Android 12 / Πρώτες πληροφορίες για την επόμενη έκδοση!

Περίληψη: Μπορεί το Android 12 να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά μερικά από τα χαρακτηριστικά του next gen λειτουργικού έχουν διαρρεύσει. Τι ξέρουμε ως τώρα;

Μπορεί να βρισκόμαστε αρκετούς μήνες μακριά από την κυκλοφορία του Android 12, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Google δεν εργάζεται ήδη επάνω σε αυτό. Κι από τη στιγμή που η επόμενη έκδοση του Android ετοιμάζεται, κάποιες πληροφορίες είναι λογικό να διαρρεύσουν. Πάμε να δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το επόμενο μεγάλο update που θα έρθει στα Android smartphones.

Ανανεωμένο split screen

Μια από τις αλλαγές που ετοιμάζει η Google είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “App Pairs”. Τα ζευγάρια εφαρμογών θα είναι η δυνατότητα που θα δίνεται σε 2 εφαρμογές να ανοίγουν ταυτόχρονα με σκοπό τη βελτίωση του multitasking. Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν αυτό θα γίνεται μέσω κάποιου shortcut στην αρχική οθόνη ή μέσω των recent apps αλλά η Google φαίνεται πως θέλει να βελτιώσει το split screen. Σήμερα, για να ανοίξεις δύο εφαρμογές μαζί, πρέπει πρώτα να ανοίξεις το ένα app, έπειτα να ανοίξεις τα recent apps, να επιλέξεις split screen και μετά να ανοίξεις το δεύτερο app. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται απλοποίηση και αυτό φαίνεται ότι ετοιμάζει η Google. Η ιδέα για τα app pairs δεν είναι κάτι καινούργιο πάντως. Παρόμοια λειτουργικότητα προσφέρεται ήδη από τρίτους κατασκευαστές Android, όπως η Samsung.

«Πάγωμα» εφαρμογών για αύξηση χωρητικότητας

Το «πάγωμα» εφαρμογών έτσι ώστε να μην καταναλώνουν πόρους συστήματος δεν είναι κάτι καινούργιο. Με το Android 12 ωστόσο η Google θέλει να το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο, καθώς σκοπεύει να βάζει σε «λήθαργο» τις εφαρμογές που έχεις να χρησιμοποιήσεις για μεγάλο διάστημα, για να σου εξασφαλίζει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Το concept μοιάζει αρκετά παράδοξο μιας και ακόμα και η «παγωμένη» εφαρμογή θα συνεχίσει να καταλαμβάνει χώρο.

Μια εικασία είναι ότι το λειτουργικό θα συμπιέζει την εφαρμογή, για να πιάνει λιγότερο χώρο. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πώς θα λειτουργεί αυτό το χαρακτηριστικό. Ξέρουμε μόνο πως υπάρχουν αναφορές για αυτό στον κώδικα του Android. Μπορεί ο χώρος που θα κερδίσεις από μία τέτοια λειτουργία να μην είναι μεγάλος αλλά για low-end smartphones με μικρή χωρητικότητα ίσως είναι σημαντικός.

Double tap στην πλάτη του κινητού

Ένα πανέξυπνο shortcut έχει σκεφτεί η Google, το οποίο δεν απαιτεί καν κάποιο πλήκτρο. Κάνοντας απλά double tap στην πλάτη του κινητού θα μπορείς να ανοίξεις apps, να τραβήξεις screenshot, να κάνεις παύση τραγούδια και αρκετά ακόμα. Δεν είμαστε σίγουροι για το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό αλλά το τηλέφωνο φαίνεται ότι είναι ικανό να αναγνωρίσει το διπλό χτύπημα στη πλάτη και να εκτελέσει την αντίστοιχη ενέργεια. Το χαρακτηριστικό αυτό φημολογούταν από πέρυσι αλλά δεν παρουσιάστηκε στο Android 11 τελικά. Στα επόμενα Pixel smartphone από τη Google, τα οποία τρέχουν stock Android, ίσως γίνει διαθέσιμο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Android 12 και των χαρακτηριστικών του περιμένουμε πως θα γίνει την άνοιξη στο Google I/O 2021. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία του developer συνεδρίου της Google αλλά αυτό συνήθως διεξάγεται το Μάιο. Η τελική έκδοση του Android 12 αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Για ακόμα περισσότερα tech news μείνε συντονισμένος στο Public Blog!