iOS 14.5 / Τι νέο φέρνει στα iPhone;

Περίληψη: Η επόμενη έκδοση λειτουργικού συστήματος για iPhone είναι διαθέσιμη σε beta μορφή. Ποια χαρακτηριστικά έρχονται σύντομα και τι αλλάζει στη λειτουργία των συσκευών;

Η πρώτη beta για τις εκδόσεις iOS 14.5 και iPad OS 14.5 έγινε πρόσφατα διαθέσιμη στις συμβατές συσκευές iPhone και iPad. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε τι νέο φέρνει στις Apple συσκευές η επόμενη έκδοση, πριν ακόμα αναβαθμίσουμε. Τι καινούργιο θα φέρει, λοιπόν, το iOS 14.5 και iPadOS 14.5;

Για αρχή έναν νέο τρόπο ασφαλούς ξεκλειδώματος. Στην εποχή της μάσκας η χρήση του Face ID κάνει το ξεκλείδωμα του iPhone πιο... επίπονη διαδικασία από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Γι’ αυτό και η Apple φέρνει ξεκλείδωμα μέσω Apple Watch στα smartphone της. Αν το iPhone σου τρέχει iOS 14.5 και το ρολόι σου WatchOS 7.4, τότε θα μπορείς να ξεκλειδώσεις το iPhone από τον καρπό σου, χωρίς να χρειάζεται να βγάλεις τη μάσκα ή να εισάγεις τον κωδικό ξεκλειδώματος.

Μια ακόμα σημαντική προσθήκη είναι η υποστήριξη του DualSense και του Series X controller από τα iPhone και iPad. Αν παίζεις παιχνίδια στις δύο αυτές συσκευές, τότε θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χειριστήριο της νέας σου κονσόλας, για να κάνεις πιο άνετο το gaming. Το χαρακτηριστικό αυτό περιμένουμε πως θα προστεθεί μελλοντικά και στο Apple TV αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή από όλες, όμως, είναι η έλευση της διαφάνειας καταγραφής δεδομένων για τις εφαρμογές. Το App Tracking Transparency, όπως το ονομάζει η Apple, απαιτεί από κάθε app να ζητήσει τη συγκατάθεσή σου προτού μπορέσει να κρατήσει στοιχεία για τη δραστηριότητά σου. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την αποτελεσματικότερη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Σε μικρότερες αλλαγές πολλά από τα προεγκατεστημένα apps της Apple, όπως Podcasts, RemindersNews και άλλα, εμπλουτίζονται με νέες δυνατότητες ενώ το iPad αποκτά πλέον οριζόντια οθόνη φόρτωσης. Τέλος το σύστημα θα σου δίνει σύντομα τη δυνατότητα αναζήτησης emoji, έτσι ώστε να μην ψάχνεις κάθε φορά μέσα σε όλη τη λίστα με τα διαθέσιμα εικονίδια αυτό που θέλεις να στείλεις.

Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στη beta έκδοση. Οπότε μη πας στις ρυθμίσεις του iPhone και ψάξεις για update - αυτό δεν είναι ακόμα διαθέσιμο.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις πότε το iOS 14.5 θα κυκλοφορήσει επίσημα για iPhone.!