Galaxy Watch4 & Galaxy Buds2 / Γνώρισε τα νέα Samsung wearables!

Περίληψη: Μαζί με τα Fold3 και Flip3 η Samsung παρουσίασε νέα smartwatches και ακουστικά. Τι άλλαξε από γενιά σε γενιά στα δύο νέα gadgets; Πάμε να το δούμε αναλυτικά!

Στο πρόσφατο Galaxy Unpacked την παράσταση έκλεψαν τα νέα αναδιπλούμενα smartphones Galaxy Z Fold3 και Galaxy Z Flip3. Αυτές δεν ήταν οι μόνες συσκευές που παρουσίασε η Samsung όμως. Στο ίδιο event γνωρίσαμε για πρώτη φορά και τα νέα smartwatches της σειράς Galaxy Watch4, αλλά και τα νέα ασύρματα ακουστικά Galaxy Buds2. Τι άλλαξε από γενιά σε γενιά στα δύο νέα gadgets; Πάμε να το δούμε αναλυτικά!

Samsung Galaxy Watch4


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των δύο gadgets παρουσιάζει το νέο έξυπνο ρολόι της Samsung. Για την ακρίβεια έχουμε δύο ρολόγια σε δύο εκδόσεις το καθένα. Αρχικά έχουμε το Galaxy Watch4 σε μεγέθη 40 και 44mm, ενώ υπάρχει επίσης και το Galaxy Watch4 Classic σε μεγέθη 42 και 46mm. Πέρα από το μέγεθος, μία βασική διαφορά μεταξύ των μοντέλων είναι η σχεδίαση. Το Classic διαθέτει design που παρομοιάζει περισσότερο ένα αναλογικό ρολόι, χάρη στο περιστρεφόμενο στεφάνι. Στο Watch4 το περιμετρικό bezel είναι αφής, αλλά δεν περιστρέφεται.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό στα νέα ρολόγια όμως είναι το λογισμικό. Σε σχέση με τις περασμένες γενιές, τα Galaxy Watch4 και Galaxy Watch4 Classic αφήνουν πίσω τους το Tizen και το αντικαθιστούν με το Wear OS της Google. Μάλιστα, τα νέα smartwatches της Samsung είναι τα πρώτα έξυπνα ρολόγια με την έκδοση Wear OS 3, η οποία έχει δημιουργηθεί μετά από συνεργασία των δύο εταιριών. Αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως τα νέα ρολόγια έχουν περισσότερες εφαρμογές από ποτέ, περισσότερα watchfaces και φαίνεται πως θα έχουν και καλύτερη υποστήριξη στο μέλλον. Από πλευράς εμφάνισης του λογισμικού όμως, τίποτα δεν θα παραξενέψει τους χρήστες παλιότερων Galaxy Watches καθώς το interface είναι αρκετά γνώριμο, παρότι βασίζεται σε εντελώς διαφορετική πλατφόρμα.

Μεγάλη έμφαση για τη Samsung έχουν και τα χαρακτηριστικά υγείας και ευεξίας των νέων ρολογιών. Τα health features είναι περισσότερα από ποτέ και περιλαμβάνουν λειτουργίες που πρώτη φορά βλέπουμε σε smartwatches. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών ξεχωρίζει η μέτρηση της σύνθεσης του σώματος. Τα νέα Samsung smartwatches χρησιμοποιούν μία τεχνική που ονομάζεται bioelectrical impedance analysis (BIA) για να μετρήσουν στοιχεία όπως το ποσοστό λίπους στο σώμα. Από τα νέα ρολόγια δεν λείπουν επίσης ο ηλεκτροκαρδιογράφος (ECG), η μέτρηση πίεσης, η καταγραφή καρδιακών παλμών, η παρακολούθηση ύπνου, η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα, και φυσικά το GPS για να μετρηθεί η απόδοση στις ασκήσεις σου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Να επισημάνουμε όμως πως για να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία ECG θα πρέπει να έχεις Samsung smartphone.

Η μπαταρία των νέων smartwatches είναι στα ίδια επίπεδα με περασμένα μοντέλα, παρά τα πολλά νέα features. Ακόμα και με έντονη χρήση που περιλαμβάνει ασκήσεις με GPS, παρακολούθηση δραστηριοτήτων και ύπνου, ειδοποιήσεις και always-on display, μέχρι και το μικρότερο Galaxy Watch4 40mm μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία ένα 24ωρο. Μεγάλο ρόλο στην καλή απόδοση της μπαταρίας παίζει ο διπύρηνος επεξεργαστής Exynos W920, ο οποίος είναι κατασκευασμένος στα 5nm. Χάρη στον επεξεργαστή, τα νέα Galaxy Watch4 και Galaxy Watch4 Classic προσφέρουν κορυφαία απόκριση στο Google Wear OS, πράγμα που δεν είναι πάντα δεδομένο στην wearable πλατφόρμα της Google.

Samsung Galaxy Buds2


Ας περάσουμε τώρα και στα ασύρματα ακουστικά Samsung Galaxy Buds2. Σε σχέση με την πρώτη γενιά, τα νέα ακουστικά έχουν αναβαθμιστεί σε μία πολύ σημαντική κατηγορία. Τα Galaxy Buds2 προσφέρουν τώρα active noise cancellation, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμο μόνο στα ακριβότερα μοντέλα της εταιρίας. Ένα ακόμα θετικό των νέων ακουστικών είναι ο σχεδιασμός των buds αλλά και της θήκης. Το μέγεθος της θήκης είναι μικρό και χωράει εύκολα σε κάθε τσέπη, ενώ υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση. Όσο για τα ίδια τα ακουστικά, ο σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα εργονομικός, εφαρμόζουν πολύ σταθερά στο αυτί και είναι τόσο μικρά και ελαφριά που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς. Παρά το μικρό μέγεθος, τόσο της θήκης όσο και των ακουστικών, η αυτονομία είναι πολύ μεγάλη. Με ενεργοποιημένο το ANC η μπαταρία διαρκεί 5 συνεχόμενες ώρες αναπαραγωγής, οι οποίες επεκτείνονται στις 20 ώρες με τη θήκη. Χωρίς ANC η αυτονομία μεγαλώνει κι άλλο και φτάνει τις 7,5 και 29 ώρες αντίστοιχα.

Όταν μιλάμε για ακουστικά όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο η ποιότητα ήχου. Και σε αυτόν τον τομέα τα Galaxy Buds2 προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα reviews που έχουν δημοσιευθεί. Ο ήχος είναι πλούσιος, ενώ και στις συνομιλίες μπορούν όλοι να σε ακούσουν πολύ καθαρά. Ο μηχανισμός που κάνει τα ακουστικά να αποδίδουν τόσο ποιοτικά αποτελείται από 2 ηχεία (tweeter και woofer) και 3 μικρόφωνα, ενώ η συνδεσιμότητα είναι Bluetooth 5.2. Αν κάπου υστερούν τα Galaxy Buds2 σε σχέση με ακριβότερα μοντέλα είναι πως δεν έχουν τη δυνατότητα αυτόματης παύσης μόλις βγάλεις το ένα ακουστικό από το αυτί.

Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η ποιότητα θυμίζουν αρκετά τα Galaxy Buds Pro. Τα Galaxy Buds2 όμως είναι οικονομικότερα και από τη στιγμή που αποδίδουν εξαιρετικά σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί να επιλέξει κανείς το Pro έναντι των Buds2.