Android 12 Beta 2 / Τι άλλαξε στη δεύτερη δοκιμαστική έκδοση;

Περίληψη: Η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση του Android 12 έγινε διαθέσιμη από τη Google. Πάμε να δούμε ποια χαρακτηριστικά αναβαθμίζει!

Το Android 12 ανακοινώθηκε πριν μερικές εβδομάδες και οι δοκιμαστικές εκδόσεις είναι ήδη διαθέσιμες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η Beta 2, η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση του επερχόμενου λογισμικού, που άλλαξε διάφορες λεπτομέρειες σε σχέση με την πρώτη. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές!

Η Beta 2 του Android 12 περιλαμβάνει πολλά από τα χαρακτηριστικά που γνωρίσαμε στο Google I/O αλλά δεν είχαν προστεθεί στην πρώτη beta. Τα σημαντικότερα από αυτά αφορούν την ιδιωτικότητα. Στο Android 12 Beta 2 βρίσκουμε το ανανεωμένο privacy dashboard, που δημιούργησε η Google, και στο οποίο παρουσιάζεται με πολύ πιο αναλυτικό τρόπο η χρήση των δεδομένων και των αδειών χρήσης από τις εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει στο Android smartphone σου.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ιδιωτικότητας είναι οι ενδείξεις χρήσης μικρόφωνου και κάμερας. Η ένδειξη αυτή έχει πράσινο χρώμα και εμφανίζει επάνω δεξιά, όταν ένα app χρησιμοποιεί την κάμερα ή το μικρόφωνο. Αυτό το χαρακτηριστικό σου δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνεις σε πραγματικό χρόνο πότε ένα app χρησιμοποιεί τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Αν η χρήση δεν είναι ενδεδειγμένη, τότε μπορείς εύκολα να ανακαλέσεις τις σχετικές άδειες χρήσης. Στα quick settings επίσης θα βρεις ένα πλήκτρο πλήρους απενεργοποίησης της πρόσβασης στο μικρόφωνο και την κάμερα από όλες τις εφαρμογές.

Βελτιωμένη ιδιωτικότητα προσφέρουν και οι ειδοποιήσεις αντιγραφής από το clipboard. Αν κάνεις κάτι copy, το σύστημα το κρατάει αποθηκευμένο μέχρι να αντιγράψεις κάτι διαφορετικό. Αν κάποια εφαρμογή προσπαθήσει να καταγράψει τα περιεχόμενα του clipboard σου, το Android 12 σου στέλνει σχετική ειδοποίηση. Και αυτό το χαρακτηριστικό προστέθηκε στη νεότερη beta.

Από πλευράς σχεδιασμού του λειτουργικού δεν είχαμε σημαντικές αλλαγές στην Beta 2. Η λειτουργία αυτόματων θεμάτων υπάρχει ήδη από την πρώτη δοκιμαστική έκδοση και λειτουργεί εξαιρετικά. Μια μικρή σχεδιαστική αλλαγή εντοπίζεται στο quick toggle των δικτύων. Αντί για ξεχωριστά πλήκτρα Wi-Fi και data τώρα υπάρχει ένα ενιαίο πλήκτρο, που λέγεται Internet και περιλαμβάνει όλες τις συνδέσεις.

Μέχρι την τελική κυκλοφορία του Android 12 θα υπάρξουν και άλλες beta εκδόσεις. Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!