη συναντήσει σε άλλα smartphone, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές προσθέτουν δικά τους feature πάνω στο λειτουργικό της Google. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η καταγραφή οθόνης. Το Android 11 θα την υποστηρίζει εγγενώς, οπότε δεν θα χρειάζεται να μπλέκεις με εφαρμογές για να κάνεις screen capture, αν κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται ήδη στη συσκευή σου.

Αυτά είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Android 11. Οι μικρότερες βελτιώσεις και αλλαγές όμως είναι πολλές περισσότερες. Δες τες αναλυτικά στο site της Google για το Android 11.

Για όλα τα νεότερα, stay tuned στο Public Blog!