Android Developer Mode / 5 λόγοι για να το ενεργοποιήσεις

Περίληψη: Ήξερες ότι όλα τα Android έχουν και developer mode; Έχουν και μάλιστα δίνει αυξημένες λειτουργίες και δυνατότητες! Πάμε να τις ανακαλύψουμε!

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για smartphone, tablet και άλλες «έξυπνες» συσκευές, που έχει δημιουργηθεί για απλούς χρήστες. Σκέψου πόσοι από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, που έχουν smartphone με Android, έχουν ιδέα από λειτουργικά συστήματα και... Linux! Για αυτόν τον λόγο, οι δημιουργοί του Android έκρυψαν κάποιες λειτουργίες και αρκετά εργαλεία, τα οποία ναι μεν υπάρχουν, είναι όμως αόρατα στους απλούς χρήστες. Ο λόγος;  Ανοίγουν «πόρτες», οι οποίες, για κάποιον που ξέρει τι κάνει, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες αλλά με λάθος χρήση μπορούν να κάνουν τη συσκευή να μη λειτουργεί σωστά.

Τα κρυμμένα αυτά εργαλεία ονομάζονται επισήμως Developer options και σου επιτρέπουν να κάνεις... πολλά! Όπως, για παράδειγμα, να αλλάξεις το look του Android στη συσκευή ή ακόμη και να αλλάξεις την τοποθεσία που αναφέρει το GPS!

Για να ενεργοποιήσεις τα Developer options, θα πρέπει να πας στα Settings, να μπεις στο About phone και να πατήσεις πάνω στο Build number... επτά φορές. Ναι, επτά! Αυτό είναι το μυστικό!

Τώρα μπορείς να πας στα Settings και, κάπου στο System ή Advanced, θα δεις μια νέα επιλογή η οποία ονομάζεται Developer options. Εκεί κρύβεται όλη η μαγεία! Τι μπορείς να κάνεις; Πάμε να δούμε!

Developer Options 01

• Root

Αν είσαι ριψοκίνδυνος, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στον root, τον βασικό λογαριασμό στο Android, κάτι σαν το Administrator στα Windows. Μπορείς να κάνεις OEM unlocking και να κάνεις ό,τι θες, μέχρι και να αλλάξεις το firmware του κινητού και να βάλεις άλλο λειτουργικό σύστημα!

• Επιτάχυνε τα animations

Ναι, μπορείς να το κάνεις κι αυτό. Απλά ψάξε για τα Window animation scale, Transition animation scale, Animator duration scale και πλέον μπορείς να τα κάνεις όλα πιο γρήγορα – ή πιο αργά!

• Πες ψέματα στο GPS

Υπάρχουν apps τα οποία αναλαμβάνουν να δώσουν ψεύτικο στίγμα στο GPS των εφαρμογών. Απλά βάλε ένα π.χ. το GPS Emulator και διάλεξέ το από την επιλογή Select mock location app μέσα στα Developer tools. Τώρα θα φαίνεται πως είσαι στο γραφείο ενώ είσαι... γήπεδο!

• Τσέκαρε μνήμη και CPU

Ένα από τα εργαλεία σου δείχνει πόση μνήμη RAM καταλαμβάνει το κάθε app στο Android. Βρες το Memory used by apps και θα δεις λεπτομέρειες. Επίσης μπορείς να βάλεις το Android να δείχνει μια μπάρα με την δραστηριότητα του κεντρικού επεξεργαστή: απλά ενεργοποίησε το CPU activity overlay.

• Κάνε πιο γρήγορα τα παιχνίδια

Αυτό που ψάχνεις είναι η επιλογή Force 4× MSAA, το οποίο βελτιώνει την εικόνα σε κάποια παιχνίδια αλλά απαιτεί επεξεργαστή με σοβαρή GPU για να μη κολλάει. Αν το απενεργοποιήσεις, μπορεί να δεις επιτάχυνση στα παιχνίδια εις βάρος της ποιότητας.

Κλείνουμε με μια προειδοποίηση: πρόσεξε! Δεν είναι όλα τα Developer options αθώα. Μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα ή και να κάνεις το smartphone σου χειρότερο απ’ ό,τι ήταν, ανεξαρτήτως των καλών προθέσεων που μπορεί να έχεις!